2024. Május 18. | Erik, Alexandra
Előző

Merre halad a divatipar?...

Következő

Limoni Dolci a Reserved-ben...

Rootfull – hordható "gyökér" divat

Rootfull – hordható gyökér divat

 

Zena Holloway kollekciója úttörő kezdeményezés, amely a gyökér kötődési tulajdonságait tárja fel műtárgyak megalkotásával a divat, a művészet és a design területén.

          

 

Mi lenne, ha a ruháinkat magból nevelnénk? A divatipar az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának 10%-át termeli, és hatalmas mennyiségű szennyezést okoz a textilgyártás során. Ezzel szemben Zena Holloway projektje egyedi és organikus gyökértermesztési módokat kutat, amelyek komposztálhatók és fenntarthatóak.

 

A multidiszciplináris kreatív Zena Holloway szobrokból,  hordható tárgyakból és teljes egészében fűből készült termékekből álló kollekciót dobott piacra. A „Rootfull” névre keresztelt kollekció egy galléros ruhadarabot és más korallok által ihletett szobrászati formákat, nagy falikárpitokat és lágy korall textúrájú, gyökeres lámpákat tartalmaz.  Holloway alkotásai a gyökér rostjaiból készült textíliák ígéretes lehetőségét kutatják, és olyan jövőt képzelnek el, ahol a divat fenntartható és komposztálható.

 

A gyökér egyfajta botanikai vázat alkot, megfogja a szenet, és ezért az éghajlatváltozás összetett problémájának megoldásának apró részévé válik. Gyökereket használ, mint egy 3D-nyomtatót, lehetővé téve a természet számára, hogy a méhviaszba faragott sablonokon keresztül átszője útját. Minden növekedési ciklus más és más eredményt hoz, így soha nem nő két egyforma darab.

 

Kollekciójának elkészítéséhez a tervező méhviaszból faragott sablonokban búzafűmagot termesztett. Tizenkét nap alatt a hajtások 20 cm-re nőnek, miközben a gyökerek megkötődnek alatta, és természetes szövésű szerkezetet alkotnak. Ezután hagyják, hogy a gyökerek függőlegesen vagy vízszintesen kitáguljanak, hogy kövessék a sablonok formáját, amelyekbe belenőnek. Kis helyekre is kényszeríthetők, így laposak és kompaktak lehetnek, vagy ösztönözhetők arra, hogy mélyebben fejlődjenek, hogy bonyolult 3D-s formákat hozzanak létre.

 

 

Előző

Merre halad a divatipar?...

Következő

Limoni Dolci a Reserved-ben...

Kövess minket!