2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Mozogj a Dunán!...

Következő

Tanuljunk meg elengedni...

A szülői lét – évkör

Egyetlen dolog könnyíti meg a szülői létet egész évben.  A kulcsszó az évkör és az évtervezés. B. Szirtes Dóra szerint január közepén még nem késő elsajátítani a szemléletmód alapjait, elkezdeni a tudatos tervezést, hogy aztán a szülők egész évben élvezzék annak előnyeit.

 

„Az évkör tulajdonképpen nem más, mint egy pedagógiai rendszer, aminek mentén zajlik az óvodákban és az iskolákban a tanév rendje” – magyarázza B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus.

 

Az évet először négy évszakra, majd tizenkét hónapra bontják, jelölik az ünnepeket és priorizálják azokat, amelyeket az adott korosztállyal ünnepelni fognak. Hozzátársítják a tradíciókat, népszokásokat, az aktuális programlehetőségeket, így kirajzolódik egy kép arról, hogy az adott időszakban mivel foglalatoskodhatunk gyermekünkkel, milyen érdekességeket fedezhetünk fel vele.

 

„Az évtervezés pedig ennek a családi vetülete, kiegészítve a családi célok és igények meghatározásával, az időgazdálkodással” – mondja. Kiemeli, a kettő együtt igazi Jolly Joker kombináció a szülők kezében. Ösztönanyu szerint ugyanis az évtervezés segít abban, hogy a szülők tudatosabban és szervezettebben kezeljék az életüket, csökkentsék a mindennapi stresszt, az évkör pedig hozzájárul, hogy a tizenkét hónapot minőségi együtt töltött idővel és közös élményekkel töltsük meg.

 

3 lépés a sikeres évtervezéshez és évkörhöz B. Szirtes Dóra szerint

 

1. lépés: Üljünk le nyugodtan az asztalhoz, készítsünk egy teát vagy kávét, vegyük elő a naptárunkat és gondoljuk át az évet. Írjuk bele a születésnapokat, névnapokat, előre tudható családi eseményeket. Jelöljük az óvodai és iskolai szüneteket, a tervezett nyaralásokat.

 

2. lépés: Nézzük meg, hogy az évkör szerint az adott évszakban, illetve hónapban milyen ünnepnap, fontos esemény van, amit szeretnénk a gyermekünkkel megismertetni. Közeleg például a farsang, a medve kibújik lassan a barlangjából és nemsokára nyílnak az első hóvirágok is az ország legszebb arborétumaiban.

 

3. lépés: Érdemes akár az egész évet előre megtervezni, de haladhatunk negyedévente is. Így mindig tudni fogjuk mi a következő lépés, nem kell többé azon aggódni, mivel foglaljuk le a gyermekünket, hogyan töltsünk vele közös, minőségi időt.

 

Előző

Mozogj a Dunán!...

Következő

Tanuljunk meg elengedni...

Kövess minket!