2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Beleolvasni, és megszeretni...

Következő

V. E. Schwab: A hatalom törékeny szá...

Fred Bleakley: Az Auschwitz-jegyzőkönyv

Nagyon keveseknek sikerült megszökni a haláltáborokból, hogy beszámolhassanak róla, valójában mi is történt ott. Így sokáig a külföld, vagyis a nyugati vezetők is csak mendemondákra épülő hírek alapján tudták elképzelni a náci megsemmisítő gépezet működését. Ezért nagy jelentőségű, hogy két rabnak 1944 júniusában sikerült a lehetetlen: Cesłav Mordowicz és Arnošt Rosin ugyan majdnem belepusztult a szökésbe, de kijutott Auschwitzból. A tömeggyilkosságokról tett tanúvallomásuk Magyarország szempontjából kiemelt jelentőségű volt: amint megtudták a nyugati vezetők, mi zajlik a táborokban, és ott mennyi magyar pusztul el, nyomást gyakoroltak a hazai politikai elitre.

 

Így az addig bizonytalankodó magyar vezetés végül visszafordított több mint kétszázezer deportálásra küldött zsidót. A két auschwitzi hős vallomása tehát rengeteg ember életét mentette meg. Az általuk szolgáltatott információk pedig később is hasznosnak bizonyultak a nürnbergi perek során, amikor náci vezetőket állítottak bíróság elé. Az Auschwitz-jegyzőkönyv megkerülhetetlen alapmű a holokausztirodalomban, és fontos olvasmány már csak azért is, mert idén lesz 80 éve, hogy elkezdődtek a deportálások és a holokauszt.


„Néhány órán múlt, hogy Budapest belvárosából is összegyűjtsék és Auschwitzba deportálják őket. Česlav Mordowicz katalizátorszerepet töltött be ennek megakadályozásában. A jelen kötet Mordowicz története: a háború kezdetétől, a gettóban leélt élettől és az auschwitzi másfél évtől kezdve a gyötrelmes szökésen és az üldözők kicselezésének ravasz módszerein keresztül, míg végül mégis elfogták, hogy aztán rémálomba illőn visszahurcolják Auschwitzba. S egyúttal Mordowicz eltökéltségének története is, hogy elbeszélje Auschwitz borzalmait.

 

Az ő és társa vallomása megerősítette a két korábbi sikeres auschwitzi szökésről szóló vérfagyasztó beszámolókat.” Fred Bleakley dokumentumregénye olvasmányos formában dolgozza fel a tényeket. A tényeket azzal kapcsolatban, hogyan menekült meg 200 ezer magyar zsidó, egy lengyel és egy szlovák zsidó heroikus küzdelmű szökésének, és a történelmet megváltoztató vallomásának köszönhetően.

 

NÉVJEGY

Fred R. Bleakley író, nyugalmazott újságíró, korábban a Business Weeknél, az Institutional Investornél, a New York Timesnál és a Wall Street Journalnél dolgozott. Az Auschwitz-jegyzőkönyvek témájába azután ásta bele magát, hogy a Wall Street Journal számára interjút kellett készítenie Cesłav Mordowiczcsal. Maine-ben él feleségével

 

 

Előző

Beleolvasni, és megszeretni...

Következő

V. E. Schwab: A hatalom törékeny szá...

Kövess minket!