2024. Június 16. | Jusztin
Előző

Emlékezzünk!...

Következő

Szeretet és szenvedély...

Hans Zimmer, a zeneszerző

Hans Zimmer

Ha egy kvízben rákérdeznének, hogy mi a közös az Esőember és az Oroszlánkirály című filmekben, csak nagyon kevesen vágnák rá: Hans Zimmer, a filmzeneszerző. Mindez megtörténhetne annak ellenére, hogy a német származású zeneszerzőt Hollywood egyik leginnovatívabb zenei tehetségének tartják.

 

A híres zeneszerzővel és mentorral, Stanley Myersszel folytatott hosszú együttműködés során lépett be a filmzene világába Londonban , amelynek egyik állomása a My Beautiful Clothrette film volt.(1985). Hamarosan számos sikeres szólóprojekben dolgozott, köztük a kritikusok által elismert A World Apart-on. Ezekben az években Zimmer úttörő szerepet játszott a régi és az új zenei technológiák ötvözésében. Ma már ennek a munkásságának köszönhető, hogy az elektronikus zenei világ és a hagyományos zenekari hangszerelések integrálásának atyjaként tartják számon.

 

Zimmer karrierjében 1988-ban jött el a fordulópont, amikor felkérést kapott, hogy Barry Levinson rendező számára megzenésítse a Rain Man című filmet. A film elnyerte az év legjobb filmjének járó Oscar-díjat, és Zimmer megkapta első Oscar-jelölését a legjobb eredeti filmzenéért. A következő évben Zimmer komponálta – a szintén a legjobb film Oscar-díját elnyerő – Driving Miss Daisy (1989) zenéjét, amelynek főszereplői Jessica Tandy és Morgan Freeman voltak.

 

Miután már két Legjobb film díját is elnyerte, az 1990-es évek elején az Oroszlánkirály (1994) díjnyertes filmzenéjével megerősítette kiemelkedő tehetségként betöltött pozícióját. A filmzene a mai napig több mint 15 millió példányban kelt el, és a legjobb eredeti filmzenéért Oscar-díjat, Golden Globe-ot, American Music Awardot, Tony-díjat és két Grammy-díjat kapott. Zimmer munkásságát összesen 7 Golden Globe-ra, 7 Grammyre és 7 Oscar-díjra jelölték az Esőember (1988), a Gladiátor (2000),  Az oroszlánkirály (1994),  az As Good as It Gets (1997),  A prédikátor felesége (1996),  A vékony vörös vonal (1998), a  De prins van Egypte (1998) és Az utolsó szamuráj (2003) filmzenéiért.

 

A karrierje még javában zajlott, de Zimmer alig várta, hogy átadja azt a mentori tapasztalatot, amelyből Stanley Myers irányítása alatt részesült. A legmodernebb technológiával és támogató kreatív környezettel a Santa Monica-i székhelyű zenei „agytrösztjében” filmzeneszerzői lehetőségeket kínált fiatal zeneszerzőknek. Ezzel olyan neves zeneszerzők karrierjének elindításához járult hozzá, mint Mark Mancina, John Powell, Harry Gregson-Williams, Nick Glennie-Smith és Klaus Badelt.

 

2000-ben Zimmer szerezte a Gladiátor (2000) zenéjét, amelyért Oscar-jelölést kapott, emellett Golden Globe- és Broadcast Filmkritikusok díját is elnyerte epikus zenéjéért. A film több mint hárommillió példányban kelt el világszerte, és egy második, Gladiátor című albumot is eredményezett: More Music From The Motion Picture, amely a Universal Classics/Decca kiadónál jelent meg. Zimmer további zenéi ebben az évben többek között a Mission: Impossible II (2000), The Road to El Dorado (2000) és az Egy örök darab (2000), amelyet Barry Levinson rendezett.

 

További lenyűgöző zenéi közé tartozik: Pearl Harbor (2001), A gyűrű (2002), négy Ridley Scott által rendezett film; Matchstick Men (2003), Hannibal (2001), Black Hawk Down (2001) és Thelma és Louise (1991), Penny Marshall Riding in Cars with Boys (2001) és A League of Their Own (1992), Tony Scott True Romance (1993), Tears of the Sun (2003), Ron Howard Backdraft (1991), Days of Thunder (1990), Smilla's Sense of Snow (1997) és az animációs Spirit: Stallion of the Cimarron (2002), amelynek négy dalát is közösen írta Bryan Adamsszel, köztük a Golden Globe-díjra jelölt Here I Am címűt.

 

A 27. alkalommal megrendezett Flandriai Nemzetközi Filmfesztiválon Zimmer először lépett fel élőben koncerten, 100 tagú zenekarral és 100 énekes kórussal. Lenyűgöző munkásságából válogatva Zimmer újrahangszerelt koncertváltozatokat adott elő a Gladiátor, a Mission: Impossible II (2000), Rain Man (1988), Az oroszlánkirály (1994) és A vékony vörös vonal (1998) című filmekből. A koncertet a Decca rögzítette, és koncertalbumként adta ki The Wings Of A Film címmel: The Music Of Hans Zimmer" címmel.

 

Zimmer elkészítette 100. filmzenéjét a Tom Cruise főszereplésével készült Az utolsó szamuráj című filmhez, amelyért Golden Globe-ot és a Broadcast Filmkritikusok jelölését is megkapta. Zimmer ezután Nancy Meyers Something's Gotta Give (2003) című vígjátékának, a Dreamworks animációs filmjének, a Shark Tale-nek (2004) (Will Smith, Renée Zellweger, Robert De Niro, Jack Black és Martin Scorsese hangjaival), valamint Jim Brooks Spanglish című filmjének (2004) Adam Sandler és Téa Leoni főszereplésével (amelyért szintén Golden Globe-jelölést kapott). 2005-ös projektjei közé tartozik a Paramount The Weather Man (2005) Nicolas Cage főszereplésével, a Dreamworks Madagaszkár (2005) és a Warner Bros. nyári filmje, a Batman Begins (2005).

 

A hírnév mellett a rendezőknek anyagi megfontolásból is érdemes együttműködni Zimmerrel, például a Disney által kiadott film, az Oroszlánkirály 1.7 milliárd dollár feletti bevételt hozott.

 

A zeneszerző dalaival élőben is találkozhat a közeljövőben a közönség, mivel a művész bejelentette, hogy a "Hans Zimmer Live - Europe Tour”  – a pandémia miatti kényszerszünet után – 2022 februárjában folytatódik. Az Oscar-, Grammy-, és Golden Globe díjas zeneszerző egy európai túrné keretében tér vissza a színpadra, ahol zenekar és kórus is csatlakozik hozzá,  így egyedülálló hangzásvilággal szólaltatják meg a rajongók kedvenc filmslágereit és a zeneszerző újabb kompozícióit is.

Utánajártunk:

Jó hír, hogy a magyarok is személyesen láthatják Hollywood legkeresettebb filmzeneszerzőjének koncertshow-ját, mivel Budapest is bekerült Hans Zimmer európai turnéjának helyszínei közé. A hazai közönségnek 2022. március 3-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. Új műsorában nemcsak a rajongók kedvenc filmjeinek slágerdalait elevenítik fel, hanem újabb kompozíciók kerülnek terítékre, Zimmer ritkán játszott darabokat is előad.(jegyek elővételben már kaphatóak)
Előző

Emlékezzünk!...

Következő

Szeretet és szenvedély...

Kövess minket!