2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Tanuljunk meg elengedni...

Következő

A válaszkész nevelés előnyei...

Önmagunkba tekintés

Vicsápi Natália, önismereti tanító, a Nati Method alapítója elárulja, milyen módszerek segítenek, hogy az őszi időszakban önmagunk felé fordulva éljük az életünket, hogyan tisztítsuk ki a sérelmeket, és éljük mindennapjainkat tudatosan. A szakember úgy véli, az első és alapvető dolog, amivel szembe kell néznünk, és meg kell jegyeznünk: változás az egész életünk!

 

Bizonytalan világ, biztos öntudat

Nagyon sok ember állandóságra törekszik, hogy a komfortzónáján belül maradhasson, és minden ugyanolyan legyen, és ne kelljen abból kilépni. Azt kell, hogy mondjam, nagyon unalmas lenne az élet így. Egy életen keresztül kell tanulnunk azt, hogy mindig minden változik, tehát ha minél hamarabb elfogadjuk ezt, és megbarátkozunk azzal, hogy változni fognak körülöttünk a dolgok, annál könnyebben fogunk tudatosan élni.

 

Ahogyan egy esztendőn belül négy évszak kicserélődik, úgy az életünkben is végigmegyünk olyan változásokon, amelyek – ha szeretnénk, ha nem – be fognak következni. Vegyük például a Holdat, amely mindig változik. Valamikor telihold van, máskor növekszik, majd fogyatkozik.

 

Az életünkben ez az állandó változás mindig jelen lesz, ezt el kell fogadnunk. A kérdés az, hogy mire tanít minket ez a változás.  Ha rájövünk arra, hogy mi stabilan jelen vagyunk, csupán a körülöttünk lévő dolgok változnak, és ezt elfogadjuk, attól a perctől kezdve képesek vagyunk a változást teljes nyugalommal átélni, aminek következtében képesek leszünk a változáshoz tudatosan csatlakozni.  

 

Miért kiváló időszak az ősz az önismeret szempontjából?

Az ősz üzenete, hivatása az, hogy, bekuckózzunk, betakarítsunk, és tartalékokat halmozzunk fel. Ugyanis az ősz után érkezik a tél, amikor nem mindenhez tudunk hozzáférni. Régen a felmenőink ebben az időszakban betakarították a termést, elrakták a pincékben, hogy majd télen legyen mihez nyúlni, legyen miből megfőzniük a vasárnapi húslevest, legyen zöldség, gyümölcs, méz, befőtt. Az időjárás is változik, és egyre hidegebb, zordabb idő lesz. De nem csak a betakarítás időszaka az ősz, érdemes ezt az időszakot az önismereti fejlődésre is fordítani.

 

Míg nyáron szórakozásról, az élet örömeiről szólnak a mindennapjaink, addig az ősznek a befelé, önmagunk felé fordulásról kell szólnia. Ebben a szezonban olyan dolgokat is megtehetünk, amivel nyáron nem volt lehetőségünk vagy időnk foglalkozni. Ez az év azon szakasza – mivel nem tartózkodunk a szabadban olyan sok időt, nincs annyi program lehetőség – amikor valami újat is tanulhatunk, tanfolyamra járhatunk, képezhetjük magunkat. Sokkal könnyebben megtaláljuk, vagy sokkal könnyebben rá tudunk koncentrálni ilyenkor azokra a tevékenységekre, amelyekre máskor nincs időnk. Ilyenkor jól esik meditálni, önmagunk fejlesztésével foglalkozni.

 

A változás az életünk része

Fel kell fognunk, hogy a változás az életünk része. Nem a változástól és az őszi borús időjárástól érezzük magunkat rosszul, hanem sok esetben az érzelmeink vannak negatív hatással ránk. Ez a periódus kiváló időszak arra, hogy megfigyeljük azt, hogy milyen érzelmek irányítják az életünket, ugyanis ha ezzel nem vagyunk tisztában, nem vagyunk képesek élvezni a változást. Általában a negatív érzelmek a belső félelmeinkből fakadnak, s ha nem vagyunk ezekkel tisztában, akkor azok átveszik életünk felett az irányítást és mókuskereket hoznak létre.

 

Beszélni kell arról is, hogyan lehet ezeket a változásokat, évszakokat úgy megélni, hogy az érzelmeink felett átvegyük az irányítást, és abbahagyjuk a mókuskerék effektust. Felejtsük el azokat a negatív gondolatokat, hogy az előző években is rosszul sült el ez az évszak, így biztosan a mostani is az lesz. Próbáljunk pozitívan nézni a jövőbe, nézzünk magunkba és tegyük fel a kérdéseket: milyen érzelmek jelennek meg bennem, mi az, amit szeretünk az őszben, és mi az, amit nem kedvelünk, azt miért nem szeretjük.

 

Amikor elkezdjük feltenni magunkban a miért kérdéseket, automatikusan érkeznek majd a válaszok, és azzal szembesülünk, hogy a múltban megélt traumák, sérelmek, sikertelenségek határozzák meg a mostani őszi hangulatunkat is. Arra buzdítok mindenkit, hogy nézzen egy kicsit magába, tudatosítsa, hogy stabilan áll, és csakis rajta múlik, hogy mi a terve, hogy ezt az őszt hogyan fogja megélni. Vegyük észre az érzelmeinket, amelyek eddig elvittek más irányba.

 

Összpontosítsunk arra, hogyha tudatosan átvesszük az érzelmeink felett az irányítást, akkor derűlátóan éljük meg az őszt, és észrevesszük az évszak csodáját, a színességét, élvezhetjük a gyönyörű látnivalóját, a friss levegőt. Rengeteg csodát rejt ez az időszak, amikor látjuk, ahogy a természet nyugovóra tér. Készüljünk fel mi is a télre!

 

Előző

Tanuljunk meg elengedni...

Következő

A válaszkész nevelés előnyei...

Kövess minket!