Hozzávalók:
800 g liszt
400 g disznózsír
375 g porcukor
200 g mandulaliszt
1 tk fahéj
porcukor a díszítéshez - opcionális
Elkészítés:
Először meg kell pirítani a lisztet a sütőben. Ehhez terítsük ki egy tepsire, és süssük 250ºC-on, amíg a felső réteg megbarnul. Vegyük ki a lisztet a sütőből, keverjük össze, terítsük újra a tepsire, és süssük aranybarnára. Ismételjük meg a folyamatot 4-5 alkalommal, amíg az összes liszt megpirul és aranybarna nem lesz. Figyeljünk oda, nehogy megégjen! Az őrölt mandulát egy serpenyőben pirítsuk meg. Amint aranybarnák lesznek, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
Miután a hozzávalók kihűltek, keverjük össze a hozzávalókat, ügyelve arra, hogy az összes disznózsír belekerüljön. A „tésztának” rányomáskor össze kell állnia, de könnyen szét kell esnie. Előfordulhat, hogy egy kis disznózsírt kell még hozzáadni a megfelelő állag eléréséhez. (Ne adjunk hozzá túl sokat, különben sütéskor kemény sütiket kapunk és nem omlós puhákat.)
A „tésztát” tegyük 15-20 percre a hűtőbe, majd kis részekkel dolgozva nyújtsuk ki sodrófával körülbelül fél 1,25 cm vastagra (vagy valamivel vastagabbra) és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A polvoronok jellemzően oválisak, de egyszerűbb megformálni a pogácsaszaggatóval. 180ºC-ra előmelegített sütőben süssük 12-15 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz.
Tálalás: hagyhatjuk őket úgy, ahogy vannak, vagy megszórhatjuk porcukorral a tetejét.
recept: Balogh Noémi, spanyolországi tudósító