2025. Április 19. | Emma
Előző

Gluténmentes linzer variációk...

Következő

Tőkehalfilé citrommal és fekete borss...

Csirke parmezán

Hozzávalók:

Szószhoz:

3 ek. evőkanál extra szűz olívaolaj

1 kis sárga hagyma, finomra vágva

6 gerezd fokhagyma, finomra vágva

1 doboz (kb.40 dkg) zúzott paradicsom

2 nagy szál bazsalikom

ízlés szerint só

ízlés szerint frissen őrölt fekete bors  

 

Csirkéhez:

1 csésze panko zsemlemorzsa

1 tk. fokhagyma por

2 csésze finomra reszelt parmezán, osztva

3/4 csésze liszt

2 nagy tojás

6 csont nélküli, bőr nélküli csirkemell szelet (összesen kb. 70 dkg)

ízlés szerint só

ízlés szerint frissen őrölt fekete bors  

1 csésze reszelt mozzarella

1 csésze növényi vagy repceolaj

apróra vágott friss bazsalikom, tálaláshoz

 

Elkészítés:

Szósz: Egy közepes lábosban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, keverjük össze, és csökkentsük a hőt. Fedjük le, és időnként megkeverve főzzük 10 percig. Fedjük vissza és főzzük tovább körülbelül 5 percig, időnként megkeverve, amíg a hagyma áttetsző nem lesz, megpuhul és illatos. Keverjük hozzá a paradicsomot és a bazsalikomot. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőt közepes-alacsonyra, és időnként megkeverve pároljuk, amíg kissé besűrűsödik, és az ízek összeolvadnak, körülbelül 30 percig; Sóval, borssal ízesítsük. 

 

Csirke: Egy kisebb tálban keverjük össze a pankót, a fokhagymaport és 1 csésze parmezánt. Egy másik kis tálba öntsünk lisztet. Egy harmadik tálban verjük fel a tojásokat 1 evőkanál vízzel. A csirkeszeleteket töröljük szárazra, ízesítsük sóval, borssal. Mártsuk lisztbe, lerázva a felesleget, majd tojásba, majd panko keverékbe, óvatosan nyomkodjuk, hogy összetapadjon.

 

Egy kis tálban keverjük össze a mozzarellát és a maradék 1 csésze parmezánt. Egy nagy, nehéz serpenyőben közepes lángon hevítsünk olajat, amíg a hőmérő 350°-ot nem mutat; ha füstöl egy kicsit, akkor rendben van. Közben melegítsük elő a sütőt és tegyünk egy rácsot egy tepsibe.

 

Egyenként süssük meg a serpenyőben a csirkét, amíg az egyik oldala aranybarna nem lesz, körülbelül 1 percig. Fordítsa meg, és süssük tovább, amíg a másik oldal aranybarna nem lesz, és a sült csirke hangja kissé felerősödik – ez a csirkéből kipárolgó nedvesség – még körülbelül 1 percig. Tegyük át az előkészített állványra. Ismételjük meg a maradék csirkével. Egy kis szószt kanalazunk a tetejükre és szórjuk meg a sajtos keverékkel. Óvatosan pároljuk, amíg a sajt megolvad és barna foltok képződnek, körülbelül 2 percig.


Kínálás: osszuk el a csirkét a tányérok között. A tetejére szórjuk bazsalikomot. A maradék szósz tálaljuk mellé. Kínáljuk hozzá fokhagymás burgonyapürét, hasábburgonyát vagy a szószban átforgatott spagettit.

 

Előző

Gluténmentes linzer variációk...

Következő

Tőkehalfilé citrommal és fekete borss...

Kövess minket!