2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Knoll szemet gyönyörködtető bútorai...

Következő

Adele-C dizájn...

Illy Art Collection

A kávét mind az öt érzékszervünkkel fogadjuk be, ezért nagyon fontos, hogy a csésze szépségével hozzájáruljon a kávé élményhez. Az illy több mint húsz éve kezdett el minden érzékszervünk számára művészetté emelni egy olyan mindennapi tárgyat, mint a kávéscsésze

 

illy Art Collection – művészet, amelynek a kávé a múzsája

1992-ben született meg az illy Art Collection: minden kollekció egy művészeti alkotás, melynek a porcelán csésze a médiuma. Az eszpresszóivás mindennapi élvezete ezzel a szem és az elme számára is egy csészényi művészetté vált.A magyar Illy Ferenc által 1933-ban alapított illycaffé világhíre minősége mellett sokban köszönhető a nagyon erős művészethez és designhoz kapcsolódó brandépítésnek. Az illy márkájában a kávé, a kultúra, a művészet és a design találkozik. Az illynél az eszpresszó művészet, amit ehhez illő köntösben kínálnak: a kávé iránti rajongást minden illy termék tükrözi. Ernesto Illy idealisztikus espresso csésze leírásának alapján Matteo Thun olasz sztár tervező 1992-ben alkotta meg az azóta design ikonná és az illy Art Collection révén művészetté vált jellegzetes formájú illy csészét. 

Az illy Art Collection évente megújuló sorozatát több mint 70 világhírű művész és ifjú tehetség – pl. Pedro Almodóvar, Marina Abramovic, Anish Kapoor, Federico Fellini, Francis Ford Coppola - dekorálta. Minden egyes kollekció a művész szignójával ellátott és sorszámozott, szerves része a különleges díszdoboz, és - ahogy a jó műalkotások – az idő múltával egyre értékesebbé válik. Minél régebbi és kultikusabb, annál többet ér, a csészeszettek egyes darabjaiért gyűjtők akár 1000 dollárt is megadnak. 


2006-ban az illy átvitte a koncepciót fém kávésdobozára is, azóta minden évben megjelenik két limitált kiadású kávésdoboz díszítés is, általában ugyanattól a művésztől, aki csészkollekciót is alkotott. Az illy művészet és design iránti elkötelezettségét jól tükrözi, hogy magát a márkát hordozó illy logót sem egy reklámcég, hanem egy ismert kortárs amerikai művész, James Rosenquist tervezte. A design világában is jól csengő illy név otthoni Francis Francis kávégépeiről is híres, melyek közül a klasszikus Luca Trazzi tervezte Francis Francis X1 a világ legtöbbet fotózott eszpresszó gépe, a Francis Francis Y1 pedig a rangos red dot design ’Best of the Best’ díját is elnyerte a háztartási gép kategóriában.

 

Az illy csésze koncepciója – Ernesto Illy

 Az illy kávéscsészékből jó inni. Nem véletlenül, az illy dizájn ikonná vált klasszikus csészeformája maga is tudatos tervezés eredménye. Matteo Thun építész Ernesto Illy funkcionális, tudományos, idealisztikus kávéscsésze leírása alapján alkotta meg úgy, hogy az a legjobban szolgálja a kávé kvintesszenciája, az eszpresszó ízlelését, élvezetét, szépségét. (Az illy cappuccino és tejeskávés illy csészék sem óriásiak, mert az illy nem a tejet hanem  a kávét hangsúlyozza ott is. A nagy kávézólánc modellek szerinti hatalmas bögrék távol állnak az illy filozófiájától.)

 

Az Ernesto Illy által megadott legfontosabb szempontok, amelyek egy illy csészemetszeten jól láthatók

1.a vastag, hőtartást szolgáló porcelánfal a csésze legtetején elkeskenyedik, így a kávé hőtartását jól szolgálja a vastagfalú csésze, de a szél elvékonyított kialakítása miatt a szájnak is kellemes belőle inni. 
2. 
vastag csészefal, hogy a csak melegen finom eszpresszó hőmérsékletét a csésze minél tovább tartsa. (Ezért is tartják a csészéket vendéglátóhelyeken a kávégép forró tetején, hogy meleg csészébe érkezzen a friss kávé.)
3. 
egyszerűen egymás tetejére illeszthető, virágkehely formájú csészealak, hogy kávézókban is könnyen, gyorsan használható legyen. Érdekes megfigyelni, hogy a kialakítás csak 2 csésze egymásra helyezését engedi stabilan, a harmadik már ledől. Ez sem véletlen, 2 csészét még át tud melegíteni a kávégép, a harmadikat már nem.
4. j
ó felismerhetőség, kerekséget, lágyságot sugalló forma
5.
„Vezúv effektus”: a csészét  kiemeli, porondra helyezi a tányér, mivel a közepe magasabban van mint a széle, ezzel hangsúlyozza, keretezi a csészét.  
6. 
a tányéron körben egy mélyebb árok szolgál a cukor és a kiskanál kényelmes elhelyezésére

 

Liu Wei – illy Art Collection, 2013

 Az 1972-ben született Liu Wei az egyik legeredetibb fiatal kínai kortárs művész. 2011-ben Londonban, 2012-ben Pekingben működött közre a Galleria illy művészeti eseménysorozatokon. Kreativitását többféle művészetformában közvetíti: szobrok, fotók, videók, festmények és installációk is szerepelnek művei között, melyek a világ számos kortárs gyűjteményében és kiállítóterében láthatók. Legutóbbi munkáiban a mindennapi élet tárgyaira fókuszál, az anyagok belső minőségeit, változását ábrázolja. Az általa megálmodott új illy Art Collection stilizált metropoliszokat idéző mintáit a világszerte zajló urbanizáció ihlette. A csészéken változó, összecsúszó, egybeolvadó, és különváló struktúrák állnak össze vibráló színekben, az urbanizálódó területek folyamatos változását idézve. A kollekció nagyon erős vizuális bomba, a csésze és a tányér szinte eggyé válik, miközben szemléljük. Az illy hagyományai szerint limitált kiadásban a kávésdobozokon is találkozhatunk Liu Wei alkotásával.

 

 

Előző

Knoll szemet gyönyörködtető bútorai...

Következő

Adele-C dizájn...

Kövess minket!