2024. Április 17. | Rudolf
Előző

Kalóriabevitel...

Következő

Cukorbetegség és az epigenetika...

Jó közérzet és életöröm cukorbetegen is

A világon 442 millió cukorbeteg él, ez az elképesztően magas szám annak is köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben egyre többen betegedtek meg diabétesszel. 1980-ban még csak 108 millió cukorbeteget regisztráltak.

 

Minden évben 1,5 millióan halnak meg a cukorbetegség és szövődményei következtében.

A cukorbetegség ma már népbetegségnek számít. Nagyon sok az érintett világszerte. A betegség felismerése és helyes kezelése elsődleges fontosságú a betegség kimenetelének szempontjából. Erre hívja fel a figyelmünket idén is, november 14-én, a cukorbetegség világnapja.

 

A súlyos szövődmények kialakulásának esélyét pár könnyen betartható életviteli tanács segítségével jelentősen csökkenthetjük, és ezen túl még az életminőségünk, életörömünk mértéke is rengeteget javulhat, ha megfogadjuk őket. A gyógyszerek szedésén kívül tulajdonképpen az egészséges életmód alapjait érdemes erősíteni, úgymint az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és a stresszkezelés:

 

Tudatos stresszkezelés           

A stressz önmagában is átmeneti vércukorszint emelkedést válthat ki. Ez a stresszhormonokkal, mint például a kortizollal van összefüggésben, hiszen azok cukorral látják el a szervezetet, amire stresszhelyzetben az optimális válaszreakció miatt szüksége is van. Azok az emberek, akik huzamosabb ideig tartós stresszben élnek, jobban ki vannak téve tehát a vércukorszint ingadozásoknak. Ezért sajátítsunk el olyan stresszkezelési technikákat, mint a jóga, a meditáció, a légzőgyakorlatok, de bármilyen rendszeres sport, az alkotómunka vagy akár a kognitív- vagy a pszichoterápia is rengeteget segíthet!

 

A reggeli egyszerűen kötelező

Azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek, akik kihagyják a reggelit általában egész nap magasabb a vércukorszintjük. Ezért fontos, hogy ilyenkor fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, ami egész délelőttre jólakottságérzetet biztosít nekünk.

 

Friss gyümölcsökkel, rostos élelmiszerekkel teli tányér

Az adagok csökkentésével és a szénhidrátforrások milyenségének megválasztásával sokat tehetünk azért, hogy vércukorszintünk kiegyensúlyozottabb maradjon. A lassabb felszívódású, teljes kiőrlésű szénhidrátok, illetve a gyümölcsök és zöldségek, nem emelik meg olyan hirtelen a vércukrot, mint az egyszerű szénhidrátok, és hosszabb ideig okoznak teltségérzetet, sőt még az emésztésünket is javítják.

 

Gyakori, mértéktartó étkezések

Ha gyakran, de kis adagokat eszünk, az nemcsak vércukorszintünket segít karban tartani, de testsúlyunkat is. A súlyvesztés ráadásul jó hatással van a vérnyomás, koleszterin- és vércukorszint alakulására.

 

Egészséges snack-ek és egészséges innivalók

A bolti, csomagolt nassolnivalók helyett válasszon teljesértékű ételeket a kisétkezésekhez is, például magvakat vagy egyéb egészséges ételeket! Talán mondanunk sem kell, hogy az édesített üdítőitalok, akár gyümölcslé, akár szénsavas üdítő teljesen tiltólistások a cukorbetegek számára.

 

Kerülje a feldolgozott, finomított élelmiszereket!

Részesítse előnyben a friss alapanyagokból, otthon készült élelmiszereket a gyorséttermi vagy feldolgozott, készételekkel szemben, melyek csak plusz megterhelést jelentenek a szervezetnek.

 

Ön ugráljon, ne a vércukra!

A rendszeres testmozgás segít megőrizni sejtjeink inzulinérzékenységét, így kevesebb inzulin is elég lesz a vércukorszint szabályozásához. Sőt, mivel az izmoknak cukorra van szükségük a működésükhöz még közvetlenül is csökkenti a vércukorszintünket. Emellett még stresszlevezetésnek is nagyszerű, és segít leadni a súlyfelesleget, ami számos tekintetben javítja általános egészségünket.

 

Elegendő alvás

Ismert tény, de a kielégítő mennyiségű alvás is hozzájárul vércukorszintünk karbantartásához.

 

Vércukorszint ellenőrzése és szűrővizsgálatok

A súlyos szövődmények elkerülése végett, létfontosságú, hogy vércukor- és vérzsírszintünket rendszeresen ellenőrizzük, lábaink, szemünk, vesénk állapotát szintén, hogy időben észrevehessük, ha gond van.


 Nőknek extra odafigyelés

A menstruációs ciklus is befolyásolhatja a nők vércukorszintjét, ezért érdemes egész hónapban figyelni a vércukorszintünket, hogy változik-e a ciklus egyes szakaszaiban. Orvosunk az ingadozás mértéknek megfelelően lehet, hogy úgy dönt, hogy a gyógyszeres kezelést is ehhez igazítja.

 

Van, akinek nehéz, van, akinek könnyebb betartani ezeket a jó szokásokat. De ne feledjük, ha nehéz, az csak azt jelenti, hogy apróbb lépésekkel érdemes belekezdenünk megvalósításukba, éppen akkorákkal, amit még hosszútávon tartani is tudunk. A lényeg az, hogy, ha már valami jó dolog a szokásunkká vált, jöjjön a következő lépcsőfok, és apránként, szinte észrevétlenül célba is jutunk!

 

 

Előző

Kalóriabevitel...

Következő

Cukorbetegség és az epigenetika...

Kövess minket!