2024. Július 19. | Emília
Világítás okosan
Design
Dizájn hírek és trendek
Előző

Világítás okosan...

Következő

Genfből a brit királyi palotába...

Mindenki másképp csinálja

Legyen szó társasházról, vagy kertesházról, egyvalamiben mind hasonlítanak: nyáron előbb-utóbb mindegyik ingatlan felmelegszik. Árnyékolás, hűtés tekintetében van, aki a régi módszerekre esküszik, mint a sötétítő függöny, reluxa, redőny használata, vagy, mint nagyanyáink idejében volt szokás, nedves törölközőt tesz az ablakra. Napjaink árnyékolástecnikai lehetőségeiről Hélya Endre, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.

 

Az árnyékolás otthonaink energiahatékonyságában játszott szerepe még nem tudatosult kellően a lakosságban. Az olyan korszerű árnyékolástechnikai eszközök használatával ugyanakkor, amelyek nyáron nem engedik be a hőt a lakásba, télen pedig szigetelő légréteget képeznek az ablak és az árnyékoló között.

 

Az árnyékolt ingatlanok tekintetben változatos képet mutat az árnyékolástechnikai eszközök használata. A családi házak 87%-át redőnyökkel, 9%-át textilárnyékolókkal, fennmaradó hányadukat pedig leginkább reluxákkal árnyékolják tulajdonosaik, akik minden tizedik házon napellenzőkkel is védekeznek a napfény ellen. A társasházi lakások 86%-át redőnyökkel, 12%-át pedig textilárnyékolókkal árnyékolják lakóik, de olyan háztartások is vannak, amelyek egyáltalán nem, vagy csak függönyökkel védekeznek a nap hatásai ellen.

 

Ezt támasztja alá az is, hogy egy a nyár végén készült felmérés szerint szinte az összes megkérdezett azt tapasztalta, hogy az árnyékolók felszerelését követően otthona belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkent. Az árnyékoló használatával nem kellett, vagy kevesebbet kellett a légkondicionálót használnia. Az energia megtakarítás mellett további pozitívum, hogy ezzel jelentősen csökkenthető volt a légkondicionálók használatának egészségügyi kockázata is.

 

Napjainkban már számos, a legmodernebb technikáknak megfelelő árnyékolástechnikai eszköz rendelkezésre áll, ezért nem árt szakember segítségét kérni annak érdekében,hogy házunk műszaki feltételeinek legjobb és leggazdaságosabb megoldását válasszuk ki.

 

Ha már szakember segítségével eldöntöttük, hogy milyen technikai paramétereknek feleljen meg árnyékolástechnikai berendezésünk, lényeges, hogy a kiválasztott termék dizájnja is illeszkedjen otthonunk stílusához.”

 

Képes összeállításunkban néhány, a ház stílusához illeszkedő árnyékolástechnikai eszközzel felszerelt épület fotóját mutatjuk be.

 

Előző

Világítás okosan...

Következő

Genfből a brit királyi palotába...

Kövess minket!