2024. Április 17. | Rudolf
Előző

A sokszínű Veneto ...

Következő

Spanyol karácsony magyar módra...

Hosszú hétvége Barcelonában

Bevallom, Barcelona az egyik kedvenc városom, már több ismerősömnek ajánlottam, hogy ha csak egy hosszú hétvégére is, de látogasson el Spanyolország második legnagyobb, napfényes tengerparti városába. Bár a turizmus miatt főszezonban elég nagy a tömeg, de a hangulat, a látnivalók feledtetik az esetleges kellemetlenségeket.

 

Barcelona nem csak Spanyolország egyik legnagyobb városa, de egyben Katalónia fővárosa is, ahol a helyiek a katalánt használják és kitartóan harcolnak a függetlenségükért. Hiszen ők katalánok! Mindazonáltal nem kell megijedni azoknak sem, akik sem katalánul, sem spanyolul nem beszélnek, a turizmusból élő boltosok, éttermi felszolgálók jól beszélik az angolt is. De nézzük, melyek azok a látványosságok, amelyek talán beleférnek egy 3-4 napos városlátogatásba!

 

Gótikus negyed

Számomra kihagyhatatlan és mindig lenyűgöző a gótikus negyed, a Barri Gotic. Ez a gyönyörű terület megőrizte a dicső múlt maradványait, annak ellenére, hogy folyamatosan korszerűsítik és így napjainkra a régi és az új keveréke. A negyed szűk, kanyargós utcáiban előkelő antikváriumok, dohos boltok, elegáns üzletek, szecessziós kirakatok mellett haladunk el, utcai zenészekre, kézművesekre és jó néhány térre is bukkanhatunk.

 

A gótkus negyed egyik hangulatos utcája

Ezek egyike a Plaza Real, amely egy 24 órán át „üzemelő” igazán hangulatos és lüktető, árkádokkal körülvett tér, ahol este jó hangulatú kávézókban, tapasz bárokban, vendéglőkben kellemes italok és finom falatok mellett pihenhetjük ki az egész napos gyaloglás fáradalmait, vagy megpihenhetünk a nap során a tér közepén álló szökőkút mellett, főleg, ha előtte már bejártuk a negyed nevezetességeit, megtekintettük fő látványosságát a XIV. században épült, ma már 700 éves katedrálist. Az impozáns épület gótikus kerengőjének közepén egy apró tavacskában 13 fehér lúd őrzi Katalónia és Barcelona védőszentjének, a kereszténységért 13 éves korában mártírhalált halt Szent Euláliának az emlékét. Ha belefér még a városlátogatásba a vasárnap délelőtt, akkor nem hagyható ki a katedrális előtti téren a tradicionális katalán tánc, a Sardana megtekintése.

 

A székesegyháztól pár lépésre található a Las Ramblas, amely a Plaça de Catalunyától egészen a kikötőig vezet – ott magasodik Kolumbusz szobra az újvilág felé mutató jobb kezével, s amely tetejéről csodás kilátás nyílik szinte az egész városra. Sajnos a Ramblas napjainkra már elvesztette korábbi báját és itt is az olcsó turistaboltok találhatók. De ha már arra járunk, mindenképpen nézzünk be a La Boqueria piacra, ahol számos különleges élelmiszert tekinthetünk és kóstolhatunk meg. De maradjunk még egy kicsit a negyedben, sétáljunk át a Carrer de Montcada utcába, és hagyjuk magunkat elkápráztatni Picasso 1890 és 1957 közötti időszakából származó remekeitől a róla elnevezett múzeumban. 

 

Gaudi nyomában

Visszatérve a Catalunya térre – itt található az ismert áruház, a kilencszintes El Cortes Inglés is – sétáljunk a luxus vásárló utcán, a Passeig de Grácián, ahol számos elegáns butik mellett csodálatos Gaudi épületek találhatók. Innen buszra szállva mehetünk a Güell parkba, amely a világörökség része Gaudi egyéb, 7 munkájával együtt (Park Güell, Palau Güell, Casa Milà, Casa Vicens, Gaudí munkája a Sagrada Família betlehemes homlokzata és kriptája, Casa Batlló és a Colònia Güell kripta). A park nem csak a turisták kedvelt helye, a környéken lakók is előszeretettel pihennek a 17 hektáros parkban.

 

Güell park

Ha Barcelona, akkor Sagrada Família, amelyet Gaudi tervezett, de még napjainkban is építik a szecessziós és gótikus jegyeket ötvözött templomot. A legújabb hírek szerint talán 2026-ra végre befejezik a 18 tornyos, időközben bazilika rangjára emelt épületet.

 

Montjuic hegy látnivalói

Ha mindent tüzetesen meg szeretnénk nézni a Montjuic hegy látnivalóiból, akkor akár több napot is eltölthetnénk a város fölé emelkedő hegyen. A teljesség igénye nélkül, néhány helyszín, amit érdemes megnézni az akár siklóval, akár felvonóval is megközelíthető hegyen. Ezek egyike a Poble Espanyol, ahol Spanyolország egész területéről származó építészeti stílusokat megidéző épületek között sétálhatunk, mindezek mellett 130 üzlet, 18 étterem, valamint gyakorta koncertek, flamenco bemutatók és színházi előadások szórakoztatják a skanzenbe látogatókat.

 

Catalunya Nemzeti Múzeum

A növényeket, virágokat kedvelők bizonyára megtekintik a hegyen található a Jardí Botànic de Barcelona, azaz Barcelona botanikus kertjét, amelyben a világ minden tájáról szárma mintegy 1500 különböző növény-és fafaj megtalálható, ráadásul csodálatos kilátás nyílik a tengerre.

 

A művészetek, a festészet rajongói feltehetőleg ki nem hagyják az egyik legnagyobb szürrealista festőművész legfontosabb alkotásait bemutató Miró Múzeumot, de az is biztos, hogy ellátogatnak a Catalunya Nemzeti Múzeumba. A múzeumban megtekinthető a világ legteljesebb román gyűjteménye, valamint barokk és reneszánsz alkotások.

 

A Montjuic lábánál helyezkedik el a város egyik legfontosabb tere, a Plaça d'Espanya, melyet az 1929-es nemzetközi kiállítás alkalmával építettek a tér közepén álló szökőkúttal, amelynek a Varázskút című bemutatója esténként szórakoztatja a közönséget. A téren található az Arena De Barcelona, mely egykor az oly népszerű a bikaviadalok arénája volt, ma bevásárlóközpontként működik.

 

Étel-ital

És még egy szót sem szóltunk a spanyol gasztronómiáról, amely színes, változatos és ízletes. Közismert és népszerű ételei; a tapaszok, a paella, a tenger gyümölcsei, a hegyi sonka (jamón serráno), a gazpacho. És az italok! A világszerte híres borok, a külföldiek kedvence, a sangria, a színes koktélok. Én azt javaslom, hogy ha igazán meg akarják ismerni ételeiket, akkor inkább a helyi kis éttermeket keressék, ne a turisták által felkapott helyeket. De azért térjenek be – általában a turistákat szolgáló – egy flamenco show-ra, ahol a legmagasabb színvonalú művészek, szuper táncosok, zenészek előadásában egy igazán szenvedélyes és látványos előadásban lehet részük.

 

Virtuóz táncosok szórakoztatják a turistákat

Mindez csak egy kis ízelítő, töredéke a város látványosságainak, ízének, illatának, eleven kulturális életének. Ha mégis sikerült felkelteni az érdeklődését és kedvet kap körülnézni, még sok-sok látnivaló várja a katalánok sokszínű fővárosában.
Tobak Viktória

Előző

A sokszínű Veneto ...

Következő

Spanyol karácsony magyar módra...

Kövess minket!