2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Küzdelem a Nagy-korallzátony megmenté...

Következő

Országos Kaktuszkiállítás és Vásá...

Al Capone titkos kódrendszere

Elizabeth Friedman

A bizarr ősi jelölésektől kezdve a véletlenszerű számokig és betűkig, a kódokat évezredek óta használják titkos üzenetek küldésére, személyazonosság elrejtésére, vagy éppen törvényen kívüli ténykedésre. E kódok megfejtésével katonai titkokat lehet feltárni, ellenségeket leleplezni, de még elveszett civilizációk történetét is meg lehet fejteni. De vajon hogyan dekódolták Al Capone és bandája jelrendszerét? Ilyen és hasonló volumenű ügyek kódfejtőiről és módszereikről szól egy új dokumentumsorozat, amelyet hazánkban a Viasat History történelmi csatorna vetít.

 

Egy háziasszony, aki térdre kényszerítette a maffiát

Az 1920-as években bevezetett alkoholtilalom következtében olyan gengszterek emelkedtek fel, mint Lucky Luciano, Bugs Morane vagy Al Capone, akik illegális italcsempészetre alapozott birodalmukat riválisaik tetemére építették. 1926-ra évente 12 000 embert gyilkoltak meg Amerikában, a nagyvárosokban 78%-kal nőtt az ilyen jellegű bűnügyek aránya, az utcákon háború folyt, és a titkos információáramlás egyik legfontosabb eszköze a kód lett. Capone és az emberei évente több tízezer kódolt üzenetet küldtek egymásnak, ezek segítették a bűnözőket az alkoholcsempészekkel való kommunikációban. A hadászati kódokkal versenyző rejtjelek konstans változtak, hogy a rendőrséget elbizonytalanítsák.

 

Kódjeleiket végül egy kétgyermekes anya, Elizabeth Friedman törte fel, méghozzá egy toll és egy papír segítségével. A csempészek rádióüzenetekben kommunikáltak, amelyek forrását és címzettjét sem lehetett visszakeresni. Az adások egy kis zene vagy hang, valamint egy nyugtalanító női hang által felolvasott számsorokból álltak – ezek ráadásul üzenetről üzenetre változtak, Elizabethnek mégis két hónap alatt sikerült visszafejtenie kétévnyi mondanivalót: látta a hajókat, az útvonalakat és hogy mikor hagyták el a kikötőt. Két év alatt több mint 10 000 üzenetet dekódolt, így kötötték végül össze Al Capone birodalmát az alkoholcsempészettel, ami aztán idővel a gengszter bukásához vezetett.

 

Amikor Elizabeth Friedman végzett a főiskolán, még azt se tudta, hogy léteznek olyan dolgok, mint kódok és rejtjelek, ám hamarosan kiderült, hogy született tehetsége van a nyelvek és a bennük rejlő rendszer analizálásához. Az I. világháború kitörését követően Elizabeth a haditengerészet megbízásából próbált megfejteni rejtjelezett üzeneteket, majd a háború befejezését követően a parti őrség kérte a segítségét abban, hogy törje fel a csempészhajók kódolt kommunikációját. A parti őrség kétségbeesettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy engedték, hogy a nő otthonról dolgozzon, így el tudta látni két kisgyermekét is. Ez a fajta „home office” akkoriban példanélküli volt!

 

Al Capone üzenetei mellett A kód megfejtése többek között felfedi a sorozatgyilkos Zodiákus ügyét, melyben friss kódtörések láttak napvilágot, a hidegháborúban és a Pearl Harbor bombázása előtt használt japán rejtjeleket, továbbá megpróbálja megfejteni a hozzánk legközelebb álló és legősibb kódot, az ember génállományát is.

Előző

Küzdelem a Nagy-korallzátony megmenté...

Következő

Országos Kaktuszkiállítás és Vásá...

Kövess minket!