2024. Április 13. | Ida
Előző

Egy XXI. századi dandy arcképe –Timo...

Következő

Desigual – 2020 ősz/tél...

Ékszerek Éjszakája Budapest, 2020

Az Ékszerek Éjszakája Budapest már hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Ismét kortárs ékszerkiállítások özönlik el Budapest belvárosát, ahol a magyar alkotók önálló vagy csoportos kiállításokon mutatják be legújabb munkáikat. Ebben az évben több mint 80 kortárs hazai ékszertervező alkotását láthatja a közönség, közel 30 különböző helyszínen.

 

Szeptember 19-e, szombat egy kiemelt nap a héten, az alkotók meghosszabbított nyitvatartás mellett várják az érdeklődőket személyesen a kiállítások helyszínein. A magyar alkotók munkái mellett az évente megrendezésre kerülő nemzetközi ékszerpályázatból összeállt kiállítási anyag is bemutatásra kerül, amelynek megnyitója szeptember 18-án, pénteken 18.00-kor lesz a páratlan adottságokkal bíró Hybridart Space Galériában.

 

Az idei nemzetközi pályázati felhívás hívószava: Nulla Negatív. A téma megközelítése számtalan lehetőséget tartogat, melyre a pályázók adtak sajátos választ ékszer formájában. A nemzetközi platformokon való jelenlétnek köszönhető, hogy a beérkezett pályamunkáknak közel a fele külföldi. Ugyanakkor igazi elismerésként könyvelhető el az is, hogy a pályázat évről évre egyre több kiváló, magyar tervezőt ösztönöz alkotásra, akik minőségi munkáikkal vesznek részt az eseményen, erősítve a magyar mezőnyt.

 

A szervezők minden évben arra törekednek, hogy a bemutatott munkákat egy magasan képzett, független zsűri bírálja el. Az idei év zsűrije: Lin Cheung ékszertervező művész, a londoni Central Saint Martins egyetemi tanára, valamint Leo Caballero, a barcelona-i székhelyű Klimt02 kortárs ékszergaléria társalapítója, illetve hazai oldalról a nemzetközi sikereknek örvendő, kiváló alkotó Vági Flóra.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is számos nagy értékű díj kerül kiosztásra a pályázaton résztvevők, illetve a kiállítók között. Ilyen például Spengler Katalin műgyűjtői díja, aki gyűjteményébe választ a kiállított tárgyak közül, vagy az Athens Jewelry Week díja, illetve az Autor-díj, melyek külföldi kiállítási lehetőséget biztosítanak a díjazottaknak.Idén első alkalommal kerül átadásra a Mentor-díj, amely 100.000 Ft támogatást jelent a kiválasztott alkotónak.

 

Az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői ebben az évben nagy hangsúlyt fektetnek az aktív online jelenlétre, ahol a lehető legtöbb eseményt közvetítik majd saját közösségi oldalaikon. Így a körülményekhez alkalmazkodva 2020-ban a már-már hagyománnyá vált szakmai beszámoló is a virtuális térben zajlik majd. Ennek során a nemzetközi pályázat zsűritagjai, Lin Cheung és Leo Caballero tartanak harmincperces prezentációt szakmai munkásságukról. Ennek a megoldásnak köszönhetően minden érdeklődő biztonságos körülmények között, saját otthonában követheti nyomon a neves szakemberek előadását a világ bármely pontjáról.

  

Ékszerek Éjszakája Budapest, 2020 időpont: 2020. szeptember 14 - 20.

A központi kiállítás megnyitó helyszín: Hybridart Space Galéria (1052 Budapest, Galamb u. 6.), időpont :2020. szeptember 18., péntek, 18.00

Meghosszabbított nyitvatartás a helyszíneken, az alkotók részvételével: 2020. szeptember 19., szombat

Részletes program és a helyszínek: https://www.ekszerekejszakaja.com


Előző

Egy XXI. századi dandy arcképe –Timo...

Következő

Desigual – 2020 ősz/tél...

Kövess minket!