Hozzávalók (4 fő részére)
25 dkg kenyér, apró kockákra vágva
4 ek. sótlan vaj
22 dkg gomba, vékonyra szeletelve
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 zellerszár, vékonyra szeletelve
4 fokhagymagerezd, darálva
1o-15 db szép kelkáposzta levél, darabokra tépve
1 ek. friss kakukkfű, apróra vágva (ha nincs jó a szárított is)
0,8 dl fehérbor
2 dl tyúkhúsleves
11,5 dkg pekándió, apróra vágva
2 nagyméretű tojás
32 g szárított áfonya
30 dkg cheddar jellegű sajt
2 db kis cukortök egyenként kb.1 kg
1,125 kg (kis) kanadai sütőtök (a dobverő formájú) hámozva és aprítva
2 ek. extra szűz olívaolaj
ízlés szerint só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra felső és alsó állásban. Helyezze a tepsibe a kenyérkockákat és süsse, amíg ropogós nem lesz, de még nem aranyszínű (körülbelül 12 perc). Hagyja kihűlni. Közben készítse elő a tököt. Távolítsa el a tetejét, vegye ki a magokat és kaparja ki a tök húsát. Ezekre nem lesz szükség. A megpucolt tök tetejére helyezze vissza a levágott „sapkát” és tegye a tepsibe. Süsse 200 fokon kb. 40 percig. Vegye ki a sütőből és hagyja kihűlni. A kanadai tököt pucolja meg és vágja apró darabokra és azt is tegye be a sütőbe és süsse ropogósra. Ha kész tegye félre.
Készítse el a tölteléket: Egy nagyobb serpenyőben olvassza meg a vajat, adja hozzá a gombát, a hagymát, a zellert és a fokhagymát. Időnként megkeverve főzze, amíg megpuhul és világos aranyszínűre nem lesz (kb. 10 perc). Öntse bele a bort és addig főzze, amíg elpárolog (kb. 1 perc) Keverés közben tegye hozzá a kelkáposztát és a kakukkfüvet majd addig főzze, amíg a kelkáposzta megfonnyad. Vegye le a tűzről.
Tegye a keveréket egy nagy tálba. Adja hozzá a kockára vágott kenyeret, a sült kanadai tököt, a húslevest, a pekándiót, a tojást és az áfonyát. Fűszerezze sóval és borssal. Vegye le a sütőtök „sapkáját” és kanalazza a tölteléket a sütőtök üregébe és süsse kb. 30 percig. Vegye ki a sütőből, szórja a sajtot a tetejére, és süsse aranysárgára (körülbelül 1 perc). Vegye ki a sütőből, helyezze a tetejére a „sapkákat” és tálja melegen.