Hozzávalók:
2 1/2 csésze (245 g) finomra reszelt bio sárgarépa
2 csésze (255 g) általános liszt, a csészékbe kanalazva, majd elegyengetve.
2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
2 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/8 teáskanál szegfűszeg
1 csésze (220 ml) növényi vagy repceolaj
3/4 csésze (170g) világos barna cukor, csomagolva
3/4 csésze (150g) kristálycukor
3 nagy tojás
2 teáskanál vaníliakivonat
3/4 csésze (190g) görög joghurt vagy tejföl
Díszítés:
Krémsajtos máz
Mázas sárgarépa
Narancssárga zselés ételfesték
Zöld zselés ételfesték
1/4 csésze apróra vágott dió
Elkészítés:
Mossuk meg és hámozzuk meg a sárgarépát. Reszeljük le őket egy négyoldalú reszelő közepes méretű lyukain. A nagyon finomra reszelt sajtra kell hasonlítania. Mérjünk ki 2 1/2 csészényit egy tálba, és tegyük félre.
Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra, és kenjük ki 3 kerek 15 cm-es tortaformát, vagy 2 vagy 3 kerek 20 cm-es tortaformát. Béleljük ki mindegyik forma alját egy-egy kerek pergamenpapírral, és ha van, csomagoljuk be a formákat nedvesített tortabevonóval.
Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szerecsendiót és a szegfűszeget. Tegyük félre. Egy nagy tálban keverjük össze az olajat és a cukrokat. Miután összeállt, keverjük bele a tojásokat, a vaníliát és a görög joghurtot. Tegyük bele a száraz hozzávalókat, és mielőtt összeállna, tegyük bele a sárgarépát is. Egyenletesen osszuk el a tésztát a tortaformák között. Süssük 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkálóból néhány nedves morzsa nem jön ki.
Hagyjuk a süteményeket a formában kb. 20 percig hűlni, majd fordítsuk ki őket egy hűtőrácsra, hogy további 20 percig hűljenek. Minden darabot egyenként csomagoljunk be műanyag fóliába, és tegyük a hűtőbe kb. 1 órára. A hűtés megkönnyíti a mázazást. A süteményeket egy éjszakán át is lehűthetjük, és másnap vonhatjuk be a mázzal.
Díszítés:
Amíg a torta hűl, készítsük el a krémsajtos mázat. Ha túl híg, hűtsük a cukormázat körülbelül egy órán át, hogy besűrűsödjön. Az összeállításhoz tortazselével egyenlítsük ki a torták tetejét. Ezután kenjünk egy vékony és egyenletes réteg cukormázat az egyes torták közé. Helyezzük egymásra, majd a torta teljes külsejét kenjük körbe egy nagyon vékony réteg mázzal, és 30 percig hűtsük.
A kihűlt torta köré kenjünk egy vastag réteg mázat, egyenletesen kenjük el, majd díszítsük répadíszekkel. Válasszunk szét néhány kanálnyi cukormázat két tálkába. Az egyikhez adjunk egy-két csepp zöld zselés ételfestéket. A másikba tegyünk egy-két csepp narancssárga zselés ételfestéket.
A színes cukormázat töltsük át két különálló, kis kör alakú hegyekkel ellátott szórófejes zacskóba. Fújjuk körbe az apró sárgarépákat a torta külső oldalán, majd a zöld sárgarépaszárakat. Szórjuk meg finomra vágott dióval, majd hűtsük a tortát egy órára, hogy megszilárduljon.