2024. Május 11. | Ferenc
Előző

Fűszeres tonhalas rizs...

Következő

Caprese csirke...

Ossobuco alla Milanese (Milánó)

Hozzávalók (4 adag):

4 db borjúcomb 3 cm vastagságban keresztben vágva liszttel, sóval és borssal fűszerezve

50 ml csirkealaplé

2 db sárgarépa, közepes

2 db szárzeller, közepes

20 dkg fürtös paradicsom

10 g szárított csiperkegomba

1 db vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma

500 ml fehérbor

1 csokor petrezselyem

2 kk. kakukkfű

1 db babérlevél

olívaolaj

ízlés szerint só, bors

kevés liszt

 

Gremolata:

1/2 csokor petrezselyem

1 citrom, héjastól

1 gerezd fokhagyma, reszelt

 

Elkészítés:

Először tegyünk a tűzhelyre egy nehéz lábast magas hőfokra, és adjunk hozzá egy 2 evőkanál olívaolajat.  A borjúhúsdarabokat szórjuk meg a fűszerezett liszttel, és addig süssük, amíg mindkét oldalukon szépen megbarnulnak. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.

 

Vegyük lejjebb a hőfokot, és adjunk hozzá egy újabb csipetnyi olajat a hagymával, zellerrel, sárgarépával és fokhagymával együtt. Sózzuk, és addig pároljuk, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet és a paradicsompürét, majd keverjük további 2 percig.

 

Tegyük vissza a húst a serpenyőbe és öntsük fel a borral. Csökkentsük a hőfokot a harmadára, majd adja hozzá a forró húslevest és a szárított gombát. Pároljuk 2 órán át, vagy amíg a hús megpuhul.

 

A gremolata elkészítéséhez vágjuk finomra a petrezselymet és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a fokhagymát és a citromhéjat, és keverjük össze.

 

Tálalás: szórjuk a gremolata-t az ossobuco tetejére. Ezt az ételt hagyományosan sáfrányos rizottóval fogyasztják, de krémes polentával vagy ropogós kenyérrel is fogyaszthatjuk. Ne felejtse el kikaparni a csontok lyukaiból az ízletes, gazdag csontvelőt!

 

 

 

 

Előző

Fűszeres tonhalas rizs...

Következő

Caprese csirke...

Kövess minket!