Hozzávalók (4 adag):
4 db borjúcomb 3 cm vastagságban keresztben vágva liszttel, sóval és borssal fűszerezve
50 ml csirkealaplé
2 db sárgarépa, közepes
2 db szárzeller, közepes
20 dkg fürtös paradicsom
10 g szárított csiperkegomba
1 db vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
500 ml fehérbor
1 csokor petrezselyem
2 kk. kakukkfű
1 db babérlevél
olívaolaj
ízlés szerint só, bors
kevés liszt
Gremolata:
1/2 csokor petrezselyem
1 citrom, héjastól
1 gerezd fokhagyma, reszelt
Elkészítés:
Először tegyünk a tűzhelyre egy nehéz lábast magas hőfokra, és adjunk hozzá egy 2 evőkanál olívaolajat. A borjúhúsdarabokat szórjuk meg a fűszerezett liszttel, és addig süssük, amíg mindkét oldalukon szépen megbarnulnak. Vegyük ki a serpenyőből, és tegyük félre.
Vegyük lejjebb a hőfokot, és adjunk hozzá egy újabb csipetnyi olajat a hagymával, zellerrel, sárgarépával és fokhagymával együtt. Sózzuk, és addig pároljuk, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babérlevelet és a paradicsompürét, majd keverjük további 2 percig.
Tegyük vissza a húst a serpenyőbe és öntsük fel a borral. Csökkentsük a hőfokot a harmadára, majd adja hozzá a forró húslevest és a szárított gombát. Pároljuk 2 órán át, vagy amíg a hús megpuhul.
A gremolata elkészítéséhez vágjuk finomra a petrezselymet és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a fokhagymát és a citromhéjat, és keverjük össze.
Tálalás: szórjuk a gremolata-t az ossobuco tetejére. Ezt az ételt hagyományosan sáfrányos rizottóval fogyasztják, de krémes polentával vagy ropogós kenyérrel is fogyaszthatjuk. Ne felejtse el kikaparni a csontok lyukaiból az ízletes, gazdag csontvelőt!
A 2023-as év sok új lehetőséget és váratlan fordulatokat hoz szinte minden jegy szülöttjének életébe.