2022. December 04. | Borbála, Barbara
Előző

A bántalmazó szavak is felérnek egy p...

Következő

Miért rossz féltékenynek lenni...

Öltözködik a kislányom

Melyik anyuka nem szembesült még azzal, hogy napi harcot vív egy hercegnővel. A szülő általában azt szeretné, hogy 3-4 éves lánya tartós, hétköznapi ruhákat viseljen, de kislányát csak a szekrényének legcsillogóbb ruhái érdekelik, s ha nem valami csillogó csodát adnak rá, végigsírja, mit sírja, hisztizi az utat az óvodáig.

 

Határok tesztelése

Az óvodások is abban a szakaszban vannak, amikor megpróbálják érvényesíteni függetlenségüket és tesztelni a határokat. Az öltözködés lehetőséget ad mindkét dolog gyakorlatba ültetésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden reggelnek leszámolásnak kell lennie.

 

A 3-4 évesek többsége önkényes diktátor, és ott ragadja meg az irányítást, ahol csak tudják. Tehát, amikor csak lehet, engedjenek nekik olyan dolgokban, amelyek nem számítanak önnek. Például kérdezze meg: „A sárga vagy a zöld pulóvered vennéd fel szívesebben? Utálod a gyapjút? Nem bírod a túl szűk felsőket? ” Valószínűleg a gyereknek is megvan a maga tetszése és nemtetszése. Az okos anyuka az ésszerű határokon belül próbálja rugalmasan kezelni a gyerkőc preferenciáit. 

 

Nincs azzal baj, ha elkerüli azokat a dolgokat, amelyek zavarják a gyermeket. Ezzel azt éri el, hogy gyermekének olyan érzése van, hogy tiszteletben tartja a véleményét, s ez elégedettséggel tölti el a kicsit. Könnyen orvosolható néhány bosszankodásra okot adó dolog is, például kifordíthatja az irritáló varrású zoknit, levághatja a bosszantó ingcímkéket. És, ha minden nap ruhát szeretne viselni, akkor miért ne? Ha attól tart, hogy fázik, mindig rétegezhet alá meleg leggingset vagy pólót. Ha a gyerek érzi, hogy ő is beleszólhat abba, hogy mit vesz fel, kevésbé lesz morcos, hisztis

 

Sikerélmények

A legtöbb 3-4 éves gyermek képes kezelni az öltözködés az alapjait, mint például a ruházat felvételét, a fehérneműt, az elasztikus derekú nadrágot, a pulóvert.  Ilyenkor a gyerkőc magabiztosnak és hozzáértőnek érzi magát. Ezért még ha lassan is megy, hagyja, hogy gyermeke minél gyakrabban öltözködjön, különösen azokon a napokon, amikor nincs szükség a rohanásra. A trükkösebb feladatok, például a cipzár befűzése vagy a gombok készítése talán még várat magára, korban később jöhetnek.

 

Játszva tanulni

Természetesen az óvodások nem érzik azt, hogy gyorsan el kell készülniük, inkább játszanának, ezért tegye az öltözködést is játékká. Például mondja azt, hogy „Becsukom a szemem és megnézem, mennyi időbe telik, amíg felveszed az inged és a nadrágod.” Vagy állítson be egy időzítőt tíz percre, és jutalmazza meg a gyerekét egy matricával, ha kiér a szobájából a nappaliba mielőtt a berregő megszólal. Adhat neki egy pókerzsetont minden egyes jó teljesítményért, és megengedheti, hogy elcserélje azokat egy finomságra, ha öt zsetonja van.

 

Az ilyen korú gyerekek szeretnek fényképeket nézegetni magukról. Használja ki ezt és készítsen – lépésről lépésre – képes útmutatót gyermeke reggeli tevékenységéről. Ez azt mutathatja, hogy felébred, felöltözik, fogat mos és reggelizik. Akassza fel a szobájába, ahol minden nap követheti. Az is járható út, ha előző este megkéri őt, hogy válassza ki a ruháját, ezzel időt és vitát spórol meg a reggeli készülődés során.

  

Télikabát harc

Örökös harc van az időjárásnak megfelelő viselet miatt. Ezt nevezzük télikabát harcnak. De gondoljon csak bele logikusan, gyermeke nem fázik bent, akkor mi a fenéért akarja felvenni azt a terjedelmes, izzasztó kabátot? Abban azonban biztos lehet, másképp fogja érezni magát, amikor kimegy a szabadba. Hagyja rá, csak arra kérje, hogy vigye a kézben a kabátját, és hagyja, hogy úgy menjen ki, ahogy van. Ha fázik, magától fel fogja venni azt. Legközelebb már finoman emlékeztetheti őt arra, hogy korábban mennyire fázott. Valószínű, hogy gyermeke jóval azelőtt örömmel fogadja a kabátot és a kesztyűt, hogy az ujjai elzsibbadnának.

 

Előző

A bántalmazó szavak is felérnek egy p...

Következő

Miért rossz féltékenynek lenni...

Kövess minket!