2023. Február 08. | Aranka
Előző

Szénhidrátszegény almás-mogyorós s...

Következő

Clafoutis mangóval és málnával...

Polvorones

Hozzávalók:

800 g liszt

400 g disznózsír

375 g porcukor

200 g mandulaliszt

1 tk fahéj

porcukor a díszítéshez - opcionális

 

Elkészítés:

Először meg kell pirítani a lisztet a sütőben. Ehhez terítsük ki egy tepsire, és süssük 250ºC-on, amíg a felső réteg megbarnul. Vegyük ki a lisztet a sütőből, keverjük össze, terítsük újra a tepsire, és süssük aranybarnára. Ismételjük meg a folyamatot 4-5 alkalommal, amíg az összes liszt megpirul és aranybarna nem lesz. Figyeljünk oda, nehogy megégjen! Az őrölt mandulát egy serpenyőben pirítsuk meg. Amint aranybarnák lesznek, vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.

 

Miután a hozzávalók kihűltek, keverjük össze a hozzávalókat, ügyelve arra, hogy az összes disznózsír belekerüljön. A „tésztának” rányomáskor össze kell állnia, de könnyen szét kell esnie. Előfordulhat, hogy egy kis disznózsírt kell még hozzáadni a megfelelő állag eléréséhez. (Ne adjunk hozzá túl sokat, különben sütéskor kemény sütiket kapunk és nem omlós puhákat.)

A „tésztát” tegyük 15-20 percre a hűtőbe, majd kis részekkel dolgozva nyújtsuk ki sodrófával körülbelül fél 1,25 cm vastagra (vagy valamivel vastagabbra) és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. A polvoronok jellemzően oválisak, de egyszerűbb megformálni a pogácsaszaggatóval. 180ºC-ra előmelegített sütőben süssük 12-15 percig, vagy amíg a széle aranybarna nem lesz.


Tálalás: hagyhatjuk őket úgy, ahogy vannak, vagy megszórhatjuk porcukorral a tetejét.

recept: Balogh Noémi, spanyolországi tudósító

 

Előző

Szénhidrátszegény almás-mogyorós s...

Következő

Clafoutis mangóval és málnával...

Kövess minket!