2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Önmagunkba tekintés...

Következő

Hogyan induljunk el az önmegvalósít...

A válaszkész nevelés előnyei

A válaszkész nevelés körül számos tévhit van a köztudatban. Ezek közül az egyik, hogy az ebben a szemléletben felnővő gyermeknek mindent szabad és mindent meg is kap, amit csak kér. A valóságban azonban ez nem így van. Ráadásul a szemléletmód olyan előnyökkel jár, amelyek egész életen át végig kísérhetik a gyermeket és a szülőket is.

B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus szerint a válaszkész nevelés lényege, hogy a gyermek megkapja a szükséges reakciót verbálisan vagy nonverbálisan ott és akkor, amikor szüksége van rá. Ez az, amitől a szakértő szerint biztonságban fogja érezni magát a gyermek, ennek pedig csak pozitív hozadékai vannak.

A válaszkész nevelés előnyei több területen is megmutatkoznak, ezek közül emelt ki öt plusz egyet B. Szirtes Dóra.


1. A felnőttént apróságnak tűnő gesztusokat is fontosként kell kezelni. Például azt, ha odaadta a kiránduláson gyűjtött legszebb kavicsát, vagy megsúgja, hogy leejtett valamit, amit aztán felvett úgy, hogy senki sem látta. Ha ezeket a szituációkat is fontosnak, értékesnek tekintjük és megadjuk rá a válaszkész reakciót, kamaszként is őszinte marad velünk és el fogja mondani féltett dolgait. Ugyanígy be fog számolni arról, ha például tiltott szerrel kínálták és ő nemet mondott.


2. A válaszkészen nevelt gyermek érzelmileg stabil, így, ha kritikus helyzetbe kerül, - például hosszabb időre kényszerül kórházi kezelésre, baleset éri vagy a családban haláleset történik – erős tud maradni. Ha a kicsinek fel van töltve a szeretettankja, magabiztos, könnyebben fel fogja tudni dolgozni az eseményeket és azok alakításában partner is lesz. Fontos, hogy a válaszkészség a krízis alatt is megmaradjon, így a gyermek folyamatosan tud töltekezni. Azok, akik instabilan érkeznek egy krízishelyzetbe, mélyebb traumát szereznek.


3. A válaszkészen nevelt gyermek sokkal nyitottabb, érdeklődőbb, elfogadóbb. Szereti feltérképezni az őt körülvevő világot, könnyebben meg is találja benne a saját helyét és képes eldönteni azt is, hogy bizonyos helyek, helyzetek jók-e neki.


4. A teljesítményorientált világunkban a gyermekek mindenkinek szeretnének a barátai lenni, ha pedig ez nem sikerül, azt hiszik, hogy velük van a baj. A válaszkészen nevelt gyermek tudja, hogy attól, hogy nincs mindenkivel jóban, ő értékes. Helyén tudja kezelni a különböző társas kapcsolatait. Képes arra, hogy kimondja: ő a barátom és ő nem a barátom.


5. A válaszkészen nevelt gyerek jól ismeri önmagát, van egy énképe, reálisan látja magát, környezetét. Magabiztos, ezért jól megállja a helyét a világban.


+1: Ha éppen nem vagyunk mellette, a válaszkészen nevelt gyermekünk képes reálisan felmérni azt, hogy bizonyos helyzetet önállóan meg tud-e oldani. Amennyiben nem, mer segítséget kérni.

 

Előző

Önmagunkba tekintés...

Következő

Hogyan induljunk el az önmegvalósít...

Kövess minket!