2024. Június 20. | Rafael
Előző

V. E. Schwab: A hatalom törékeny szá...

Következő

Bódis Kriszta: Istenhegy II. Korzón a ...

Karen Swan: Karácsonyi képeslapok

A helyszín egy falu Cotswoldsban, Gloucestershire-ben: itt él az egyik főhős, Natahsa. A másik helyszín a távoli Nepál, ahol pedig Duffy, a másik főhős túrázik veszélyes lavinák között a hegyekben. Távolabb nem is lehetne egymástól a két szereplő, mégis szokatlan levelezésüknek köszönhetően egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A Karácsonyi képeslapok igazi kikapcsolódás, távol levő ismerősökről szóló, ünnepi, meghitt, örömteli ínyencség Karen Swan Sunday Times-bestsellerszerzőtől.


Natasha és Rob nagy korkülönbséggel házasodtak a férfi javára, kislányuk, Mabel szinte azonnal jött, így Natasha hamar feladta művészi ambícióit, hogy otthon maradjon vele, és tipikus kertvárosi feleség és anyuka életet éljen. Házassága elég hamar tönkremegy, megviseli őket a sikertelen testvérprojekt. Rob a munkába menekül, Natasha kezd egyre féltékenyebbé és kiégettebbé válni: vajon egy Maldív-szigeteki nyaralás mindent helyrehoz, és eltörli a sírós veszekedések és ajtócsapkodások emlékét?

 

Az egzotikus nyaralásról hazafelé jövet, megszakítják a hosszú utazást Bécsben, hogy lányuk pihenni tudjon.  Ám annyira kapkodva indulnak tovább, hogy a plüsstehén, Moolah a bécsi szálláson marad. Másnap Duffy is pont ott száll meg, aki épp Nepálba utazik, egy veszélyes hegyi túrára. A függöny mögött hagyott, koszlott plüssállatka felidézi benne a gyerekkorát, és úgy dönt, a tehenet magával viszi a hegyek közé kabalaállatnak. Itt kezdődnek a bonyodalmak. Natasha kislánya nem tud aludni a plüsse nélkül, így anyja komoly közösségi média-kampányt indít, hogy felkutassa neki azt. A játék állatka megtalálásában még Harry Styles segítségét is kérik, aki Nats egyik barátnőjének ismerőse. Duffy közben mindenről mit sem sejtve indul Nepálba a plüssállattal a táskájában

 

A férfi a szerelmével való szakításon még nincsen túl. A Himalájában ugyan nincs térerő, de a férfi exe értesül a közösségi médiából a plüsstehén eltűnéséről, és szól a férfinak, hogy mekkora galibát okozott azzal, hogy a plüsstehenet elhozta. Így kerül intenzív levelezésbe Duffy és Natasha. Duffy anyja is tehetséges hegymászó volt, és a férfi kicsit rá is emlékezve készül egy különleges útra a Himalájába, ahol ilyen vicces feliratok vannak: „a templomokban tilos köpködni”, a természet viszont egyáltalán nem viccel: bármikor leszakadhat egy lavina. Duffy végül folyamatosan fotókat küld Moolahról, és beszámol a kislánynak arról is, épp merre jár, miket lát.

 

A férfi azt is megígéri Mabelnek, hogy olyan magas hegyekhez viszi a plüsstehenet, ahonnan átugorhatja majd a holdat. Natasha magában képeslapoknak nevezi el a férfi kislányának küldött leveleit, melyekhez rendszeresen csatol képet is a plüsstehénről, aki épp egy imazászlósor póznájába kapaszkodik, vagy egy hőforrás partján pihen, netán egy teherhordó öszvér nyakán csücsül.

 

Miközben a két ember között egyre mélyül a levelezés, és gyengédebbé válik, Natashának fontos kérdéseket kell feltennie magának. Miért érzi úgy magát, mint egy nő A stepfordi feleségekből? Vajon tényleg a saját életét éli? Hiszen szinte szerelem nélkül ment bele egy házasságba, egy nála idősebb férfival, alig egy év ismeretség után, aki a biztonságot megadta ugyan számára, mégsem lehet önmaga mellette. És ami a legrosszabb, ha vele van, sokkal magányosabb, mint amikor a férfi üzleti útra megy. Vajon helyre kerülnek a dolgok mindenkinek az életében és a lelkében? Karen Swannek sokak szerint ez a legjobb regénye, és a kötet természetesen minden kérdésre választ ad.

Előző

V. E. Schwab: A hatalom törékeny szá...

Következő

Bódis Kriszta: Istenhegy II. Korzón a ...

Kövess minket!