2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Tegyen a dús hajkoronájáért!...

Következő

Új hajszínező pakolásokat...

Természetes ősz haj

Az őszülés az élet természetes velejárója. A nők esetében általában 35 és 40 éves kor közt kezdenek el megsokasodni az ősz hajszálak, de ez nincs „kőbe vésve”, sokan vannak, akiknél már húszas éveik elején-végén megjelennek az első ősz tincsek. A trendek most az mutatják, hogy a korábbi évekhez képest mára egyre többen vállalják természetesen ősz tincseiket.

 

Egyes tanulmányok szerint manapság korábban kezdünk őszülni: a harminc év alatti nők harmadánál már megjelennek az első ősz hajszálak, ami 14%-os növekedést jelent a 20 évvel ezelőtti adatokhoz képest. Az, hogy mikor indul a folyamat nagyban függ attól, hogy milyen géneket örököltünk a szüleinktől, de nagy hatással van rá életmódunk is, a stressz vagy éppen a dohányzás is szerepet játszik. Általánosságban azonban elmondható, hogy miután betöltöttük a harmincat minden eltelt évtizeddel 10-20%-kal több ősz hajszálra számíthatunk.

 

Az első ősz hajszálak megjelenése - főleg, ha az fiatalabb korban történik – sokkolóan hathat talán elsősorban a nőkre, és sokan szinte automatikusan hajfestékekhez fordulnak. Azonban a rendszeres festés nemcsak káros lehet a hajnak, hanem sok időt és nem utolsó sorban pénzt emészt fel. Talán ez is az oka annak, hogy az elmúlt években a természetes ősz haj elkezdett divatba jönni. Egyre több elismert és híres ember hagy fel a hajfestéssel vállalva természetes hajszínét, a 2018-as Grammy gálán például Kate Holmes mutatta meg ősz tincseit.

 

Fontos, hogy az ősz haj is igényel ápolást, még ha kicsit speciálisabbat is. A Dyson szakértői összeszedtek néhány ötletet azért, hogy őszülő tincseink még inkább ékünké válhassanak.

 

Hidratáljuk és tápláljuk hajunkat!

Mikor elkezd valaki őszülni nemcsak a haj színe, hanem annak textúrája is megváltozik, sok esetben például szárazabb, durvább tapintású lesz. Ezért fontos átgondolni a hajápolási rutinunkat, vagyis azt, hogy szükségünk van-e például egy hatóanyagokban gazdagabb, hatékonyabban hidratáló hajpakolásra. Léteznek természetesen kifejezetten az ősz haj ápolására kifejlesztett termékek, ezeket is érdemes lehet felfedezni. Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy „belülről” is sokat tehetünk, a vitamin gazdag étrendet és a kifejezetten hajnak fontos vitaminok fogyasztását is meghálálják tincseink.

 

Kerüljük az extrém hőt!

Az őszülő haj esetén a szakértők szerint érdemes még a szokásosnál is tudatosabban ügyelni hajkoronánk formázásakor a hőhatás csökkentésére, mivel sokkal könnyebben „elégethetjük” ősz hajunkat, sőt extrém hő hatására el is színeződhet. Szerencsére ma már léteznek olyan hajszárítók és hajformázó eszközök, melyek intelligens hőmérséklet szabályozásukkal megakadályozzák az extrém hőhatást, ezzel védik a hajat a megégéstől is, és biztosítják, hogy hajunk egészséges és ragyogó maradjon.

 

Ügyeljünk az UV védelemre!

Mivel az ősz haj nem tartalmaz pigmenteket, sokkal könnyen elszíneződhet, például besárgulhat külső tényezők hatására. Ilyen külső tényező lehet a napsütés is. Nyáron ezért különösen fontos, hogy ne csak bőrünk, hanem hajunk fényvédelmére is ügyeljünk, hordjunk például kalapot, vagy használjunk speciális, a haj számára kifejlesztett fényvédőt.

 

Ha azt szeretnénk, hogy ősz hajunk ragyogjon, akkor érdemes tehát figyelmet fordítani arra, hogy megkapja a megfelelő hatóanyagokat, hidratálást és vitaminokat kívülről és belülről is. Azért pedig, hogy megóvjuk ősz hajkoronánkat a roncsolódástól használjunk olyan hajformázó eszközöket, amelyek technológiai megoldásai révén elkerülhető az extrém hőhatás okozta károsodás.

 

Előző

Tegyen a dús hajkoronájáért!...

Következő

Új hajszínező pakolásokat...

Kövess minket!