2021. Szeptember 26. | Jusztina
Előző

Cukorbetegen karácsonykor...

Következő

Fáradtság vagy depresszió?...

Nálunk él a legtöbb elhízott kisgyerek

Közeledik a karácsony, amely amellett, hogy a szeretett ünnepe, a túlevés időszaka is. Ezért is aktuális, hogy a gyermekek túlsúlyosságáról kérdezzük Dr.Almássy Zsuzsanna diabetológus, csecsemő- és gyermekgyógyászt, aki a Heim Pál Gyermekkórháznál betöltött pozíciója mellett a Czeizel Intézet betegségmegelőzési programjának vezetője. Ez utóbbival kapcsolatban kérdeztük.

 

A gyermekek első ezer napja határozza meg a későbbi egészséget, a teljesértékű életre való alkalmasságot. Születéskor hozunk magunkkal adott genetikai információkat, de a környezeti tényezők nagymértékben átalakíthatják ezeket. 

 

A genetika részben meghatározza a testalkatot és az anyagcserét, de a mikrobion, azaz a velünk együtt élő baktériumok és vírusok nagymértékben befolyásolhatják a genetikai kód kifejeződését. A korai túletetés, a nagyon steril környezetben tartás átprogramozzák az állapotot, ezáltal kedvezőtlenebb alkalmazkodást hoznak létre. A gyermek fogékonyabbá válik bizonyos betegségekre, mint pl. a cukorbetegség, kövérség, bizonyos fertőző betegségek. Ezért hasznosnak tartom, hogy a szülők kérjék orvos tanácsát gyermekünk boldog jövője érdekében.

 

A megelőzés sokkal hatékonyabb, mint a már kialakult betegség kezelése, ezért a megelőzés jelentős lépésének tartom, hogy az általam is képviselt betegségmegelőzési program azokat a családokat is várja, akiknél az előző generációkban obesitas, vagyis kövérséggel, illetve súlyproblémákkal küszködnek, mivel a megfelelő időben elkezdett prevencióval a genetikusan kódolt betegségek nagyrésze megelőzhető. Ma már minden negyedik iskolás túlsúlyos vagy kövér, ennek a következménye cukoranyagcsere zavar, magas vérnyomás, zsírmáj és szív-érrendszeri betegség is lehet.

 

Európában Magyarország listavezető ezen a téren, ennek az egyénre és a társadalomra való következményei is felbecsülhetetlenek. Nincs megfelelő test és egészségtudatunk, ezt idejekorán el kell kezdeni. A program során felmérhetik a gyerekeket, megfelelő javaslatokkal szolgálnak, akár gyógytornász, dietetikus segítségével, életmód tanácsadással. Diabetológusként a már kialakult betegségekkel és az azt megelőző úgynevezett prediabeteses állapotokkal is foglalkozom, ilyenek az inzulinrezisztencia, a különböző cukoranyagcsere zavarok.

 

Ősszel és télen a változékony időjárás és a kiürült vitaminraktárak miatt az emberi szervezet sokkal jobban kitett a különböző környezeti hatásoknak, fertőzéseknek. Gyakrabban kaphatunk vírusos felsőlégúti fertőzéseket, amelyekre a kisgyermekek még fogékonyabbak. A megfelelő és változatos táplálkozással, vitaminbevitellel, sok mozgással és helyes öltözékkel sokat tehetünk a megelőzésért.”

ékkel sokat tehetünk a megelőzésért.”
Előző

Cukorbetegen karácsonykor...

Következő

Fáradtság vagy depresszió?...

Kövess minket!