2023. November 30. | András, Andor
Előző

Koeksisters...

Következő

Töltött gyöngytyúk – káposztaágy...

Dél-Afrika édességek

Koeksister
A Dél-Afrikaiak is – más nemzetekhez hasonlóan – a fő ételek megkoronázásaként édességeket, süteményeket fogyasztanak. Ezek többnyire az angol és búr gyarmatosítóktól származó recepteken alapulnak.

Miután Dél-Afrika kinyitotta kapuját a világ előtt 1994-ben, a hotelek és éttermek egyre több világszínvonalú szakács és cukrász mestert alkalmaztak. A napjainkra vonzó, egzotikus úticéllá vált Dél-Afrikában utazva válogathatunk a helyi kisvendéglők családi receptjei alapján készült finomságok és a divatos sütemények között. Az étlapok kínálata attól függ, milyen étteremben étkezünk, az elegáns éttermekben a fő ételekhez legjobb illő édességeket javasolnak, míg a tradicionális étteremben a hagyományoknak megfelelő desszertet kínálnak.

A helyiek a reggelihez, vagy a délutáni kávéhoz, teához édes kekszet, kétszersültet és az Ouma száraz mini rudacska formájú kekszet fogyasztják. A szinte kőkemény kekszet beleteszik a kávéba, teába, és amikor fellazult, akkor kikanalazva elfogyasztják. A családoknál otthon régebben a búr nagymamák készítették el ezeket a kekszeket, de napjainkban már a boltokban, kávézókban is kaphatók. Régebben nem voltak a Magyarországon oly népszerű cukrászdák, mostanában már kávézókban, boltokban, lehet vásárolni tortákat és süteményeket.

A Koeksisters, elterjedt dél-afrikai sütemény, amely egyfajta fonott vagy csavart fánk, amelyet úgy fonnak össze, mint a fonott haj copfot. A tésztát forró olajban kisütik, majd miután szép aranybarnára megsült azonnal belemártják a hideg cukorszirupba. Engem a forgácsfánkra emlékeztet leginkább. Kellemesen ropogós, belül puha a tésztája. Ez nagyon népszerű, mindennapi édesség Dél-Afrikában. A fokföldi maláj rabszolgáktól származik, ők fogyasztották, majd egyre jobban elterjedt. Az igazán ínyencek a koeksister-t cukorszirup bevonat után még kókuszreszelékben is megforgatják.

A Malva puding, tradicionális ételnek számit a búr telepesek asztalán. Forró puding, amelyet édes szósszal vagy fagylalttal fogyasztanak. A baracklekvárral ízesített tésztát kis kerek formákban kisütik. Számos változata van, többek között olyan is, ami gyömbért, konyakot is tartalmaz. Napjainkban is nagyon népszerű a fokföldi éttermek kínálatában.

A Milk Tart - a házi dél-afrikai tejtorta - mindig népszerű édesség, könnyen és hamar elkészíthető. Minden napszakban és alkalomra fogyasztják ezt a tortát. Étkezések után a helyiek szárított gyümölcsöket is esznek. Banán, őszibarack, sárgabarack, füge, ananász, a legnépszerűbbek. Kiválóan alkalmas munka vagy tanulás közben is, egy-egy szelet fogyasztása energiai bombaként hat. A lekvár és a jam szintén népszerű, amit sárgabarack, őszibarack, áfonya, ananász, szőlő, guava, eper, füge, gránátalma gyümölcsökből főznek.

Reggelire a fehér édes pogácsát (White scones) lekvárral megkenik, és reszelt sajtot szórnak a tetejére. A chilis ananászt, ezt az egzotikus csemegét az indiai piacon, Durbanben kóstoltam meg először. Az ananász karikákat megpirítják, így benne marad az édes lé, majd forrón csípős paprikába mártják, pálcikákra fűzik fel, és melegen fogyasztják.

Grill partik során, - ahogyan itt nevezik braai - a gyerekek csemegéje a különböző színű pld. rózsaszín, fehér Marschmallow, (mályva cukor) amit pálcikára tűznek, megpirítják a tűznél, és azon melegében fogyasztják. Nagyon közkedvelt a banán és a répatorta, tejszínhabbal vagy fagyival fogyasztják. Az esküvők alkalmából, partikon, rendezvényeken elterjedt, hogy hatalmas több emeletes tortakölteményekkel lepik meg a vendégeket. Az Amarulla finom édes likőrt, nemcsak szívesen fogyasztják, mint aperitif, hanem előszeretettel használják az édességekhez is, pld. Amarulla mousse.

Fábián Gabriella

(www.elitemagazin.hu Dél-afrikai tudósítója)

Előző

Koeksisters...

Következő

Töltött gyöngytyúk – káposztaágy...

Kövess minket!