2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Paprikás – peperonis csirkeragú...

Következő

Osztriga fűszeres vajban...

Szárnyas ételek

A szárnyas ételek nagyon kedveltek, és jelen vannak Dél-Afrika konyhájának kínálatában, úgy az elegáns éttermekben, mint a családok mindennapjaiban.

Csirke, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk ételek elkészítése itt talán annyiban más, hogy ebben a szivárvány nemzetben - a meglévő törzsi főzési tudomány mellett – sok kultúra találkozott, amelynek hatására szabadon használták az alapanyagokat, a fűszereket.

A látványkonyha napjainkra nemcsak az ízek harmóniájára, hanem a kalóriára, és a színek összhangjára is ügyel. Ebben főszerepet kapnak a szárnyas ételek. Dél-Afrika kedvező éghajlatának köszönhetően a zöldség és gyümölcs mindig frissen kapható.

Előételként a csirkelevest gazdagon zöldségekkel megfőzve – még kukoricát is tesznek bele – nagyon kevés lével tálalják. A csirkemáj csípősen paprikásan hagymás alapon elkészítve nagyon elterjedt, ropogós kenyérrel kínálják. Saláták tetejére grillezve, vagy megfüstölve kerülnek a csirkemell falatok, s még pikánsabbá varázsolja az ételt, hogy ananász és mangó szeletekkel is megtűzdelik. Az ananászt és mangót előszeretettel használják frissen, vagy aszalt formában a szárnyas vadsültek (strucc) tálalásához.

Szinte mindennapos a családok életében a szabadban grillezés, ahogyan itt nevezik a braai, ahol a marhahús mellett igen kedvelt a csirke. Az üzletekben előkészített csomagolásban fokhagymás, citromos, vagy paprikás szószokkal bepácolva kínálják. A braai grillezés része, a csirke sosaties afrikánsz eredetű étel, ami a már előzőleg említett szószokkal bepácolt hurkapálcikára feltűzött csirkemell falatok.

A csirkék közé paprikát vagy paradicsomot tűzdelnek, ami még ízesebbé teszi. Csirkés gombás raguval töltött leveles tészta, a csirke pie, az angol gyarmatosítóktól átvett étel is beolvadt a mindennapok kínálatába. Durbanban az idiai lakosok között elterjedt a mára már nosztalgikus étel, a csirke vagy bárány bunny chow. A tégla alakú kenyeret kettévágják, és a belsejét kivéve beletöltik a csirkés curryt. Egy tál ételként, kézzel fogyasztják.

A zulu és a többi afrikai fekete törzsek paprikás hagymás alapon készítik el a csirkét, tesznek bele répa karikákat, édes burgonyával, rizzsel, vagy kukoricakásával fogyasztják szívesen. A zuluk így nevezik: isishebo senkukhu ami azt jelenti csirke curry. A hagyományos afrikánsz konyha kínálatában szerepel a ropogós sült kacsa, a gyöngytyúk és a vadgalamb, a legkülönbözőbb módon, pl. párolt káposzta ágyon, zöldséges rizskörettel, mézzel és narancs karikával tálalva.

Fokváros melletti híres Borvidék központjában, Stellenboschban fantasztikus kulináris kirándulást is tehetünk a szebbnél szebb borkúriákban, és a hagyományos éttermekben.

Fábián Gabriella

(www.elitemagazin.hu Dél-afrikai tudósítója)

Előző

Paprikás – peperonis csirkeragú...

Következő

Osztriga fűszeres vajban...

Kövess minket!