2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Munkahelyi stressz...

Következő

Öltözködik a kislányom...

A bántalmazó szavak is felérnek egy pofonnal

Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz szóban a partnere, derül ki az AVON és a No MORE alapítvány felméréséből

 

Napjainkban hatalmas méreteket ölt az egész világon a kapcsolati és a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak problémája. Világszerte minden harmadik nő szenvedett már el valamilyen fajta fizikai vagy szexuális erőszakot élete során, de számtalan nőt bántalmaznak lelkileg is a mindennapokban, amely legalább olyan mély sebeket ejthet, csupán könnyebben leplezhetők, könnyebben szemet huny felettük társadalmunk.

 

A nyolc országban, többek között az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és a Fülöp-szigeteken 8300 nő részvételével végzett kutatásából kiderül, hogy a 25-34 éves válaszadók közel kétötöde tapasztalja a szóbeli bántalmazás lehetséges jeleit kapcsolatában. Ennek eredményeként, a nők több mint egyharmada (36%) küzd önértékelési problémákkal partnere negatív megjegyzései miatt.

 

A felmérésből fény derült arra is, hogy a nők 11%-a nem tudja, hova fordulhat segítségért, ha szóbeli bántalmazás éri, illetve minden tizedik nő azért nem tett lépéseket a segítség irányába, mert partnere folyamatosan kontrollálta, vagy mert tartott a lehetséges következményektől. Az ilyen és ehhez hasonló félelmek végett sokan ragadnak bántalmazó kapcsolatban annak ellenére is, hogy tisztában vannak helyzetükkel.

 

A rendszeres kritizálás

A kutatás résztvevőinek közel felét (47%) érte már negatív megjegyzés partnerétől megjelenését illetően, és minden ötödik nő (19%) szembesült ilyen jellegű kritikával az elmúlt hónapban. Más negatív megjegyzésekkel is gyakran találkoztak a megkérdezettek, 43%-uk szembesült már kritikával intelligenciáját, 44%-uk munkáját vagy karrierjét, 50%-uk testalkatát és 50%-uk ruházatát illetően. A testalkattal kapcsolatos kritikák a 25-34 éves korosztályt érik leggyakrabban, körükben a megkérdezettek egynegyede (24%) kapott ilyen megjegyzést az elmúlt hónapban, míg az 55 év felettiek körében ennek aránya 10%-ra tehető.

 

A nők külsejére vonatkozó kritikák mellett gyakoriak a hozzátartozóikra tett megjegyzések is, a megkérdezettek több mint fele (55%) állítja, hogy partnere negatívan illette barátait vagy családtagjait. Közel egynegyedük (23%) tapasztalta mindezeket az elmúlt hónapban. A bántalmazók gyakran manipulálják ezáltal partnerüket, melynek célja, hogy elidegenítsék őket szeretteiktől, így nehezítve meg kilépésüket a bántalmazó kapcsolatból.

 

Pamela Zaballa, a NO MORE alapítvány globális ügyvezető igazgatója elmondta: "A szóbeli bántalmazás nagyon gyakori és jelentős probléma világszerte, amely komoly hosszú távú következményekkel járhat az áldozatok önbecsülését és önbizalmát illetően. Sok esetben előfutára lehet a fizikai erőszaknak is, ezért létfontosságú, hogy felhívjuk rá a figyelmet, és tudatosítsuk mindenkiben, hogy a verbális bántalmazást nem szabad eltűrni és elbagatellizálni."

 

Az elhallgatástól a segítségkérésig

A szóbeli bántalmazást elszenvedő nők csupán 16%-a keresett segítséget, 30%-uk családtaghoz, 26%-uk pedig baráthoz fordult. Annak ellenére, hogy a felmérésben mindössze 8300-an vettek részt érdekes adat, hogy a válaszadók 2%-a nem közeli hozzátartozótól, hanem például a kozmetikusától vagy fodrászától, 2%-uk pedig az AVON Tanácsadójától kért támogatást. Ezek az adatok jól bizonyítják, hogy egy kontroláló kapcsolatban, ahol a bántalmazó elszigetelte áldozatát barátaitól és a családjától, az ilyen kapcsolatok is fontos mentőövet jelenthetnek.

 

A márka világszerte ötmillió tanácsadóján keresztül igyekszik segíteni a bántalmazottaknak. Felhívja tanácsadói és koordinátorai figyelmét a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak jeleinek felismerésére és a bántalmazottak támogatásának megfelelő módjaira. Ezen felül, a vállalat munkatársainak is igyekszik segítséget nyújtani. Globális GBV protokollján keresztül, országos szinten kinevezett, képzett nagykövetek közreműködésével nyújt támogatást a családon belüli erőszakot elszenvedett alkalmazottai számára.

 

Ez nem csak a nők ügye!

Világszerte a nők többsége úgy érzi (81%), nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatal férfiak felvilágosítására a nőkkel kapcsolatos meggyőződéseik és hozzáállásuk terén, és több mint háromnegyedük úgy véli, mélyen gyökerező problémák vannak társadalmunkban a férfiak nőkkel való bánásmódját illetően, amelyekkel foglalkozni kell. Ezért küzd a márka évek óta elhivatottan a nőket érő erőszak felszámolásáért és az áldozatok támogatásáért, amelynek részeként a vállalat minden eladott terméke után 1 Ft-ot és a havonta megjelenő katalógusban szereplő adománygyűjtő termékek teljes hasznát a nemi megkülönböztetésen alapuló- és a családon belüli erőszak megfékezésére, illetve a mellrák elleni küzdelemre fordítja.

 

Angela Cretu, az AVON vezérigazgatója nyilatkozta: „A kutatás rávilágít arra, hogy mennyire fontos, hogy továbbra is párbeszédet kezdeményezzünk a nemi megkülönböztetésen alapuló bántalmazás minden formájáról, legyen az verbális, vagy fizikai. Az elmúlt 15 évben az AVON küldetésének tekintette, hogy véget vessen a nők elleni erőszaknak és lebontsa a hallgatás falait. Ebben az évben a 16 Akciónap kezdeményezéshez csatlakozva szeretnénk felhívni az elszigetelten és bántalmazó kapcsolatban élők figyelmét, hogy forduljanak segítségért, hiszen nincsenek egyedül, és fogékonyabbá tenni az embereket arra, hogy ismerjék fel a szóbeli bántalmazás jeleit és támogassák a bántalmazottakat. Ezért a márka idén, a nők védelmének 135. évében összesen 1,35 millió dollárt adományoz világszerte, lokális szinten civil szervezetek számára, hogy még több nőt támogasson a bántalmazás leküzdésében, és segítsen megváltoztatni életüket." 

 

 

Előző

Munkahelyi stressz...

Következő

Öltözködik a kislányom...

Kövess minket!