2025. Április 19. | Emma
Előző

Szénhidrátszegény almás-mogyorós s...

Következő

Mexikói citromtorta...

Farsangi fánk

Hozzávalók (6 db fánkhoz):

250 ml tej

7 g élesztő (szárított)

50 g kristálycukor

1 csipet konyhai só

1 db tojás

400 g finomliszt

60 g puha vaj

A kenéshez:

1 db tojás

1 ek étolaj

 

Elkészítése:

Első lépésben egy tálba öntjük a tejet, az élesztőt, a cukrot, a csipet sót, továbbá hozzáadjuk a tojást és a lisztet is. Ezután elkezdjük összedolgozni, majd miután (várhatóan 5-10 perc után) elkezd összeállni a tészta, kis adagonként hozzáadjuk a vajat is. Ha a tészta ragacsossá vált, akkor lisztes kézzel labdát formázunk belőle, majd légmentesen lezárva legalább egy óráig kelesztjük.


A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-3 cm vastagra nyújtjuk majd hat darab 9-10 átmérőjű kört szaggatunk belőle, aminek a közepét kilyukasztjuk egy 1-1,5 cm-es szaggatóval, vagy egyszerűen csak benyomjuk az ujjunkkal. Az így kapott fánkokat letakarva további 15 percig kelesztjük.

 

Ezután az air fyrer tálját kibéleljük sütőpapírral, a fánkokat pedig lekenjük felvert tojással és egy kevéske olajjal is. Körülbelül 3-4 fánkot a gépbe teszünk a „lyukas” felével lefelé és 180 fokon sütjük 10 percig. Ezután megfordítjuk őket és további 10 percen keresztül sütjük őket. Mikor megsültek, a maradék fánkokkal is megcsináljuk ugyanezeket a köröket, aztán a megsült fánkokat hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Díszítés: történhet porcukorral, de a közepébe tehetünk lekvárt vagy mogyorókrémet, vagy más egyéb finomsággal.

Recept: Sencor

Előző

Szénhidrátszegény almás-mogyorós s...

Következő

Mexikói citromtorta...

Kövess minket!