2024. Április 22. | Csilla, Noémi
Előző

Tóra néző...

Következő

Határátlépés – Kiállítás Percz ...

Lelkem tükre - Lajtai György fotókiállítása

Lajtai György Kanadában élő és alkotó művész hazánkban elsősorban mint operatőr és mint világítás tervező, George Lajtani (csc) lett ismert.

 

A többszörösen Emmy-díjra jelölt világhírű művész – sok operatőrhöz hasonlóan – pályafutását alig 12 esztendős korában fényképezéssel kezdte, ugyanis egy nyári munkát követően első fizetéséért egy fix optikás Zenit 8 fényképezőgépet vásárolt. Nyomban be is lépett egy pécsi fotósklubba, ahol azonnal ráérzett az alkotás ízére, amelyről a mai napig nem tud lemondani. 

 

Már akkor, kiskamaszként elbűvölték az emberi arcok, a ráncokban megjelenő sorsok, a szemek csillogásában az örömök, miközben a fényhatások, a színek és árnyékok már akkor meghatározták látásmódját. Mindehhez járult egy magas szintű technikai tudás, ami az analóg fényképezőgépekkel történő fotózáshoz elengedhetetlen, arról nem is beszélve, hogy akkoriban egy magára kicsit is adó fotós saját maga hívta elő a képeket, tehát nemcsak komponálni és fényképezni kellett megtanulnia, hanem laborálni is.

 

A digitális gépek elterjedése egy újfajta technikai tudást igényelt, a váltás Lajtai Györgynek nem okozott nehézségét, sőt! Azonban művészetének – bár a technikai tudása is kiemelkedő – igazi meghatározója, hogy fotóiban ott az egész énje, a fények és a színek mellett érezzük a művész lelkét. Minden képe olyan, mint egy hosszú lélegzet, mint egy felfüggesztett pillanat a végtelen időben. Övé az örök megújulás vágya és hiszi, hogy az élet attól izgalmas, hogy új dolgokat teremtünk, megengedjük, hogy az álmaink előttünk szaladjanak.

 

Helyszín és időpont: LOOk Gallery, 2024. febr.27-márc.9 (előzetes egyeztetés alapján +36-70-503-5274, lookgaIlery@gmail.com, Budapest, 1137. Katona József utca 10/a)     

 

 

 

 

 

Előző

Tóra néző...

Következő

Határátlépés – Kiállítás Percz ...

Kövess minket!