Hozzávalók (2 főre):
30-40 dkg csontnélküli ribeye steak, kb. 4–5 cm vastag
1 teáskanál só
1 teáskanál tört fekete bors
1/4 csésze sótlan vaj, elosztva
1 evőkanál semleges olaj, például szőlőmagolaj
1/4 csésze apróra vágott mogyoróhagyma
1/2 csésze vörösbor
1 csésze házi marhahúsleves
Elkészítés:
Fűszerezze a húst sóval és borssal és hagyja legalább 1 órát állni. Hevítsen fel egy nagy rozsdamentes acél serpenyőt, majd olvasszon fel benne 1 evőkanál vajat. Adja hozzá a steaket, és pirítsa, amíg ropogósra pirul, megbarnul, és a zsír kiolvad belőle, kb. 2 percig. Fordítsa meg, és pirítsa kb. további 2 percig. (Ha Médium szereti oldalanként 2,5-3 perc, ha Médium Welldone akkor 4 percig, amennyiben Wellcone az esetben 5 percig süsse.)
Fogó segítségével emelje fel a húst, és nyomja a steak szélét a serpenyőbe, és addig forgassa, amíg a szélei kérget képezve megbarnulnak és megpirulnak.
Tegye át a steaket egy vágódeszkára és pihentesse. Öntse le a zsiradékot a serpenyőből, és tegye félre.
Mártás elkészítése:
Olvasszon fel 1 evőkanál vajat a serpenyőben a félretett hús szafttal együtt. Adja hozzá a mogyoróhagymát, és gyakori kevergetés mellett süsse, amíg a mogyoróhagyma megpuhul, kb. 2 percig. Öntse bele a bort. Párolja, amíg a felére nem csökken, körülbelül 3 percig. Adja hozzá a húslevest, és főzze addig, amíg a mártás elég sűrű nem lesz ahhoz, hogy egy kanál hátulját bevonja. Adja hozzá a maradék 2 evőkanál vajat, és óvatosan rázza meg a serpenyőt, hogy a vaj beleolvadjon.
Tálalás:
Szeletelje fel a steaket, ossza el a szeleteket a két tányérra. Locsolja meg a steaket a serpenyőmártással.
mártással.