Hozzávalók:
1 evőkanál sótlan vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 kiló marhalábszár 25 mm-es kockákra vágva
2 nagy vöröshagyma apróra vágva
3 vagy 4 kis csípős piros chili paprika kiszárítva és felaprítva (a magokat megtartani)
4 gerezd fokhagyma felaprítva
2 evőkanál liszt
1 csésze jó minőségű bolti vagy házi marhahúsleves
1 csésze vörösbor vagy 1/2 csésze (120 ml) brandy
1 babérlevél
24 db olajban pácolt fekete olívabogyó lehetőleg kimagozva
Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Kenyér a tunkoláshoz
Hasábburgonya tálaláshoz (opcionális; nem klasszikus, de népszerű)
Díszítésnek apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepesen magas lángon 2 percig. Adjuk hozzá a vajat és az olajat. Ha a vaj felolvadt és serceg, 4 vagy 5 részletben adjuk hozzá a marhahúskockákat, és minden oldalukat jól pirítsuk meg. Szedjük ki a húst egy lyukacsos szedőkanállal és tegyük félre.
Csökkentsük a hőt közepesre, adjuk hozzá a hagymát, a chili paprikát és a magjaikat, főzzük puhára, körülbelül 10 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük további percig. Szórjuk a lisztet a zöldségekre, és keverjük addig, amíg a liszt teljesen meg nem fő, körülbelül 2 percig.
Öntsük fel az alaplével és a vörösborral (vagy pálinkával). Addig keverjük, amíg a szósz kissé besűrűsödik, körülbelül 3 percig. Adjuk hozzá a babérlevelet, az olajbogyót, a barnára pirított marhahúskockákat és az esetlegesen a tányéron összegyűlt levet. Forraljuk fel, csökkentsük a hőt alacsonyra, és pároljuk lefedve 1 1/2-2 1/2 órán át. Körülbelül 15 percenként ellenőrizzük, amíg a hús nagyon puha nem lesz.
Tálalás: fűszerezzük a trinchadot sóval és borssal, kanalazzuk egy nagy tálba. A tetejére, vagy mellé tálaljunk sült krumplit. Legyen kéznél sok kenyér a tunkoláshoz.
recept: Fábián Gabriella, dél-afrikai tudósító