2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Kávé vagy matcha?...

Következő

Hol rontják el a férfiak?...

ÉBREDJ KIPIHENTEN!

Tanulj meg jól aludni!  Változtasd meg alvási szokásaid és ébredj kipihenten!

Az alvás világnapja tökéletes alkalom arra, hogy beszéljünk a minőségi alvás fontosságáról. Az alvás az ember létfontosságú szükségletei közé tartozik, hiszen ilyenkor töltődnek fel az energia raktáraink. Nem csoda, hogy az alvás minősége nagymértékben meghatározza az életminőséget is. A TESLA Smart szakértője összeszedett néhány alvási tippet, amiket beépítve a rohanó mindennapokba, te is könnyen oda tudsz figyelni a minőségi pihenésre.

 

Tudtad, hogy az alvásmegvonás bizony nagyon hamar, akár már néhány nap után végzetessé válhat, míg a koplalást ennél jóval tovább is kibírja az emberi szervezet?! Az alvás legalább annyira fontos számunkra, mint a táplálkozás, mégis sokkal kevesebb figyelmet fordítunk rá. Az alvás és a fáradtság nem csak kisgyerekes anyák vagy az idősek problémája. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a rohanó életmód, a stressz és az egészségtelen szokások kombinációjaként az emberek többségének alvásminőség igencsak hagy maga után kivetnivalót.

  

ÉBREDJ KIPIHENTEN!

Szánj időt az alvásra

Bizonyított tény, hogy egy egészséges ember számára átlagosan napi 6-8 óra alvás jelent kielégítő pihenést. Az éjszaka folyamán különböző alvási szakaszok váltakoznak a szendergéstől a REM-szakaszon át egészen a mély alvásig. Fontos azonban tudni, hogy az alvással töltött órák száma messze nem az egyetlen tényező, amely befolyásolja annak minőségét.

 

Pihentesd a szemed

A sötétség kedvez az alvásért felelős hormon, a melatonin termelődésének. Napjainkban a boltok polcain egyre több olyan termék sorakozik, amelyet az álmatlanságban szenvedők számára fejlesztettek ki. Mi inkább azt tanácsoljuk, ahelyett, hogy máris rohannál a legközelebbi drogériába, elalvás előtt legalább egy órával tedd le a telefont, kapcsold ki a tévét és alvás előtt mindig sötétíts be a hálószobában.

 

Teremts csendet maga körül

Habár könnyű hozzászokni ahhoz, hogy esténként hosszasan nyomkodd a telefont, miközben fél szemmel a háttérben futó filmet figyeled, ez igen megnehezíti az alvásra való ráhangolódást. Észrevetted már, hogy a gyerekek olyan monoton zajokra alszanak el a legkönnyebben, mint például a zuhogó eső, vagy a tenger hullámzása? Ezek az úgynevezett fehér zajok, amely elterelik a figyelmet összes többi, környezetünkből érkező, zavaró hangról, így elcsendesítik a gondolatainkat és segítenek az elalvásban.

 

Tégy okos lépéseket

Ezek mellett olyan tényezők befolyásolják az alvásminőséget, mint az elegendő mozgás, mértékletes táplálkozás, mentális jólét, testi egészség és rendszeres meditáció. Az igazán hatékony pihenéshez elengedhetetlen egy jó minőségű matrac, párna, és lehetőleg minél kevesebb mozgás és zaj körülöttünk. Ma már könnyedén nyomon követed alvásod minőség minőségét egy okosóra vagy okos párna segítségével! Például a TESLA okos párna ergonomikus memóriahab kialakításával és fűthető funkciójával a kényelmedet is szolgálja. A beépített Bluetooth hangszórón pedig lejátszhatod kedvenc podcastod, vagy egyszerűen csak bekapcsolhatod a fehérzaj generátort.

 

Tökéletes körülményeket szinte lehetetlen minden egyes nap megteremteni magunk körül, de a modern technológia segíthet abban, hogy jobban megértsük, hogyan befolyásolják szokásaink alvásunk minőségét, és hogyan tehetjük azt jobbá.

 

Dr. Lawrence Epstein, a Harvard Egyetem professzora szerint egyértelmű kapcsolat áll fenn a pszichiátriai és pszichológiai problémák és az alváshiány között. A depressziós vagy szorongó emberek gyakran küzdenek alvási problémákkal. De az alvás minősége a fizikai és mentális teljesítményt is nagyban befolyásolja. Egy stanfordi tanulmány szerint a férfi kosárlabdázók dobásaránya legalább 9%-kal javult, miután éjszakánként 10 órára növelték alvásidejüket. Azok a férfi és női úszók, akik szintén így tettek, eredményesen javították a reakcióidejüket. A férfi és női teniszezők pedig, akik kilec órára növelték alvásidejüket, jobb teljesítményt nyújtottak - szerváik pontossága 36%-ról 42%-ra nőtt"

 

Előző

Kávé vagy matcha?...

Következő

Hol rontják el a férfiak?...

Kövess minket!