2021. Október 22. | Előd
Előző

Nem beszélünk róla, de létezik...

Következő

A szeretet nyelve...

Hogy állunk az úriemberség frontján?

A Jack Daniel’s Gentleman Jack és a Férfiak Klubja közösen indított kutatást, hogy kiderítse hogyan állunk jelenleg az úriemberség terén, mit gondolnak a férfiak és hogyan vélekednek a nők a témáról. Legyen szó külső vagy belső tulajdonságokról, annyi biztos, George Clooney magasra tette a lécet a válaszadók szerint is.

 

Úriemberek mindig is voltak és bízunk benne, lesznek is, de ahogy változik a világ, úgy változnak az elvárások is, amelyeknek meg kell felelniük. Az 1800-as években minden bizonnyal Kossuth Lajos nyerte volna a nagybetűs úriember címét, ma már azonban sokkal inkább társítják a gentlemanség fogalmát a sármos színészhez, George Clooney-hoz. És annak ellenére, hogy a listán Agatha Christie peckes bajszú magándetektívje, Poirot is szerepelt, a válaszadók szerint hiába a kalap, a sétapálca és a kényesen elegáns öltözet, az úriemberséghez ennél több kell. De akkor pontosan mi?

 

A vélemény megosztók között természetesen nem csak a férfiak, de a nők is állást foglaltak. A hölgyek szerint egyértelműen a figyelmesség és az udvariasság egy igazi gentleman legfőbb ismérve, de a férfiak is úgy gondolják, a barátságos és tisztelettudó viselkedéssel nem lőhetnek mellé, pláne nem a hölgyek társaságában. De mi a helyzet az illemszabályokkal, élnek-e még a régi szokások vagy ma már nem számít, hogy ki lép be elsőként az étterem ajtaján.

 

Nézzünk néhány szabályt, amit egy igazi úriembernek szem előtt kell tartania:

Első alapszabály, hogy egy úriember nem késik el a randevúról. Ha ez a találkozás egy étteremben, vagy más vendéglátóhelyen történik, akkor elsőként a férfi kell, hogy belépjen az étterembe, így védve meg a hölgyet az esetleges kellemetlenségektől. Napjainkra ez az illemszabály igencsak vitatott, hiszen manapság ezekre a helyekre belépve nem várja a vendéget egy-két repülő pohár, vagy szék, mint anno, amikor ez a szokás kialakult. Illik a hölgy kabátját le vagy felsegíteni. 

 

Egy igazi úriember meghallgatja partnere mondanivalóját, nem vág mindig a szavába. Segíti az étel és ital választásában, de nem tolakodóan és fölényes biztonsággal, hanem kedvesen és figyelmesen. A hölgyek akkor is nyugodtak lehetnek, ha autóval érkezik az úriember jelölt, a legtöbben tudják, hogy ilyenkor illik a nők előtt kinyitni a kocsiajtót. Sőt, a válaszadók 10 százaléka még egy alapos autótisztítást és egy új illatosító beszerzését is nélkülözhetetlennek tartja a randevú előtt. Egy úriember nem hagyja, hogy a környezetében lévő hölgy nehéz csomagokat cipeljen. Egy úriember nem csak párjával viselkedik úriember módra, hanem a környezetében lévő összes embertársával.

 

Úriembernek lenni nem könnyű feladat, pláne nem egy olyan világban, ahol a hölgyek is magabiztosan megállják a helyüket bármely szituációban. A felmérésben szereplő hölgyek szerint egy gentleman legyen előzékeny és figyelmes, jólelkű és empatikus, jólöltözött, igényes megjelenésű. Azt azonban kijelenthetjük, hogy bár fontos a megfelelő megjelenés, a belső tulajdonságok az igazán mérvadók, na és persze néhány alapvető illemszabály ismerete sem árthat.  

 

Előző

Nem beszélünk róla, de létezik...

Következő

A szeretet nyelve...

Kövess minket!