2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Indul az allergiaszezon!...

Következő

ÉBREDJ KIPIHENTEN!...

Kávé vagy matcha?

Kevesen tudjuk a napot – vagy a délutánt – koffeines ital nélkül elképzelni. Évszázadokon át a kávé volt a legnépszerűbb koffeines ital, az utóbbi időben azonban egyre többen választják inkább a matchát, a zöld teából készült frissítőt. De vajon tényleg érdemes teljesen átállni a kávéról a matchára? Mikor melyiket érdemes fogyasztani a mentális felfrissülésért? A cikkünk segít eligazodni a koffeines italok világában.

  

Klasszikus stimuláns vs. nyugtató elixír - egy kis tudomány

Mind a matcha, mind a kávé tartalmaz koffeint. Ha már kóstolta mindkét italt, megfigyelhette, hogy ennek ellenére mégis más mentális és fizikai hatást vált ki egy tejeskávé és mást egy matcha latte.

 

A kávé fő vonzereje magas koffeintartalmában rejlik, amely blokkolja az adenozin, az alvásért és a relaxációért felelős neurotranszmitter hatást, így segít ébren maradni. A mérsékelt kávéfogyasztás javítja a kognitív teljesítményt, így ideális választás, ha gyors mentális löketre van szükséged. Túlzott fogyasztása azonban káros hatással lehet az általános mentális jólétre.

 

Ezzel szemben a matcha fokozatosan, hosszabb idő alatt fejti ki hatását, köszönhetően a koffein és az L-theanin, egy nyugtató hatású aminosav egyedülálló kombinációjának. Az L-theanin elősegíti a nyugodt éberség állapotát, gyengéd löketet ad a kognitív funkcióknak - így a matcha ideális társ a tartós figyelmet igénylő feladatokhoz. Emellett segíti az egészséges szívműködést, fokozza az anyagcserét és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

 

A kulcs a megfelelő időzítés!

Amikor a kávé és a matcha mentális egyensúlyra gyakorolt befolyásáról beszélünk, az időzítés döntő szerepet játszik! Érdemes okosan megtervezni, hogy a nap folyamán mikor iszik egy erős eszpresszót, vagy mikor nyúl a matcha por után.

 

Ébredezzünk reggel kávéval!

Ha a napot egy csésze kávéval indítja, az garantáltan felpörgeti a nap elején. A koffein segít lerázni magunktól az álmosságot és fokozza az éberséget. Könnyebben tud fókuszálni, és a kognitív funkciói is gyorsan javulnak, így könnyebben megbirkózik a nagyobb koncentrációt igénylő feladatokkal. Arra azonban figyeljen, hogy soha ne igya éhgyomorra a kávét, hiszen az a kortizolszint túlzott megemelkedéséhez, így szorongáshoz és nyugtalansághoz vezethet.

 

Ebéd utáni frissítő matcha

Egy tápláló ebéd után beüt a kajakóma? Hiába inna rá egy erős kávét, könnyen lehet, hogy attól csak még jobban elálmosodik. Ezért délután érdemes a kávéról áttérned a matchára. Észreveszi majd, hogy egy finom matcha lattéval a kézben szárnyal majd a kreativitása. A lassan felszabaduló koffein biztosítja, hogy a szellemi erő egész délután fennmaradjon, így ideális a tartós figyelmet és innovatív gondolkodást igénylő feladatokhoz.

 

Délután is maradjunk a matchánál

Ahogy beköszönt a délutáni lehangoltság, csábítónak tűnhet lehúzni egy csésze kávét. Ha azonban inkább a matcha mellett dönt megfigyelheti, hogy kellemesen felfrissít anélkül, hogy heves szívdobogást okozna vagy később megzavarná az éjszakai pihenést. Akár határidőkkel küzd, akár ötletelni kell, a matcha egészen a munkanap végéig biztosítja a szükséges energiát, hogy a produktivitása egészen estig megmaradjon.

 

Esti lazítás kávé nélkül

Ahogy a munkanap lecseng, itt az ideje, hogy átlépjen a pihenés üzemmódba. Mind a kávé, mind a matcha hatással lehet az alvásmintákra és az alvás minőségére, bár eltérő mértékben. Mindkét ital koffeintartalma késleltetheti az alvás kezdetét és csökkentheti a teljes alvási időt, különösen, ha lefekvéshez közel fogyasztja. A matcha nyugtató hatása miatt kevésbé valószínű, hogy megzavarja a megszokott alvási ritmust. Egy csésze meleg matcha elkortyolása tökéletes társa lehet a stressz és a szorongás feloldására, mégis elég energiát ad ahhoz, hogy ne aludjon el az esti program közben – mindezt úgy, hogy a kávéval ellentétben nem zavarja a megszokott alvási ritmusod.

 

Az optimális pihenés és regenerálódás érdekében fontos, hogy mindig hallgasson a teste jelzéseire, és ennek megfelelően fogyassza ezeket az italokat. Ha jól időzíti a kávé- és matcha fogyasztását a nap folyamán, könnyedén megőrizheti a mentális egyensúlyát és a jó közérzetét napkeltétől napnyugtáig.

Forrás: GymBeam

Előző

Indul az allergiaszezon!...

Következő

ÉBREDJ KIPIHENTEN!...

Kövess minket!