2021. Június 20. | Rafael
Előző

Megosztom... Janicsák Veca, énekesnő...

Következő

Megosztom… Tunyogi Bernadett, színé...

Megosztom....Kosaras Renáta festőművész, műsorvezető

Kosaras Renáta

Ezen a héten kérdéseink válaszadója a merész színek kedvelője, Kosaras Renáta festőművész, műsorvezető

 

- Melyik volt élete legemlékezetesebb pillanata a művészeti életében?

 

- Írtam és rendeztem egy színdarabot 2008-ban a Karinthy Színházban. Felejthetetlen és különleges érzés volt, amikor a színészekkel, – Óberfrank Pál, Kéri Kitty – a táncosokkal és a közreműködőkkel ott álltunk a színpadon és tapsolt a közönség. Máig is emlékezetes számomra életem legelső önálló kiállítása, amikor először mutattam meg munkáimat, és azt hogy mi van a „fejemben”.

 

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

- Egy olyan érzelmi alapot adott, amely megmutatta, hogy ez is egy tanulási folyamat része, mint minden más az életben. Az érzelmeinket is meg kell tanulnunk kezelni. Az első szerelem során megtapasztaltak jó alapot adtak ahhoz, hogy a jelenlegi életemhez eljussak. Folyamatosan építkeztem érzelmileg, jelenleg azt gondolom, hogy megtaláltam az egyensúlyt. De ehhez sok-sok lelki munka kellett.

 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

- Sok helyen. Legszívesebben vándorolnék. Imádom Észak-Anglia zöld mezőit, párás éghajlatát és kastélyait, szívesen élnék egyben. Olaszország pezsgő Rómája is vonz, ahol már volt szerencsém többször járni, és furcsa módon mindig azt éreztem, hogy hazaértem. Lehet, hogy tényleg létezik a reinkarnáció. Szerintem előző életemben vándor voltam. Sokszor ébredek arra, hogy szívesen reggeliznék Párizsban egy Szajna parti kis kávézóban. Jelenleg Budapesten élek, egy olyan helyen, ahol mindig történik valami. Nagy tér van előttem, látom a Dunát, és ha sokáig nem vagyok itthon, mérhetetlenül hiányzik.

 

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

- Konkrétan nem. Már a középiskolában eldöntöttem, hogy mivel akarok foglalkozni, mi legyen az, ami kitölti felnőtt életem mindennapjait. Természetesen motiváltak a régi korok művészei, alkotásai.

 

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

- Sok kedvencem van. Az évek alatt mindig változott, hogy milyen témájú könyvek érdekeltek, de a fő irányvonal mindig megmaradt. Vonzanak a történelmi témájú regények, a királyok, hercegek élete. Az angol uralkodóházról szóló könyveket egyszerűen habzsolom,  Erzsébet királynő élete, Boylen Anna, VIII. Henrik… A művészeti témájú könyvek sokasága is megtalálható a házi könyvtáramban. Gyűjtöm a különleges szakácskönyveket, és legalább egy receptet mindegyikből elkészítek. Akad azonban néhány, amely már szinte „rongyos” a sok forgatástól.

 

- Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

- Ez nehéz kérdés. Néha olyan érzésem van, hogy két világ között egyensúlyozok. Mint művész kicsit másképp látom a világot, de mint anya komolynak és megfontoltnak kell lennem a „való” életben. Egy biztos – ezt ma már tudatosan vállalom is – kitartó vagyok, addig megyek az álmaim után, amíg valóság nem lesz belőlük.

 

- Mi az, amitől a legjobban retteg?

 

- Amióta megszületett a fiam természetesen mindenben ő az első. A legfontosabb, hogy vele ne történjen baj. Úgy gondolom, hogy a félelmek csak hátráltatnak, ezért, ha bármelyik életterületemben felmerül, megpróbálom tudatosan elhessegetni. Amúgy meg, már csak egy kígyóbőr mintával is ki tudnak kergetni a világból, nem hogy egy igazi kígyóval!

 

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

- Igazából minden, hiszen arról álmodoztam, hogy festőként nagy kiállításaim legyenek, állhassak színpadon, megtapsoljanak… Ezek minden teljesültek. Szüleim büszkék rám. Most már a jelenlegi álmaim után rohanok!

 

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

- Mindig is szociálisan érzékeny voltam, édesanyám is ezen a területen dolgozott, dolgozik. Az emberek segítése, támogatása nálunk a családon belül teljesen természetes volt, nem gondolkoztunk rajta, hogy igen vagy nem.  Sokszor elszomorít, amikor látok a tv-ben erre felhívó reklámokat. Sajnálatos, hogy erre van szükség ahhoz, hogy működni tudjon a rendszer. Az elmúlt években folyamatosan részt vettem jótékonysági eseményeken. A saját eszközeimmel, festményekkel támogattam több alapítványt, többek között a Bethesda gyermekkórházat, a Mosoly Alapítványt. A képeimet elárvereztek és a befolyt összeget fel tudták használni a szükségleteiknek megfelelően.

 

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

- Azt vallom, hogy egy egészséges hiúságra mindenkinek szüksége van. Fogadjuk el magunkat és érezzük jól magunkat a bőrünkben.

 

- Mi az, amire a legbüszkébb?

 

- Hogy eddig sikerült megvalósítani azt, amit anno elterveztem. Nem könnyű az út, amit be kell járnom, de bízom abban, hogy – a bennem meglévő erő, a nehezen megszerzett belső egyensúly és a családom segítségével – ezt majd több évtized elteltével is el tudom mondani. És természetesen legnagyobb büszkeségem a fiam, s ha már semmi mást nem is mutatok fel a világnak, ő már itt van!

 

- Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

- Ebből a szempontból fura ember vagyok, mert a negatív dolgokat szinte kitörlöm magamból, nem is akarok rájuk emlékezni, mintha nem is léteztek volna. Így elkerülöm az önmarcangolást, mert minden csalódásban önmagunk is benne vagyunk.

 

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

- Azt gondolom, hogy amiben hiszel, az használ. Nekem is volt egy nagy harcom pár éve a kilókkal, de mentem a saját fejem után. Az elvem az, ha nem eszel, nem hízol. Le is fogytam. Fejben dől el minden. Ha megtalálod azt, amivel a legjobban tudsz azonosulni, már nyert ügyed van, csak végig is tud vinni!

 

Névjegy:

Kosaras Renáta 1978-ban született a bika jegyében, a szülöttekre jellemző minden vonással. Művészi hajlamai már a gimnázium évei alatt megmutatkoztak. Első diplomáját azonban műszaki menedzserként szerezte, ami megadta a világgal szembeni realitás érzékét. A diploma megszerzése után teljes erővel a művészetekre koncentrált, iparművészeti egyetemre jelentkezett. Első kiállítása 1996-ban Svédországban volt, attól kezdve folyamatosan 2005-ig csoportos kiállításokon mutatkozott be. Majd elkezdődött az önálló kiállítások és projektek megvalósításának ideje. 2008-ban mutatták be Mozgat... a testünk ideiglenes állomáshely című összművészeti performance estjét a Karinthy Színházban, melyet ő írt és rendezett.

Még abban az évben megfestette Besenyei Péter arany sisakját. 2013-ban beválogatták a bécsi QualySmart kiállítás művészei közé. Folyamatosan részt vesz művészeti és kulturális projektekben, minden évben egy nagy kiállítást rendez saját munkái bemutatására, évközben pedig csoportos kiállításokon vesz részt. Művészi kvalitásának egy másik vonulata a műsorvezetés. 2011-ben megálmodta a Kortárs Retikül című rádióműsort, amelyben különböző művészeti ágakban tevékenykedőket faggat életükről, művészetükről.

 

A színházi előadás:

Előző

Megosztom... Janicsák Veca, énekesnő...

Következő

Megosztom… Tunyogi Bernadett, színé...

Kövess minket!