2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Változik az anyagcserénk télen?...

Következő

Indul az allergiaszezon!...

Ne döntsön le a nátha!

Könnyűszerrel elronthatja napjainkat, ha a nátha ledönt minket a lábunkról. ezért érdemes odafigyelnünk az immunrendszerünkre ebben a hideg időszakban. A folyamatos tüsszögés és orrfújás elkerülése érdekében nem árt elfogadni Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő javaslatait.

 

1. A mozgás télen sem maradhat el

Amikor kinézünk az ablakon, és meglátjuk a szürke, hideg időjárást, legszívesebben betakaróznánk kedvenc plédünkbe és megnéznénk egy jó filmet. Azonban néha muszáj erőt venni magunkon, mert a rendszeres testmozgás télen sem maradhat el. Megfelelő öltözetben a kültéri sportoknak sincs akadálya, de lehet, hogy komfortosabbnak érzünk ilyenkor egy edzőtermet vagy sportpályát. Bármelyiket is választjuk, ne felejtsük el, hogy a mozgással erősítjük a szervezetünket és támogatjuk az immunrendszerünket.

 

2. Ügyeljünk a vitaminpótlásra

A vitaminpótlás télen is épp annyira ajánlott, mint az év bármely időszakában. Sőt, a hideg időszakban érdemes nagyobb mennyiségű vitamint bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerüljük a megfázást. A zöldségek és gyümölcsök mellett kifejezetten javasolt az étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyekkel biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges napi vitamin adagot. Fogyasszunk naponta legalább 2000 mg C-vitamint és 2000 NE D-vitamint.

 

3. Meleg folyadékok a testnek és a léleknek

A folyadékpótlás télen is ugyanolyan fontos, mint a nyári hőségben. Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával támogatjuk testünk méregtelenítő folyamatait, ráadásul egy meleg tea vagy leves a kinti hidegben lehűlt testünket is képes felmelegíteni, a lelkünkről nem is beszélve. Érdemes télen hosszú forró fürdőket is venni, hiszen nemcsak ellazít minket, de a szív működését is támogatja.

 

4. Táplálkozzunk tudatosan

Bár télen nem könnyű friss zöldségeket és gyümölcsöket beszerezni, szervezetünknek attól még szüksége van a vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint mikro- és makro tápanyagokban gazdag ételekre. Étkezésünket egészítsük ki olyan fehérjedús étrendkiegészítőkkel, amelyek lehetőleg magas rost-, de alacsony szénhidráttartalommal bír.

„A rostoknak fontos szerepük van az emésztő rendszer megfelelő működésében és az anyagcserében is.  Manapság már pontosan ezen hatásai miatt kap egyre nagyobb figyelmet az élelmi rostok mindennapi fogyasztása” – tette hozzá Katus Attila

 

5. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A jó minőségű alvás egészségünk egyik alappillére. Immunrendszerünk ilyenkor képes feltöltődni, hogy aztán újult erővel vehesse fel a harcot a vírusok és baktériumok ellen. Szervezetednek extra löketet adhatsz, ha lefekvés előtt olyan vitaminokkal támogatod, amelyeket kifejezetten az esti órákban érdemes bevenni.

 

Előző

Változik az anyagcserénk télen?...

Következő

Indul az allergiaszezon!...

Kövess minket!