Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt

Papp Endre

Újabb hazai színházak és jelentős szakmai partnerek csatlakoztak a Jövő Nézőiért –Zöld Színház Projekthez, ezzel már 21 hazai kulturális intézmény kötelezte el magát a fenntartható jövő mellett! Szakmai téren is jelentős előrelépés történt, ugyanis a Projekt ezentúl a Magyar Természetvédők Szövetségével, és a Greenpeace Magyarországgal is hivatalosan együttműködik.  

 

A program a Miskolci Nemzeti Színházból indult el 2019-ben, annak érdekében, hogy példaértékű összefogással közösen tegyenek a jövő (és a jelen) nézőiért. Az öko-tudatos színházi társulás olyan közös alapcélokat tűzött ki, mint a szemléletformálás, és a minél több zöld programban való részvétel; a környezettudatosság és nagyobb hatékonyság elérése az energetikai működésben, a hulladékkezelés és az üzemeltetés területén; a minél nagyobb arányú újrahasznosítás a művészeti kivitelezés során, valamint az együttműködés zöld szervezetekkel, és öko-tudatos cégekkel. Az összefogás jövőbeli célja a zöld színházi programok megvalósítása, továbbá egy fenntarthatósággal kapcsolatos állandó pályázati platform létrehozásának elősegítése.

 

Papp Endre színművész, a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt ötletgazdája és vezetője szerint „ebben a színházak számára is különösen kiszolgáltatott időszakban közel sem mindennapi, hogy a kulturális intézmények képesek erejükön felül egy számukra szokatlan területen is összefogni. A pandémia súlyos teherként telepedett mindannyiunk életére, de most lehetőségünk van arra, hogy az újrakezdést, az újraépítkezést már egy tudatosabb szemlélet mentén tegyük meg.

 

A szemléletformálás egy generációkon átívelő, és hosszú folyamat, ebben a Projekt tagjai tevékenyen szeretnének részt venni, nem csak elméleti szinten, hanem úttörőkként, valós cselekedetekkel és célzott fejlesztésekkel elérve a nagyobb öko-tudatosságot. Az új szakmai partnereink is ebben segítenek majd minket, még hitelesebbé téve a munkánkat.

 

A színházakat nemcsak azért érdemes a fenntarthatóság útján elindítani, hogy költséghatékonyabban és ezzel is környezettudatosabban lehessen üzemeltetni őket, hanem mert közösségi terekként alkalmasak szemléletformáló előadások, programok és események rendezésére is, erősítve a kultúra köznevelési szerepét. A társulatok pedig a figyelem középpontjában képesek bizonyos ügyek támogatásával, vagy saját megnyilvánulásaikkal, tetteikkel hatékonyan közvetíteni a fontos üzeneteket és felhívni a figyelmet a mindannyiunk jövőjét érintő kérdésekre.

 

A Projekt résztvevőinek száma még közel sem teljes, célunk, hogy minden hazai kulturális intézményben alapvetés legyen a környezettudatos gondolkodás”

 

A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt együttműködő intézményei:

Bartók Kamaraszínház, Budaörsi Latinovits Színház, Budapest Bábszínház, Centrál Színház, Csiky Gergely Színház Kaposvár, Csokonai Színház, Itt És Most Társulat, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház - Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület (Füge Produkció), Katona József Színház, Kultkikötő, Manna Produkció, Miskolci Nemzeti Színház, MU Színház, Örkény István Színház, Rózsavölgyi Szalon, Stúdió K Színház, Szegedi Nemzeti Színház,  Szentendrei Teátrum, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Városmajori Szabadtéri Színpad,  Weöres Sándor Színház

 

Fotók: Trokán Nóra, Kelemen József, Bokor Krisztián