2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Dolce and Gabbana – 2024 tavasz/nyár...

Következő

Ralph Lauren 2022 ősz/tél...

A kreatív látnok

Tom Ford

Hónapokig szóbeszéd tárgya volt, hogy Tom Ford eladja divatbirodalmát az Estée Lauder cégnek. Végül novemberben megköttetett az üzlet, nem kevés összegért (2,8 milliárd US dollárért!). 

 

Az már eddig is köztudott volt, hogy a szépségápolási cég forgalmazza a Tom Ford Beauty-t, de ezzel a stratégiai felvásárlással az Estée Lauder számára megnyílott egy új lehetőség, ami lendületet visz a márka életébe. Tom Ford számára pedig márkájának eladása nem a könyv vége, hanem csupán egy új fejezet. A hivatalos közlemény szerint a vezérigazgató továbbra is a márka „kreatív látnoka” marad.

 

Tom Ford – egy zseniális designer és filmrendező

Thomas Ford 1961. augusztus 27-én született az Egyesült Államokban, Austinban, de még csak11 éves volt, amikor a család Santa Fébe költözött. A középiskola elvégzését követően New Yorkba ment, ahol művészettörténetet és formatervezést tanult, a Parsons The New School for Desingban. Azokban az években volt a Stúdió 54 diszkó klub fénykora, ahová előszeretettel járt, s amellett, hogy a klub csillogása nagy hatással volt a későbbi munkáira, ott tudatosult benne az is, hogy meleg. Az egyetem befejezése előtt másfél évet Párizsban töltött, ahol a Chloé divatmárka sajtóirodájában volt gyakornok. Bár a divatházban teljeséggel megfertőzte a divat világa, mégis úgy döntött, hogy visszamegy New Yorkba, hogy befejezze az építészmérnöki kart. Végül az utolsó évét a The New School-ban divattanulmányokkal töltötte, de megszerezte építészmérnöki diplomáját is.

 

Egy álom divatkarrier kezdete

A diploma megszerzését követően a divatszakmában akart elhelyezkedni, annak ellenére, hogy nem volt tapasztalata a ezen a teren. Némi kitartást követően sikerült elhelyezkednie Cathy Hardwick, amerikai tervező cégénél, ahol két évig tervezőasszisztensként dolgozott. 1988-ban, az akkor már neves divattervezőhöz, Perry Ellishez ált be, ahol akkoriban a cég elnöke Robert McDonald, a vezetőtervező pedig Marc Jacobs volt.

 

Tom hamar rájött, hogy az amerikaiak lenézik, ha valaki túl stílusos, és inkább az európai divatvilágában látta a helyét, ezért Olaszországba költözött partnerével. Richard Buckley divatújságíróval 1986-ban találkozott és egészen a férfi halálig tartott a kapcsolatuk, egy közös gyermeket neveltek, akit béranya hozott világra. Ilyen előzményt követően senki sem lepődött meg azon, hogy Ford kiállt az azonos neműek házassága mellett az Egyesült Államokban. De térjünk vissza tervezői karrierjére. Itáliában leszerződött a Guccihoz, először a cég női készruha részlegéhez került, de hat hónap múlva már férfiruhákat és cipőket tervezett, majd 1992-ben tervezési igazgatói posztban, 1994-ban már kreatív igazgatóként képviselte a márkát.

 

Amikor 1999-ben a Gucci felvásárolta az Yves Saint Laurent márkát, Ford lett a kreatív igazgató, s tehetségével, munkabírásával vissza tudta hozni a klasszikus divatházat a mainstreambe. Ford 15 évet töltött a Guccinál, és amikor 2004-ben felmondott négy embert alkalmaztak a helyére.

 

Tom Ford márka sikere
Ford 2006-ban indított be a saját nevét viselő férfiruházati-, szépség-, szemüveg- és kiegészítők termékcsaládot tervező és forgalmazó márkáját, amihez csatlakozott a női ruházati termékkör. A márka nagyon gyorsan népszerű lett az erős, intelligens nők körében, akik ismerik saját stílusukat. Csak néhány név a ruhát viselő hölgyek közül: Michelle Obama, Beyonce, Jennifer Lopez, Anne Hathaway, de ne feledkezzünk meg a férfi sztárokról sem: Daniel Craig – Ford tervezte az utolsó négy James Bond film ruháit Craig számára – Johnny Depp, Ryan Gosting, Hugh Jackman, Henry Cavill. Justin Timberlake nem csak viseli öltözékeit, még meg is énekelte a Suit &Tie cimű dalában. De nem ő az egyetlen zenész, akit megihletett a tervező. Jay-Z írt egy dalt Tom Ford címmel, a dal több mint egymillió példányban kelt el és platinalemez lett.

 

Tom Ford a filmrendező

Amellett, hogy a tervező neve a divatszakmában jól csengett és márkája igen előkelő helyet foglalt el a divat palettáján 2005-ben filmgyártó céget alapított Fade to Black néven. Rendezőként 2009-ben debütált A Singli Man című filmmel, amelyben a főszerepet Colin Firth játszotta, de mellette Julianne Moore, Nicholas Hoult és Matthew Goode neve is ott szerepel a stáblistán. A film több díjat is nyert különböző nemzetközi fesztiválon. Másik sikerre ítélt filmje a 2016-ban bemutatott Éjszakai állatok volt, amely szintén több díjat mondhat magáénak.

 

A filmnél maradva, 2021-ben mutatták be a Ridley Scott által rendezett Gucci ház című filmet, amelyben Fordot Reeve Carney színész alakította.

 

Ford és márkája világszerte elismert, számos nemzetközi díjjal jutalmazták, többször megválasztották az év legjobban öltözött emberének, az év emberének, de felsorolni is nehéz a díjait, amit, mint divatszakember, mint filmrendező kapott az évek során. Már csak abban bízhatunk, hogy a Tom Ford férfi kollekció hű marad a tervező ars poétikájához: nagyszabású csillogás és a modern férfi egyensúlya.

 

Előző

Dolce and Gabbana – 2024 tavasz/nyár...

Következő

Ralph Lauren 2022 ősz/tél...

Kövess minket!