2023. Október 04. | Ferenc
Előző

Munkamánia vagy túlzott szorgalom?...

Következő

A bántalmazó szavak is felérnek egy p...

Munkahelyi stressz

Bármi legyen is a munka igénye, vannak olyan lépések, amelyeket megtehet annak érdekében, hogy megvédje magát a stressz káros hatásaitól, javítsa munkaelégedettségét és erősítse jólétét a munkahelyen és a munkahelyen kívül.

 

Noha a munkahelyi stressz normális, a túlzott stressz zavarhatja a termelékenységet és a teljesítményt, befolyásolhatja a fizikai és érzelmi egészséget, és befolyásolhatja a kapcsolatokat és az otthoni életet.  Még a munka sikerességét vagy kudarcát is meghatározhatja. Nem tudunk mindent ellenőrizni a munkakörnyezetünkben, de ez nem azt jelenti, hogy tehetetlenek vagyunk, még ha nehéz helyzetbe kerülünk. Bármilyen ambíciót vagy munkát igényel, lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a stressz káros hatásaitól, javítsa munkaelégedettségét, és javítsa jólétét a munkahelyen és azon kívül.

 

Mikor túl sok a munkahelyi stressz?

A stressz nem minden esetben rossz. Egy kis stressz segít koncentrálttá, energikussá válni, továbbá, képessé válunk megfelelni az új kihívásoknak is. A mai hektikus világban a munkahely túl gyakran tűnik érzelmi hullámvasútnak. A hosszú órák, a szűk határidők, az egyre növekvő igények miatt aggódhatunk, lemerülhetünk és túlterhelté válhatunk. Amikor a stressz meghaladja a megbirkózás képességét, akkor már nem segítőkész, károsíthatja az elmét és a testet, valamint a munkaelégedettségét.

 

Ha a munkahelyi stressz zavarja a munkateljesítményt, az egészséget vagy a személyes életet, ideje cselekedni. Nem számít, mit tesz a megélhetése érdekében, vagy az, hogy milyen stresszes a munkája, rengeteg dolgot lehet tenni az általános stressz-szint csökkentése és a munka irányításának visszaszerzése érdekében.

 

A munkahelyi stressz leggyakoribb okai a következők:

 • Félelem az elbocsátástól
 • Több túlóra a személyzet csökkentése miatt
 • A fellépés nyomása az emelkedő elvárások teljesítése érdekében, de a munka elégedettsége nem növekszik
 • Nyomás az optimális szint eléréséhez – egész idő alatt
 • Az ellenőrzés hiánya a munka elvégzésének felett
 • Munkahelyi stressz figyelmeztető jelek
 • Ha túlterheltek a munkahelyén, elveszíti önbizalmát, és mérges, ingerlékeny lehet, vagy visszavonulhat. 

 

A túlzott munkahelyi stressz egyéb jelei és tünetei a következők:

 • Aggodalom, ingerlékenység vagy depresszió
 • Apátia, a munka iránti érdeklődés elvesztése
 • Alvási problémák
 • Fáradtság
 • Koncentrációs problémák
 • tipp: Küzdje le a munkahelyi stresszt azáltal, hogy elérje
 • Izomfeszültség vagy fejfájás
 • Gyomorproblémák
 • Szociális visszahúzódás
 • A nemi vágy elvesztése
 • Alkohol vagy kábítószer használata a megbirkózáshoz

 

STRESS CSÖKKENTÉSI TIPPEK

Ossza meg problémáit

Időnként a legjobb stressz csökkentő az, ha egyszerűen megosztja stresszét valakivel. A beszéd, valamint a támogatás és az együttérzés megszerzése – különösen szemtől szemben – rendkívül hatékony módszer lehet a gőz kiengedésére és a nyugalom visszaszerzésére. A másik személynek nem kell megoldania a problémáit; csak jó hallgatónak kell lenniük.

 

Forduljon munkatársakhoz támogatásért 

Ha szilárd támogatási rendszer működik a munkahelyen, megkönnyítheti a munkahelyi stressz negatív hatásait. Ne felejtsen el rájuk hallgatni, de ön is segítséget nyújthat, a rászorulóknak. Ha nincs közeli barátja a munkahelyen, akkor lépéseket tehet annak érdekében, hogy közelebb kerüljön munkatársaihoz. Ha például szünetet tart, ahelyett, hogy figyelmét az okostelefonra irányítja, próbáljon meg beszélgetni a kollégákkal

 

Támaszkodjon barátainak és családtagjainak 

A munkahelyi társadalmi kapcsolatok fokozása mellett a támogató barátok és családtagok erős hálózata is rendkívül fontos az élet minden területén a stressz kezeléséhez. Ami a legfontosabb, minél magányosabb és elszigeteltebb, annál nagyobb a sebezhetősége a stressz iránt.

 

Építsen új barátságokat

Ha úgy érzi nincs senki, akihez fordulhatna – akár a munkahelyén, akár a privát életében –, soha nem késő új barátságot kialakítani. Találkozzon új, hasonlós érdeklődésű emberekkel.  A kapcsolatok bővítése lehetőséget nyújt segítség adására is, amely óriási élvezetet kínál és jelentősen hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez.

 

Támogassa egészségét testmozgással és táplálkozással

Ha túlzottan a munkára összpontosít, könnyű elhanyagolni a fizikai egészségét. De amikor táplálkozással és testmozgással támogatja egészségét, akkor erősebb és ellenállóbb a stressz ellen. Még a kis dolgok is fokozzák a jó hangulatot, növelik az energiát. Legyen ideje a rendszeres testmozgásra. Amikor a munkahelyi stressz növekszik, próbáljon egy gyors szünetet tartani, és távolodjon el a stresszes helyzettől. Ha lehetséges, sétáljon a munkahelyen kívül. A fizikai mozgás segít visszanyerni egyensúlyát.

 

Válasszon okos és stresszt okozó ételeket

Ételválasztása óriási hatással lehet arra, hogyan érzi magát a munkanap során. Például kicsi, gyakori és egészséges étkezés segítheti a vércukorszint egyenletes szintjének fenntartásában. Ez fenntartja az energiát és megakadályozza a hangulati ingadozást. Az alacsony vércukorszint viszont szorongást és ingerlékenységet okozhat, míg a túl sok evés letargikus lehet.

Előző

Munkamánia vagy túlzott szorgalom?...

Következő

A bántalmazó szavak is felérnek egy p...

Kövess minket!