2021. Október 26. | Dömötör
Előző

Embernek maradni...

Következő

Munka-magánélet...

Kölcsönös megértés

Történetmesélés, a motivációik felismerése és ingergazdag offline élmények számítanak a legtöbbet abban, hogy hatékonyan tudjunk együttműködni a Z generációval szülőként, tanárként vagy éppen főnökként. Trunk Tamás Z generációs szakértő szerint a legfontosabb a generációk közötti inspiráló kapcsolat kialakítása.

 

De mi kell ahhoz, hogy megértsük a Z generáció viselkedését vagy, hogy egyáltalán érdemi kapcsolatba tudjunk lépni velük? Íme, a három legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk:

 

1. A tényáradat helyett a történetmesélés a nyerő

A „régimódi” tényszerű információ átadás nem csak a márka kommunikációban és a közösségi médiában csengett le, de a mindennapos kapcsolatteremtésben is. Főszerepben ugyanis az egyéni történetek és megélések vannak, amiket csak az adott személy tud hitelesen átadni. Trunk Tamás maga is szokott iskolákat látogatni és előadásokat tartani, ahol nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy valamit megtanítson a fiataloknak, hanem hogy megossza velük a saját tapasztalatait. Elsősorban azt igyekszik átadni, hogy őt mi motiválja, ezzel segítve a fiatalokat abban, hogy ráébredjenek a saját motivációikra.

 

2. Az egyetértés helyett a megértés a cél

Az inspiráció iránti igény minden generációban jelen van, az egyetlen, ami különbözhet az az inspiráció forrása. Ugyanezen az elven haladva, az egyes generációk szülötteit más és más dolog motiválja, eltérő példákat tartanak követendőnek.

 

Tamás szerint a generációk közti harmonikus kapcsolat nem a feltétlen egyetértésben rejlik, hanem abban, hogy például az X, az Y és a Z generáció felismerik a másik generációban rejlő mozgatórugót és ezt elismerve törekszenek az együttműködésre. Sőt mi több, ha a generációk között kialakul ez a kapocs, akkor a generációk kölcsönösen tudják inspirálni egymást.

 

3. Az online élmény helyett ingergazdag offline élményt kell adni

A Z generáció az első olyan generáció, akik már az online jelenlétbe születtek bele. Ez azt jelenti, hogy teljesen más hatások érik őket azáltal, hogy a nap minden percében elérhetők és a baráti kapcsolataik, a hírek, újdonságok és szórakoztató tartalmak is egy karnyújtásnyira vannak tőlük.

 

Tamás azt mondja, hogy ne abból induljunk ki, hogy a Z generáció csak az online tartalmakból „táplálkozik”. Arra érdemes törekedni, hogy a Z-generáció is a számára inspiráló offline élményekből tudjon meríteni és abból valami újat építeni. Összességében, ha valamit át akarunk adni a Z-generáció számára, akkor olyan interaktív módszerekkel lehet ezt megtenni, amelyek kellően érdekesek és ingergazdagok ahhoz, hogy kiszakítsák őket az online térből. A mai modern világban a cél az, hogy az offline és az online egyensúlyban legyen.

 

„Személy szerint nagyon sokat tanultam az idősebb generációtól, a legkifejezőbb igazából az, ha azt mondom, hogy mindent tőlük tanultam. Hiszek a „klasszikus” értékekben, erre jó példa az, hogy még mielőtt elindítottam volna a YouTube csatornámat könyvet írtam a generációmról. A legfontosabb dolog azonban nem az, hogy melyik generáció milyen csatornán keresztül inspirálódik és motivál másokat, hanem az, hogy a generációk felismerjék, hogy a miértjeinknek kell azonosnak lenniük. Ezért is gondolom úgy, hogy nem a feltétlen egyetértésre kell törekednünk, hanem a kölcsönös megértésre a generációk között, hiszen így tudunk a legkönnyebben együtt haladni.” – magyarázza Trunk Tamás Z generációs szakértő.

 

A generációk közötti megértést és a mindegyik fél számára gyümölcsöző kapcsolat kialakítását legjobban a közös gondolkodás és a különböző nézőpontok megismerése segíti elő, amelyre a megannyi csatornán és hírfórumon kívül az inspiráló rendezvények és kerekasztal beszélgetések teremtenek lehetőséget.

 

 

Előző

Embernek maradni...

Következő

Munka-magánélet...

Kövess minket!