2020. November 28. | Stefánia

Készülődés Márton-napra

„Aki Márton-napon libát nem eszik, egész napon át éhezik” - tartja a mondás. Marton Adrienn, gasztro műsorvezetőt és családanyát kérdeztük arról hogyan „ünneplik” Szent Márton, Magyarország patrónusa ünnepét, hogyan teszik meghitté a Márton napi néphagyományt.

 

Minden év november 11-i napjához, azaz a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó naphoz számos népszokás és hagyomány kapcsolódik, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek hazánkban. Adrienn ezt az eseményt is kifejezetten szereti, hiszen ez is egy újabb alkalom tradicionális ételek elkészítésére, nem utolsó sorban pedig remek lehetőség arra, hogy együtt lehessen a családjával. Ilyenkor Adriennék hatalmas lakomával készülnek a hagyomány alkalmából.

 

A gyerekekkel az ünnepek alatt még izgalmasabb a főzés, hiszen nemcsak tanulhatnak, hanem népszokásainkat is megismerhetik, ezek pedig kedveznek a játékos tanulásnak. A Márton-napi ételek jellemzően libafogások - úgy mint libaleves, libasült párolt káposztával-, amit Adri idén burgonyagombóccal készít majd el gyermekei nagy örömére. Mivel Adrienn főzőműsorait előszeretettel forgatja a szabadban, idén már felkészült arra is, hogy otthonában is karnyújtásnyira lehessen a természettől.

 

A lakoma helye idén már a saját télikertjük lesz, ahol az egész család összegyűlik, majd amikor a kicsik már elmentek aludni, Edvin és Adrienn a hagyományoknak megfelelően a novemberre kiforrott újborral, vagyis “Márton poharával” koccintanak. A hagyomány ugyanis úgy tartja, ezzel egészséget töltünk magunkba, amely egész évben kitart.

 

 

„Fontos számomra, hogy a családdal ápoljuk a hagyományokat, ezért a Libalakomára idén is készülünk majd. Azt tervezem, hogy bármilyen idő is lesz, a szabadban szeretnék főzni. Ezért is vettünk nemrég Edvinnel egy mobil télikertet, mert így minden évszakban a szabadban lehetek a családdal és a főzés is kellemesebb a természet közelségében. Idén itt készítem majd el a sütőtökös rizottót is, ami Edvin egyik nagy kedvence” - árulta el Adrienn.

 

Adri a ropogós libasültjének sütőtökös verzióját hozta el nekünk, amelynek különlegessége, hogy cukor, glutén, liszt és szójamentes, így alkalmas lehet az arra érzékenyek étrendjéhez is.

 

A recept ITT olvasható

Kövess minket!