Hozzávalók:
Szószhoz:
3 ek. evőkanál extra szűz olívaolaj
1 kis sárga hagyma, finomra vágva
6 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 doboz (kb.40 dkg) zúzott paradicsom
2 nagy szál bazsalikom
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
Csirkéhez:
1 csésze panko zsemlemorzsa
1 tk. fokhagyma por
2 csésze finomra reszelt parmezán, osztva
3/4 csésze liszt
2 nagy tojás
6 csont nélküli, bőr nélküli csirkemell szelet (összesen kb. 70 dkg)
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
1 csésze reszelt mozzarella
1 csésze növényi vagy repceolaj
apróra vágott friss bazsalikom, tálaláshoz
Elkészítés:
Szósz: Egy közepes lábosban közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, keverjük össze, és csökkentsük a hőt. Fedjük le, és időnként megkeverve főzzük 10 percig. Fedjük vissza és főzzük tovább körülbelül 5 percig, időnként megkeverve, amíg a hagyma áttetsző nem lesz, megpuhul és illatos. Keverjük hozzá a paradicsomot és a bazsalikomot. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőt közepes-alacsonyra, és időnként megkeverve pároljuk, amíg kissé besűrűsödik, és az ízek összeolvadnak, körülbelül 30 percig; Sóval, borssal ízesítsük.
Csirke: Egy kisebb tálban keverjük össze a pankót, a fokhagymaport és 1 csésze parmezánt. Egy másik kis tálba öntsünk lisztet. Egy harmadik tálban verjük fel a tojásokat 1 evőkanál vízzel. A csirkeszeleteket töröljük szárazra, ízesítsük sóval, borssal. Mártsuk lisztbe, lerázva a felesleget, majd tojásba, majd panko keverékbe, óvatosan nyomkodjuk, hogy összetapadjon.
Egy kis tálban keverjük össze a mozzarellát és a maradék 1 csésze parmezánt. Egy nagy, nehéz serpenyőben közepes lángon hevítsünk olajat, amíg a hőmérő 350°-ot nem mutat; ha füstöl egy kicsit, akkor rendben van. Közben melegítsük elő a sütőt és tegyünk egy rácsot egy tepsibe.
Egyenként süssük meg a serpenyőben a csirkét, amíg az egyik oldala aranybarna nem lesz, körülbelül 1 percig. Fordítsa meg, és süssük tovább, amíg a másik oldal aranybarna nem lesz, és a sült csirke hangja kissé felerősödik – ez a csirkéből kipárolgó nedvesség – még körülbelül 1 percig. Tegyük át az előkészített állványra. Ismételjük meg a maradék csirkével. Egy kis szószt kanalazunk a tetejükre és szórjuk meg a sajtos keverékkel. Óvatosan pároljuk, amíg a sajt megolvad és barna foltok képződnek, körülbelül 2 percig.
Kínálás: osszuk el a csirkét a tányérok között. A tetejére szórjuk bazsalikomot. A maradék szósz tálaljuk mellé. Kínáljuk hozzá fokhagymás burgonyapürét, hasábburgonyát vagy a szószban átforgatott spagettit.