2024. Április 22. | Csilla, Noémi
Előző

Tiszta lappal...

Következő

Növeld élettartalmad!...

Miért könnyezünk hideg időben?

A könnytermelés fontos szerepet játszik szemünk egészségében: megvédi a szemet a kiszáradástól, valamint az irritáló anyagoktól. A túl sok könnyezés azonban zavarhatja a látásunkat. Különösen bosszantó tud lenni, ha síelés, szánkózás vagy egy kellemes téli túra közben folyik a könnyünk folyamatosan. Erről kérdeztük  Lendvai Zsanett-et, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosát.


Normális, ha hidegben könnyezik a szemünk?

Hideg napokon a kinti levegő szárazzá válik, a száraz levegő hatására pedig a könny gyorsan elpárolog a szem felszínéről. Erre válaszul a könnymirigyek automatikusan több könnyet termelnek, hogy szemünket megfelelően nedvesen tartsák.  Bármennyire is zavaró, a téli napokon tapasztalható fokozott könnyezés azt jelzi, hogy szemünk egészséges és a könnymirigyek úgy működnek, ahogyan kell: a hideg levegőben elpárolgó kenőanyagot újrapótolják. Ez a megnövekedett könnytermelés néha több lehet, mint amennyit a szemünk kezelni tud, aminek eredményeképpen a felesleges könnycseppek folyamatosan túlcsordulhatnak. Nem kizárólag a kültéri körülmények fokozhatják a könnyezést, amikor beköszönt a hideg idő. A fűtési szezon – akár az autóban, akár otthon – ugyancsak száraz levegőt eredményez. Ez az irritáció a könnymirigyeket túltermelésre késztetheti, ami ugyancsak spontán könnycsorgásban nyilvánulhat meg.

 

Hogyan óvjuk a szemünket hideg időben?

Talán furcsának tűnhet, de a túlzott könnytermelést ugyanazokkal a módszerekkel tudjuk kezelni, mint a szemszárazságot. Az alábbiakat betartva próbálhatjuk megelőzni a kellemetlenségeket:

  • Viseljünk szemüveget! A szemüveg és a napszemüveg viselése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a szem könnyezését vagy éppen kiszáradását. A kontaktlencsék is kiszáríthatják a szemünket, így ha hideg napokon szemüvegre cseréljük, az általában jótékonyan támogatja a szemünk egészségét. A snowboardozáshoz, síeléshez, téli túrázáshoz szintén előnyös a szemüveg, hogy megelőzzük a szemfelszín irritációját és az UV-károsodást.
  • Hidratáljuk a szemünket!  Furcsának tűnhet, hogy nedvességet adjunk a már amúgy is nedves szemnek, de mivel a könnyezésnek a szemszárazság az oka, a tartósítószer-mentes műkönnyek alkalmazása megállíthatja a szemünk felesleges folyadék termelését.
  • Használjunk párásítót a beltéri helyiségekben, hogy biztosítsuk a levegő megfelelő nedvességtartalmát! Ez segíthet csökkenteni a szemfelszín irritációját és gyulladását, valamint megakadályozhatja a könnyréteg túlzott párolgását.
  • Pislogjunk gyakrabban! Hidegben a könnyezés megelőzésének egyik lehetséges módja, ha tudatosan próbálunk gyakrabban pislogni. A pislogás segít eloszlatni a könnyet a szem felszínén, nedvesen és egészségesen tartva azt.


Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy hideg időben könnyezünk, az valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a szerveztünk a szemszárazság ellen dolgozik. Ha viszont azt vesszük észre, hogy a környezeti körülményektől függetlenül folyamatosan könnyezünk, akkor epiphora betegségről, vagyis könnycsorgásról lehet szó. Ha a könny túltermelődik, és nem tud megfelelően elfolyni a könnycsatornán keresztül, folyamatosan könnyezhetünk. Ebben az esetben a tartósan könnyező szemeken kívül egyéb tüneteket is tapasztalhatunk, amelyek ráadásul hideg, szeles időben fokozottabban jelentkezhetnek:

  • vörösödés a szemen
  • duzzanat
  • homályos látás
  • szemfáradtság
  • váladék a szem körül vagy a szemben
  • nehézségek a kontaktlencse viselésében.

Ha a fokozott könnytermelés mellett a fent említett tüneteket is észleljük magunkon, érdemes kikérni szemész szakorvos véleményét.

 

 

 

Előző

Tiszta lappal...

Következő

Növeld élettartalmad!...

Kövess minket!