Hozzávalók (6 db fánkhoz):
250 ml tej
7 g élesztő (szárított)
50 g kristálycukor
1 csipet konyhai só
1 db tojás
400 g finomliszt
60 g puha vaj
A kenéshez:
1 db tojás
1 ek étolaj
Elkészítése:
Első lépésben egy tálba öntjük a tejet, az élesztőt, a cukrot, a csipet sót, továbbá hozzáadjuk a tojást és a lisztet is. Ezután elkezdjük összedolgozni, majd miután (várhatóan 5-10 perc után) elkezd összeállni a tészta, kis adagonként hozzáadjuk a vajat is. Ha a tészta ragacsossá vált, akkor lisztes kézzel labdát formázunk belőle, majd légmentesen lezárva legalább egy óráig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-3 cm vastagra nyújtjuk majd hat darab 9-10 átmérőjű kört szaggatunk belőle, aminek a közepét kilyukasztjuk egy 1-1,5 cm-es szaggatóval, vagy egyszerűen csak benyomjuk az ujjunkkal. Az így kapott fánkokat letakarva további 15 percig kelesztjük.
Ezután az air fyrer tálját kibéleljük sütőpapírral, a fánkokat pedig lekenjük felvert tojással és egy kevéske olajjal is. Körülbelül 3-4 fánkot a gépbe teszünk a „lyukas” felével lefelé és 180 fokon sütjük 10 percig. Ezután megfordítjuk őket és további 10 percen keresztül sütjük őket. Mikor megsültek, a maradék fánkokkal is megcsináljuk ugyanezeket a köröket, aztán a megsült fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítés: történhet porcukorral, de a közepébe tehetünk lekvárt vagy mogyorókrémet, vagy más egyéb finomsággal.
Recept: Sencor