2021. Április 12. | Gyula
Előző

Reigl Judit – Űr és extázis...

Következő

Gundelfinger Gyula...

Gyöngybe hímzett életöröm by BéKata

Egyre többen kezdenek gyöngyékszerek készítésével foglalkozni, a gyöngyfűzés, gyöngyhímzés ma már nem számít ritka hobbinak. Ha szépen kivitelezett, igényes, ízléses darabokat látnak, még azok is szívesen áldoznak rá, akik egyébként nem rajonganak a gyöngy ékszerekért, a bizsukért. Budai Kata kiegészítői pedig igazán fantasztikusak!

Katát még évekkel ezelőtt a szavak-betűk nagymestereként ismertem meg, mint az Elite magazin és több újság olvasószerkesztője, korrektora. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer mint a gyöngyhímzés művészét mutatjuk be olvasóinknak. Bár azt tudtam róla, hogy korábban elvégzett egy lakberendező-képzést, sokat rajzol és varr, mindent elkészít az egyszerű abrosztól kezdve a legkomplikáltabb szabásmintájú ruháig. Környezete számára már nagyon korán kitűnt, hogy a kreativitás, az alkotás nagyon fontos számára.

A gyöngyökkel azonban csak hét éve kezdett foglalkozni. Eleinte kizárólag távol-keleti gyöngyből fűzött többméteres színes kígyókat, ide-oda tekergette őket, de egy idő után ez már nem elégítette ki, és elkezdett a neten keresgélni, hogy hogyan és miből, milyen technikával lehetne szép, igényes ékszereket készíteni. Lelkesen kutatgatott a magyar és külföldi oldalakon, és egyre jobban tudott tájékozódni ebben a fantasztikus gyöngy ékszeres világban. Ékszereit japán delica- és kásagyöngyből, cseh csiszolt üveggyöngyből, cseh kásagyöngyből, Swarovski kristályból, különböző ásványokból, féldrágakövekből, fémből, bőrből, szintetikus szarvasbőrből, néha akrilból készíti. Rengeteg 24 karáttal bevont apró japán gyöngyöt használ, aminek fenséges színe van, nem kopik, és igazán fejedelmivé varázsolja az egyszerűbb ékszereket is.

Az alapanyagokat itthon, Amerikából és a Távol-Keletről szerzi be, onnét főként gyönyörű ásványokat, féldrágaköveket rendel. Legutóbbi találkozásunk alkalmával említette, hogy „Az elmúlt három évben a gyöngyhímzés rabjává váltam. Mostanában szinte csak gyöngyhímzett ékszereket készítek, de azért igyekszem nem elfeledkezni a hagyományos gyöngyfűzésről sem. Mindig próbálok valami eredetit alkotni, olyat, amiben én is benne vagyok, az életszeretetem, a személyiségem. Imádom a színeket, fehéret vagy feketét nagyon ritkán használok, és nagyon szeretek állatokat meghímezni gyönggyel. Sorra került már bagoly, lepke, csikóhal, kaméleon, sőt Simon’s cat is erre a sorsra jutott.”

Kata ékszerei a világ számos pontjára eljutottak már, Szingapúrba, Japánba, Nepálba (egy ottani esküvőre készített lótuszvirág formájú ékszert), az USA-ba, Mexikóba. Kata filozófiája, hogy az igazán minőségi élethez hozzátartozik egy hobbi, egy szenvedély, egy hatalmas elhivatottság valami iránt, ami hozzásegít az önkifejezéshez, a szürke mindennapok könnyed elviseléséhez, a legnagyobb krízishelyzetek jobb megéléséhez. Őt ez a tevékenység teljesen kikapcsolja, kiragadja a mindennapok rutinjából…

Mi pedig csodáljuk és boldogan öltjük magunkra BéKata csillogó, egyedi és kreatív gyöngyékszereit, akár farmerhez, akár egy elegáns ruhához. Viseljük egész nap, délelőtt az irodában, este a színházban.

BéKata türkiz kollekciója trend összeállításunkban jelent meg. lásd ITT
Cimkék:
Előző

Reigl Judit – Űr és extázis...

Következő

Gundelfinger Gyula...

Kövess minket!