Hozzávalók:
250 g fagyasztott fehér hal, harapható darabokra vágva
1 lime leve facsarva
1 teáskanál őrölt kurkuma
3 evőkanál növényi olaj vagy ghí
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 evőkanál reszelt gyömbér
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt koriander
½-1 teáskanál chilipehely vagy por, vagy ízlés szerint
2 evőkanál paradicsompüré
250 g előkészített, kockára vágott sütőtök és édesburgonya keverék
200 ml kókusztej
2 evőkanál tamarind paszta (nem kötelező)
egy kis csokor koriander, vagy menta, durvára vágva
főtt rizs a tálaláshoz (kb. 250 g nyersen)
Elkészítés:
Borítsuk a halat egy nagy tálba, adjunk hozzá egyenként ½ teáskanál sót és bőven frissen őrölt fekete borsot, a lime levének felét és a kurkuma felét. Óvatosan keverjük össze. Tegyük félre.
Egy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat, és főzzük a hagymát, amíg megpuhul, kb. 8-10 percig. Adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát, ½ teáskanál sót, a fűszereket és a maradék kurkumát, és főzzük még 2 percig, amíg illatozni kezd. Keverjük bele a paradicsompürét, és kevergetve főzzük még egy percig. Öntsük a tök és az édesburgonya keveréket egy hőálló tálba egy kis vízzel, fedjük le, és mikrohullámú sütőben süssük magas fokozaton 3 percig, amíg a zöldség villára puha nem lesz. Öntsük a keveréket a serpenyőbe a hagymával és a fűszerekkel együtt, és keverjük össze.
Adjuk hozzá a kókusztejet, 180 ml vizet, a tamarind pasztát (ha használunk), valamint egy-egy csipet sót és fekete borsot, és közepes lángon főzzük 10-12 percig, amíg besűrűsödik és illatos lesz.
Adjuk hozzá a pácolt halat a serpenyőben lévő forró kókuszmártáshoz, és főzzük 4-6 percig, amíg a hal átlátszatlan és átsül. Főzés közben fakanállal törjük darabos pelyhekké. Vegyük le a curryt a tűzről, keverjük bele a maradék lime-levet, szórjuk meg a friss korianderrel, majd azonnal tálaljuk rizzsel.