Hozzávalók (4 főre)
7 dl zöldségalaplé
280 g bazsalikomos paradicsomszósz
2 evőkanál olívaolaj
2 mogyoróhagyma, apróra vágva
150 g cukkini, apró kockákra vágva
2 gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva
260 g rizottó rizs, főzés nélkül
120 ml száraz fehérbor
60 g parmezán, reszelt (plusz egy kevés a tálaláshoz)
60 ml teljes tejszín
szárított paradicsom, némi mascarpone és pesto szósz a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés:
Egy nagy fazékban keverjük össze a zöldségalaplevet a paradicsomszósszal, és közepes lángon melegítsük fel.
Egy másik nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, és pároljuk az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a kockára vágott cukkinit, körülbelül 3 percig. Ezután adjuk hozzá a rizottót, és kevergetve rövid ideig pároljuk. Öntsük le a fehérborral.
Adjunk hozzá egy keveset a paradicsomos-zöldséges alapléből, hogy a rizottót mindig ellepje a folyadék. Kíméletesen, időnként megkeverve pároljuk, és addig adagoljuk hozzá a levest, amíg az fel nem szívódik, vagy amíg a rizottó al dente nem lesz.
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a tejszínt és a reszelt parmezánt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve hagyjuk állni kb. 2 percig.
Tetszés szerint díszítsük pesto mártással, mascarponéval és szárított paradicsommal. Ezt a feltétet el is hagyhatja, a rizottó anélkül is mennyei ízű. Azonnal forrón, mély tányérokban tálaljuk.