1 doboz szardínia
peri-peri szósz
1/2 avokádó
2 evőkanál tejföl
saláta
fekete bab vagy vörös vesebab, főve
főtt csemegekukorica
szeletelt pirospaprika.
főtt rizs
lime
koriander
peri-peri szószhoz:
1 kiló piros chili apróra vágva (elkészíthatő a rendelkezésére álló pirospaprikával, beleértve a kaliforniai paprikát is)
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1/2 csésze apróra vágott koriander
1/4 csésze apróra vágott bazsalikom
1/2 csésze olívaolaj vagy növényi olaj
1 citrom leve
só ízlés szerint
Elkészítés:
Készítsük el a peri-peri szósz. Adjuk az összes hozzávalót egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe. Aprítsuk addig, míg sima mártást nem kapunk. Helyezzük hűtőbe felhasználásig.
Vegyük ki a konzervdobozból a szardíniát. Pácoljuk be peri-peri szószban. (A megmaradt szósz tegyük hűtőbe a következő felhasználásig.) A bepácolt szardíniát pár órára, de akár egy egész éjszakára helyezzük hűtőbe.
Kínálás előtt állítsuk össze a tálat. Helyezzük tányérra a főtt rizst, a szardíniát, a szeletelt avokadót, a tejfölt, a főtt kukoricát, a főtt babot, a szeletelt paprikát, a salátát, szórjuk meg friss korianderrel, és tálaljuk lime szelettel.
Mi az a peri peri szósz? Egy hagyományos dél-afrikai szósz, amelyet portugál telepesek készítettek a környéken, fűszeres afrikai madártávlatú chili paprikával. Piri piri vagy pili pili néven is ismert. Tökéletes a fűszeres ételek szerelmeseinek.
Fábián Gabriella, dél-afrikai tudósító