2024. Május 18. | Erik, Alexandra
Előző

Egy életmű igazi ereje...

Következő

Szemereiség...

A legendás sármőr

David Duchovny New York-ban született és nevelkedett. A Princeton egyetemre járt, majd a Yale-en megszerezte mesterdiplomáját angol irodalomból. Már jó után haladt, hogy megszerezze a PHD fokozatát, amikor elkapta a színészet iránti lázás lelkesedés. Hamarosan Duchovny az egyik legismertebb, leghíresebb Hollywood-i színésszé nőtte ki magát.

 

A Fox Televízió szörnyének sztárja sikert aratott az X-AKTÁK-ban, David-et a „Kiváló színész” -nek járó Emmy Díjra jelölték” Sorozatok” kategóriában, majd 1997. januárjában megnyerte a legjobb színésznek járó Golden járó Globe díjat „Filmsorozatok” kategóriában. Összesen háromszor jelölték Golden Globe díjra, szintén háromszor a   Screen Actors” Guild díjra, és egyszer a TV Kritikusok Legjobb Színésznek járó díjára „Sorozatok” kategóriában.  

 

Később David filmrendezői feladatot is bevállalt a már amúgy is széles tevékenységi köre mellé, amikor megírta, megrendezte és a főszerepét eljátszotta három X-Akták epizódnak, melyek nagy elismerést és jó kritikákat kaptak. Ezek a következők voltak: „The Unnatural” (Természetellenes), melyben a főszerepet  Jesse Martin játszotta; „Hollywood A.D.,” melyben a főszereplők Garry Shandling és Tea Leoni voltak; valamint a  “William” című epizód.  Rendezői tehetségét a Fox listavezető sorozatában a „BONES” -ban („Csontok”) is megcsillogtathatta, valamint a „CALIFORNICATION” („Kaliforgia”) hat epizódjában is. 

 

Duchovny szenvedélye a renegát (hitehagyott) filmek iránt nyilvános elismerést kapott  az olyan játékfilmekben való szerepléséért, mint pl. a KALIFORNIA, melyben Brad Prittel együtt játszotta a főszerepet, és az Elbűvölve c. ellentmondásos filmben, melyet Michael Tolkin rendezett és amelyben Mimi Rogers partnereként játszotta a főszerepet.

 

2002-ben Duchovny játszotta el a főszerepet a Miramax Filmstúdió vígjátékában, a  FULL  FRONTAL („Szemből telibe”) című filmben, Steven Soderbergh rendezésében, Julia Roberts  és George Clooney partnereként. David ezután még néhányszor röviden visszatért televíziós szerepekbe. Először jó barátjának, Bonnie Hunt-nak a „LIFE WITH BONNIE” (Élet Bonnie-val) című show-jába, mely szerepéért jelölték Emmy díjra 2003-ban. Majd ezután egy felejthetetlen szerepe volt a „Szex és New York” -ban, ahol a Sarah Jessica Parker által alakított Carrie Bradshaw exszeretőjét játszotta.

 

2005-ben debütált első játékfilmének, a „HOUSE of D” („Így nőttem fel”) rendezésével, melynek forgatókönyvét is ő írta, és amelyben szereplőként is megjelenik. A film, melynek főszerepeit Robin Williams és Anton Yelchin játszotta, élénken jeleníti meg a fiatalság lelkületét, annak minden örömével és szomorúságával. 

 

A másik hosszan futó sorozata, a „CALIFORNINCATION” („Kaliforgia”) hét évig ment a TV csatornákon, mely egészen 2014-ig ment a TV csatornákon. Hank Moody egy nagyon jelentős szereplő volt a filmben, David  Duchovny alakításában, mely aztán bekerült a pop lexikonokba. Ezért a szerepéért nyerte el a Legjobb Színésznek járó Golden Globe díjat a Vígjáték kategóriában. 

 

A Farrar Straus and Giroux 2015 februárban adta ki David Duchovny „HOLY COW” (Szent Tehén) című első regényét, mely sokáig a New York Times Best Seller listáját vezette.  Ezt követte a második regénye, „Bucky F…… Dent”, mely szintén a New York Times Best Seller listáját vezette és 2016-ban került kiadásra világszerte.

 

David 2015-ben fejezte be első stúdiólemezét, melynek a címe „Hell or Highwater”. Második albumát, „Every Third Thought”, 2018 februárban adta ki. David ésaz együttese már turnézott Európában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában. David Duchovny 2019-re tervez egy újabb európai turnét. David  jelenleg a stúdiójában dolgozik az együttesével a harmadik lemezén. 

 

David Duchovny január 3-án visszatér díjnyertes szerepébe az X-Aktákban, ahol Fox Muldert alakítja ismét. Harmadik könyve, Miss Subways címmel 2018 májusában jelent meg világszerte.  Továbbá tervezi, hogy filmre vigye és megrendezze a Bucky F*cking Dent című regényét 2018-ban.

 

David Los Angeles és New York között osztja meg az idejét. Ő az egyetlen színész, aki mind a vígjáték, mind a dráma kategóriában elnyerte a TV sorozatok legjobb színésznek járó Golden Globe díját. 

.

Előző

Egy életmű igazi ereje...

Következő

Szemereiség...

Kövess minket!