2024. Február 29. | Elemér, Oszvald, Román
Előző

Costa Blanca gyöngyszeme – Benidorm...

Következő

Nagyvárosok bűvöletében – Amsterda...

„A fény városa”– Az én Mátészalkám

Minap nézegettem fb ismerőseim, barátaim névsorát, és belegondolva ki honnan származik, ki hová költözött az elmúlt években, évtizedekben, beugrott, felkérem néhányukat, mutassák be szülővárosukat, választott lakhelyüket olvasóinknak. Elsőként, a ma már debreceni polgár, Lukács Nikolett vállalkozott arra, hogy csokorba gyűjtse szülővárosa kedves helyeit.

 

A 12. század közepén létesült szatmár-beregi Mátészalka méltán tartozhatna hazánk egyik legjelentősebb városai közé, hiszen kulturális élete, egyesületei, történelmi emlékei mellett számos példamutató ember szülőhelye és lakhelye volt, vagy jelenleg is az.  Nem beszélve arról, hogy 1888-ban – New Yorkkal egy időben – a Schwarcz Mór által a 19. század közepén alapított Szalkai Gyártelep és Mezőgazdasági R.T. villanyáram-szolgáltató részlege biztosította, hogy Mátészalkán, a mai Kossuth utca 16. szám alatt, Szalkai Pál házában gyulladjon ki először a villany Magyarországon.

 

 A Művelődési Központ előtt álló Hét vezér díszkút - Bíró Lajos alkotása

A múlt és a jelen találkozása

A közvilágítás felgyulladásának emlékérre minden évben megrendezik a Fényes Napok Fesztivált. Kisgyerekként elámulva néztem a Benkó Dixieland koncertjeit, akik jó barátként látogattak el újra és újra a városba, de a Hobo Blues Band vagy a Tátrai Band is gyakori vendége volt a fesztiválnak, hála Pénzes Ottó és más lelkes kultúrabarát munkásságának.  Azt is meg kell említeni, hogy a rendezvény programjai ingyenesek, semmiért sem kell fizetni, mindent a város áll.  Ilyenkor igazi fesztiválhangulat van, családi programok, utcazenészek, népművészet i vásár, számos szabadtéri koncert, este pedig fénykompozíciók világítja be a tereket.

 

 Esti díszkivilágítás a Kossuth utcában

Annak, aki részt vesz a rendezvényen – de bárkinek, aki a városba érkezik –, javaslom, hogy tekintse meg a Kossuth és a Rákóczi utca kereszteződésében levő téren álló, tömör vasból készült villanyoszlopot, amely az első, eredeti villanyoszlopok közül való. Itt, a két utca kereszteződésében levő téren áll Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész  „Lámpagyújtó” című alkotása is, a Kossuth utca 16. sz. ház falán pedig egy emléktábla.

 

Parkok és szobrok

A Kossuth utcáról feltétlenül el kell sétálnunk a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színházhoz, ahol egy szép kis parkban, színpompás virágok között hűsölhetünk és megcsodálhatjuk a Hét vezér díszkutat.  Mindenképpen akkorra érdemes időzíteni a park megtekintését, amikor részt vehetünk valamilyen programon is, vagy beülhetünk egy esti mozizásra. És ha már ott járunk, a szemközt lévő Grillázs Cukrászda finom süteményeit és fagylalt kínálatát se hagyjuk ki.

 

Kölcsey Ferenc szobra és Bíró Lajos feleségének, Sirpa Hannele Ihanus finn származású szobrásznőnek Nagy Imre mellszobra

A legszebb pihenőhely azonban a pár percre lévő Esze Tamás Gimnáziummal szemben található Kölcsey park, ahol többek között Bíró Lajos alkotása, az életnagyságú Kölcsey Ferenc szobor áll. Nekem diákéveim kedvelt pihenőhelye volt a virágokkal és növényzettel szépen díszített park az órák között vagy után. Egyébként a város különböző pontjain számos Bíró Lajos szobor található, például Móricz Zsigmond, Balázs Ferenc mellszobra, de más művészek alkotásai is fel-fel tűnnek.

 

A vallási szentélyek

Ha tovább megyünk a Kossuth utcán, feltétlenül nézzünk be a ma már nem működő zsinagógába, nemcsak azért hogy megcsodáljuk az épületet, hanem mert Hollywood nyomaira is bukkanhatunk. A falban ugyanis Zukor Adolf, a Paramount Pictures filmvállalat alapítójának emléket állító táblácska áll. A zsinagógában számos kulturális program valósul meg évközben, például Hauser Adrienne zongoraművész, a város szülötte is számos koncertet ad itt.

 


A zsinagóga és a református templom épülete

A város lakosságának közel fele református, akik többnyire a Kossuth téren álló református templom istentiszteletein vesznek részt. Az első írásos emlékek a templomról 1598-ból származnak. Az egykori katolikus templom Mátyás király korában épült, a 33 m magas, négyszintes tornya középkori eredetű, a hajó nyugati része gótikus, a templom többi része késő barokk. 1771-ben a templom tornya leégett, de a következő évben restaurálták az épületet, azóta sajátosan kevert építészeti stílus formáját megtartotta.

 

Sport, szórakozás és egészség

Aki több napra érkezik a városba, annak ajánlom a Városi Uszoda és Strandfürdőt, amely remek helye a pihenni és sportolni vágyónak egyaránt. Gyönyörű környezetben, tanmedence, ötpályás úszómedence, beltéri és szabadtéri termálmedence, szauna, jakuzzi és gőzkabint és számos wellness szolgáltatás várja a vendégeket. A „Szatmár Kincse” nevű gyógyvíz 950 méter mélyről feltörő, 58 fokos víz, a termálmedencében 36 fokos. A nátrium-hidrogénkarbonátokban gazdag víz alkalmas mozgásszervi megbetegedések, a gerinc és az ízületek kopásos megbetegedéseinek kezelésére.

 

Az uszoda,  ahol a "Szatmár Kincse" gyógyvíz is a vendégek rendelkezésére áll 


Szatmári Múzeum és kultúra

A Cservenyák László vezette Szatmári Múzeum mindenképpen látogatásra érdemes, több családi program helyszíne volt gyerekkoromban. Itt található a Közép-Európában legnagyobb, közel 100 darabot számláló szekérkocsi- és hintógyűjtemény: nemcsak szatmári lőcsös szekerek, homokfutók és speciális kocsik, de gavallér kocsi, Károlyi kocsi, társas vadászkocsi, tűzoltó kocsi, hentes kocsi, Kölber-féle félfedeles hintó, a Grassalkovich családtól származó Viktória hintó, Cziráky hintó, hanem faragott barokk halottas hintó is látható itt.  

 

l részlet

 Szatmár Múzeum kocsi kollekciójából néhány szép darab

Az állandó kiállítási részben bemutatkozik a cégénydányádi kovácsműhely, a falusi gazdálkodás eszközei (ekék, boronák, hombárok, magszelelők, darálók, szecskavágók, mérlegek stb.), kerékgyártó műhely, a paraszti méhészet és szőlőművelés eszközkészletét bemutató tárlat. A főépületben szatmár-beregi fafaragásokat, a szatmári lábbelikészítést, a népi díszítőművészetet és lakásbelsőt bemutató állandó kiállítások láthatóak. Emellett Mátészalka sajtóemlékeiből is látható egy tárlat. Két időszaki kiállítóteremben – havonta megújuló képzőművészeti tárlatok valamint tudományos és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődő látogatókat.


 Szatmár Népegyüttes a Mátészalkai Fényes Napok színpadán

Mátészalkán kulturális életét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több művészeti csoport, zenekar is működik a városban, például a kedves volt pedagógusaimból megalakult színjátszókör, vagy a Csányi Ottó Tanár Úr által vezetett kórus. A városka számos ismert művésszel is büszkélkedhet, Hauser Adrienne mellett Fehér Tibor és Szabó P. Szilveszter színészművészek szülőhelye volt, itt született Képes Géza költő, műfordító, de itt él és alkot Oláh András író, költő, Kürti László és Losonczy Léna költők is.

 

 Tony Curtis a magyar származású édesapjával és édesanyjával, valamint lányával, Jamie Lee Curtis-szal

Itt született 1901-ben Schwartz Manó, ő volt Tony Curtis édesapja, a szívemben oly kedves várost nemrég meglátogató Jamie Lee Curtis nagypapája. Hollywood szerelmeseinek örömére megnyílt a Tony Curtis kávézó és múzeum, amelyet minden filmtörténeti rajongónak látnia kell.

 

Legenda vagy valóság?

Mátészalkai lányként nem tudok elmenni amellett, hogy ne válaszoljuk meg hogy ki volt Gacsaj Pesta. A sokak által ismert „Mátészalka gyászban van” című szatmári népdal egy itt elkövetett bűneset emlékét őrzi. Gacsaj Pesta a XIX. század elején volt betyár, aki szívesen elcsábította Mátészalka lányait és asszonyait. A legenda szerint egyszer a bíró feleségét is, a bíró pedig felbiztatta a falubeli legényeket, hogy öljék meg. Így ért véget az élete, de az emlékét a néphagyomány őrzi.

 


Az én Mátészalkám ma is ugyanolyan, mint régen, de szerencsére mégis más: a kulturális és történelmi értékek még inkább fontosak és megbecsültek lettek, köszönhetően ez lelkes lakosainak és kultúrabarátainak. Remélem, hogy minél többen felfedezik egy hosszabb vagy rövidebb kirándulás erejéig a fény városát.

Előző

Costa Blanca gyöngyszeme – Benidorm...

Következő

Nagyvárosok bűvöletében – Amsterda...

Kövess minket!