Hozzávalók:
A gombóchoz:
1 szem krumpli
10 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
1 szál sárgarépa
5 deka tofu
2 kávéskanál só
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 marék mazsola
2 evőkanál reszelt friss gyömbér
fél kávéskanál chilipor
olaj a sütéshez
A szószhoz:
1 kg paradicsom
2 dl tejszín
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál kurkuma
2 kávéskanál őrölt római kömény
2 marék kesudió
2 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
Elkészítés:
A paradicsomszószhoz egy reszelő legnagyobb lyukas részén reszeljük le a paradicsomokat. Vegyünk elő egy serpenyőt és két evőkanál olajon pirítsd meg a fűszereket: az őrölt római köményt, az őrölt koriandert és a kurkumát, majd helyezzük az edénybe a paradicsomot. Alacsony lángon főzzük, időnként megkevergetve. Sózzuk és cukrozzuk meg egy kicsit.
Öntsük a turmixgépbe a tejszínt, a kesudiót és készítsünk folyékony masszát. Öntsük fel vele a szószt és kislángon főzzük, míg be nem sűrűsödik.
A kofta-golyók elkészítéséhez részeljük le (a reszelő kis lyukú oldalán) a krumplit, a répát és a tofut, majd adjuk hozzá a többi összetevőt: a csicseriborsólisztet, a mazsolát, a gyömbért, a fokhagymát, a chilit, és egy kávéskanál sót. Alaposan dolgozzuk össze a masszát, hogy formálható legyen. Ha túlszáraz, adjunk hozzá pár csepp vizet. Formázzunk belőle diónyi golyókat.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy kis olajat, és süssük ki a golyókat. Amikor aranybarnák helyezzük egy szalvétával kibélelt tálkára. Ha a szalvéta felszívta a felesleges olajat, forgassuk bele a golyókat a kesudiós-paradicsomos szószba.
Tálalás: forrón tálaljuk, rizs vagy burgur körettel, friss salátával.