2024. Március 19. | József, Bánk
Előző

Sertésszelet sült burgonyával...

Következő

Pirított orecchiette húsgombóccal...

Paradicsomos rizottó

Hozzávalók (4 főre)

7 dl zöldségalaplé

280 g bazsalikomos paradicsomszósz

2 evőkanál olívaolaj

2 mogyoróhagyma, apróra vágva

150 g cukkini, apró kockákra vágva

2 gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva

260 g rizottó rizs, főzés nélkül

120 ml száraz fehérbor

60 g parmezán, reszelt (plusz egy kevés a tálaláshoz)

60 ml teljes tejszín

szárított paradicsom, némi mascarpone és pesto szósz a díszítéshez (elhagyható)

 

Elkészítés:

Egy nagy fazékban keverjük össze a zöldségalaplevet a paradicsomszósszal, és közepes lángon melegítsük fel.

Egy másik nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és pároljuk az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a kockára vágott cukkinit, körülbelül 3 percig. Ezután adjuk hozzá a rizottót, és kevergetve rövid ideig pároljuk. Öntsük le a fehérborral.

Adjunk hozzá egy keveset a paradicsomos-zöldséges alapléből, hogy a rizottót mindig ellepje a folyadék. Kíméletesen, időnként megkeverve pároljuk, és addig adagoljuk hozzá a levest, amíg az fel nem szívódik, vagy amíg a rizottó al dente nem lesz.

Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a tejszínt és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve hagyjuk állni kb. 2 percig.

Tetszés szerint díszítsük pesto mártással, mascarponéval és szárított paradicsommal. Ezt a feltétet el is hagyhatja, a rizottó anélkül is mennyei ízű. Azonnal forrón, mély tányérokban tálaljuk.

 

Előző

Sertésszelet sült burgonyával...

Következő

Pirított orecchiette húsgombóccal...

Kövess minket!