2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Beugró a paradicsomba...

Következő

Artmozik éjszakája!...

Ibizai ízek

Pedro Almodóvar

Remek program vár a spanyol filmek, avagy Pedro Almodóvar rendező rajongói számára a Pannónia Movie Kft. jóvoltából. Május 23-tól 29-ig minden este 20:30-tól az Art+ Cinema szeretettel várja az érdeklőket, akik egy kis ibériai ízzel fordulnának rá a nyárra.

 

Május 23-án, csütörtökön a 2002-es Beszélj hozzá! kezdi a hetet. A 112 perces moziban két férfi idejük nagy részét 1-1 kómában lévő nő mellett tölti egy korteremben és idővel akaratlanul is elmélyül ismeretségük, mivel szerelmeik felébredésére várva egyre többet beszélgetnek egymással.

Pénteken, május 24-én Penélope Cruz Oscar-, és SAG-jelölt főszereplésével érkezik a Volver 2006-ból. Ezen két órában Raimundát nővére felhívja nénikéjük halálhírével. Bár nagyon szerette, a temetésen nem tud részt venni, így őt is testvére képviseli, akivel szülővárosukban egy igen érdekes fejleményt közölnek: édesanyjuk szelleme visszatért a túlvilágról.

Penélope a szombati kiválasztottban is (mellék) szerepel, május 25-én a 101 perces Mindent anyámról kerül terítékre 1998-ból. Manuela fiát halálra gázolják, amit nehezen dolgoz föl, pláne ahogy olvassa gyereke naplóját. Hiányzott neki az apja, akit eltitkolt előle, mivel nem tudta, hogy adja át a tényt: a férfi már a dúskeblű Lolaként éli mindennapjait. Manuela fejébe veszi, hogy kitálal exének.

Kómák és gyászok után könnyebb vizekre evezünk vasárnap, a mély drámákból pedig egy régi vágású európai szituációs dramedyre váltunk május 26-án. Az Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén 1988-ban robbantotta be a köztudatba Antonio Banderast, de a jellegzetes arcú Rossy De Palmát is biztos sokan beazonosítják a kontinens vígjátékaiból. A másfélórás komédiában egy Pepa nevű színésznő és lakása áll központban. Élettársával szakítottak, mire kiderült: terhes. Miközben azon ügyködik, hogy visszahódítsa szerelmét, egyre több hasonló sorsú nővel fut össze, ami nem várt helyzetkomikumokat szül, melyekben próbál nem idegösszeroppanást kapni.

Ugyan Cruz szerepel a filmhét hétfői programjában is, az évtizedre jellemző, 1997-es erotikus thrillerben, az Eleven húsban későbbi férje, Javier Bardem kap nagyobb figyelmet, bár nem főhősként. Az ugyanis Victor, aki egy diszkóban összejön Elenával és szüzessége elvesztése után szerelembe esik. Amikor ismét találkozni akar, a lány a dílerét várja, helyette viszont kopók érkeznek, a srácot pedig lecsukják. Elena eközben összeházasodik a zsaruval, amit Victor nem akar annyiban hagyni...

Spanyolország Oscar nevezése volt az 1995-ös Titkom virága, melyet május 28-án, kedden vetítünk. A 7 Goya-jelölésig jutó 102 perces darab ismét a drámai. A romantikus regényeivel népszerű írónő álnéven publikál, a valóságban azonban férje munkája miatt már rég nem érzi az igaz szerelmet. Írói válságán az alkohollal próbál túljutni, végül kritikusi munkát vállal, ami frissességet hozna, ám ekkor egy váratlan vendég látogatja meg.

Zárásként a legrégebbi üdvöske érkezik szerdán, május 29-én 1983-ból, az Áldott mélységek. Yolanda tanárból lett énekesnő, hogy fellépéseivel eltartsa drogos szeretőjét. Ő azonban túladagolja magát, a rendőrség pedig gyilkossággal gyanúsítja a lányt, akinek így menekülőre kell fognia. Egy különös apácarendnél kap menedéket, ám problémái így is maradnak. Nem lehet nem érzékelni a hasonlóságot az Apácashowval, amire bizonyos elemeiben mindenképp hathatott Almodóvar 114 perces dirigálása, de nem kérdés, melyik a könnyedebb.

Program:

Május 23. – Beszélj hozzá!
Május 24. – Volver
Május 25. – Mindent anyámról
Május 26. – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén
Május 27. – Eleven hús
Május 28. – Titkom virága
Május 29. – Áldott mélységek

I
Előző

Beugró a paradicsomba...

Következő

Artmozik éjszakája!...

Kövess minket!