2024. Május 20. | Bernát, Felícia
Előző

Barokk változatok...

Következő

Tóra néző...

Tomasz Piars – Post Matter Poetry

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest galériájának legújabb kiállítása Tomasz Piars virtuóz absztrakcióját mutatja be.

 

„A kortárs művészet frissességének, hazai fiatal alkotók legújabb vizuális kísérleteinek már évek óta prominens kiállítóhelye a belvárosi Kempinski Hotel Corvinus Promenade Galériája. 2024 tavaszán a Magyarországon élő és alkotó lengyel festőművész Tomasz Piars legújabb, virtuóz vonalvezetést és színek sokaságát egyesítő sorozatát láthatják a látogatók az Ar2day Gallery közreműködésének köszönhetően.

 

Tomasz Piars erősen konceptuális művész, aki egy-egy újabb asszociációs ívet egész sorozatokban jelenít meg. A ’Post Matter Poetry’ cím is arra utal, hogy a 20. század második felétől világszerte vezető stílussá váló absztrakció hagyományos alkotói szemléletének meghaladását láthatjuk. A kortárs kísérletekre mind a mai napig ható korai mestereknél a legtöbb figyelmet a festészeti alkotás anyagokkal való kísérletezése vagy a színes geometrikus alakzatok önállósága kapta.

 

Piars képei látványos és befogadható kompozíciókkal lépnek túl ezeken a mára bevetté váló irányzatokon. A cím nélküli materializmus után megjelennek a játékos kulturális asszociációk, az alakzatok végtelen sokasága egyszerre idézi a mikroszkopikus kristályszerkezeteket és a kozmosz felfoghatatlan komplexitását, színpalettája pedig az egyik legszélesebb a kortárs alkotók között. A folyamatos átváltozásban táncoló geometrikus alakzatok látszólagos káoszát a néző szinte összecsengő zenei ritmusokként, harmonikus hatású elmélyülésként érzékeli. Tomasz Piars absztrakciójában a festészet a tapintható anyagon túl költőiséggel gyönyörködtet.” – Antalffy Péter, történész

 

Helyszín és időpont: Kempinski Hotel Corvinus Budapest, megtekinthető: 2024. május 31-ig.

 

Előző

Barokk változatok...

Következő

Tóra néző...

Kövess minket!