2020. Október 22. | Előd
Előző

Megosztom… Miller Zoltán, színész, ...

Következő

Megosztom… Tenki Dalma, színésznő...

Megosztom… Farkas Gábor, Gábriel, énekes, színész, festő

Ezen a héten kérdéseink válaszadója a kellemes hangú művész, Farkas Gábor, Gábriel.

- Melyik volt élete legemlékezetesebb pillanata?

- Sok ilyen pillanat volt, nehéz volna rangsorolni őket. Az öcsém születése, amikor elsőként még mázasan a kezemben tarthattam, Liza Minnellivel való személyes találkozás... 2000-ben a Moulin Rouge-ban az első színházi premierem volt. Az ország legnagyobb művészeit hívták meg ünnepelni, akiket addig csak televízióban láthattam, aznap pedig ők néztek engem. Utána szétszedtek, mindenkinek volt egy jó szava hozzám. Akkor találkoztam először Psota Irénnel is, akivel a nemrég megjelent első szólólemezemen énekelünk duettet.

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

- Az első élmények mindenben komoly hatással vannak az utána következőkre. Vagy viszonyítunk, vagy szeretnénk reprodukálni. A változás szeretete tud a leginkább átvinni ezeken a helyzeteken. Még nagyon gyerek voltam, amikor először rajongtam valakiért. A szerelem plátói mélysége akkor érintette meg először a szívem. Nem tudtam, mások hogy élik meg ezt az érzést. Egyszerre volt felszabadítóan boldog, mint aki képes repülni, és egyszerre volt benne valami súlyosan mély és kábító. Talán a szív azért köthető annyira a szerelemhez, mert akkor tapasztaljuk meg először, hogy mennyire tud dobogni. Mivel nem beteljesült szerelem volt, későbbi kapcsolataimnál a fizikai beteljesülésen kívül ez az állapot az, ami a leginkább azt jelenti számomra, hogy érzek valamit.

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

- Az Egyesült Államokban, New Yorkban vagy Los Angelesben a művészetek és a nyüzsgés miatt és Görögországban, Korfu szigetén évszakoktól függően. De talán jobb lenne körbeutazni a világot, és megtalálni azt a helyet, ahol biztosan letelepednék.

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

- Az édesanyám úgy nevelt, hogyha azt választom pályámnak, amit a leginkább szeretek, akkor boldog leszek, szinte soha nem kell azt éreznem, hogy dolgozom. Támogatott mindenben, hogy az lehessek, aki vagyok, hogy mindig játszhassak, akár zenéről, színházról, képzőművészetről, vagy cirkuszról legyen szó. Példaképként Latabár Kálmánt és Márkus Lászlót tudnám a magyarok közül kiemelni, de ott volt Fred Astaire, Gene Kelly, Frank Sinatra és Liza Minnelli is. Ma leginkább Tony Bennett áll hozzám a legközelebb.

-Melyik a kedvenc könyve és miért?

- Alessandro Baricco: Selyem c. kisregénye. Haiku-szerű szerkesztése és a mély tartalma miatt. Olyan, mint egy jó film. Pont annyit fogalmaz meg, hogy szabadon szárnyalhat a fantáziám és bele tudom élni magam. Erre való, hogy kikapcsolódjak.

- Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

- Elég ellentmondásosnak. A kreativitás érdekel. Mivel a koncerteken vagy egyéb színpadi munkák során a közönséggel egy társaságban vagyok, igyekszem önfeledten átadni azt a világot, amit nagyon szeretek. Ilyenkor koncentráltan, de lazán bírok létezni, együtt lélegezni a tömeggel. A munkám elég ingergazdag, ezért szeretem a pihentető nyugalmat. Ezt egészíti ki a magány meditatív melankóliája. Valójában a leginkább játszani szeretek, egyedül és társaságban.

- Mi az, amitől a legjobban retteg?

- A tehetetlenségtől. Amikor igazságtalanságot tapasztalok, vagy a szeretteimet baj éri. Ezek azok a helyzetek, amik a legrosszabb rémálmaim. Minden másra ott a mastercard. Egészséget, méltóságot és szerelmet nem lehet pénzzel megvenni bármilyen sikeres is valaki. Amikor ezekkel baj van, mindent felülírnak az ösztöneim.

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

- Jó úton vagyok, úgy érzem. Nagyon sok már valóra vált. Valójában olyan ez mintha folyamatosan megvalósulnának az álmaim, de mindig egy újabb szinten. Szerencsére még vannak beteljesületlen dolgok, így van még miért élni, de már így is nyugodtan befejezhetném. Minden új nap egy jutalomjáték. Hálás vagyok az életemért.

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

- Nem ismerem az adományvonalakat, de konkrét célok érdekében rendszeresen részt veszek jótékonysági rendezvényeken, ha egyetértek a célokkal. Főleg a betegek és a gyermekek érdekében. Mivel nem vagyok orvos, vagy szociális munkás, én alkalmatlan vagyok a megmentésükre. Csak azzal tudok segíteni, amiben jó vagyok, például az adományozókat szórakoztatom. Ilyenek a jótékonysági koncertek, gálák, melyeknek a bevétele jó célra fordul.

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

- Egészséges szinten pozitív. Ha az ember igényes magával szemben, akkor az ápoltsága és gondozottsága fontos. Így ha valaki szereti magát, képes másokat is szeretni. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ez az egyensúlyról szól. Ha jobban szeretném magam másoknál, akkor egy beképzelt, pökhendi ember lennék, akit a hiúsága csapdába csalt. Az egészséges önbizalomhoz kell egy arányos hiúság.

- Mi az, amire a legbüszkébb?

- A nemrégiben megjelent első szólólemezemre és arra, hogy nyugodtan nézek tükörbe bármikor.

- Mi volt élete legnagyobb csalódása?

- Emberben, amikor valakiknek megadtam a bizalmam és visszaéltek vele. Az életben akkor, amikor az ikertornyok leomlása következtében törölték a szerződésem Las Vegasba. Isten az egyik kezével ad, a másikkal elvesz. Amikre büszke vagyok azokat adta, cserében ezeket elvette.

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

- A diétákról azt gondolom, hogy mindenkinek más válik be. Nincs egy igaz út. Nem eszem húst egészen kisgyerekkorom óta, csak ha szökőévente megkívánom. Nekem az ösztöneim, főleg a szaglásom és a szemem mondja meg, hogy mit kíván a testem. Elég kampányszerűen szoktam fogyni, vagy erősödni, általában valamilyen szerep miatt. Ilyenkor a kontrollált szénhidrát és zsírbevitelre igyekszem odafigyelni. Persze ez is csak a megfelelő mozgás-tréninggel együtt működik.

NÉVJEGY
1976. április 1-én született Budapesten. A Balatonfüreden járt általános iskolába, ének-zenei tagozatos osztályában. A klarinét és a cselló kipróbálása után hatodikos korában kezdett zongorán kezdett. 1994-ben végzett a zirci III. Béla Gimnázium Rajz Vizuális Nyelv és Művészet tagozatán. A gimnáziumi évek alatt az egyik fesztiválon megkapta a rendezői különdíjat. A különdíj egy felsőfokú rendezői tanfolyam volt s még az érettségi előtt, 16 évesen letette a felsőfokú rendezői vizsgát, de csak az érettségi után vehette kézbe az oklevelet. A gimnáziumi évek alatt kisebb zenekarokban billentyűs, vokalista és énekesként játszott, nyaranta különböző művészeti kurzusokra, táborokba járt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán 2000-ben fejezte be tanulmányait.
A diploma megszerzése után a zenés színház felé fordult, és ma leginkább megrendelésekre fest. Figuratív képein az autentikus kabaré-varieté, cirkuszi, és revüvilág témája jelenik meg. Emlékezetes a Kabaré konferansziéjának megformálása, amelyről a Broadway legnagyobb alakjai is elismerően nyilatkoztak, köztük Harold Prince, Liza Minnelli és Peter Howard is. Nemzetközi sikerei revüszínházakban és színházi fesztiválokon folytatódtak, ahol a musical dalok mellett a klasszikus magyar orfeum- és táncdalok angol változataival és jazz-sztenderdekkel nyűgözött le mindenkit.
Rendszeresen felép az Orfeum pesti mulatóban,  a Sinatra&Friends, az Egy darabot a Szívemből, a Liza&Me, a New York–Budapest, illetve a Night and Day című önálló jazz-estjeiben látható.
További főbb szerepei: Koukol (Vámpírok bálja) Júdás (Godspell), Konferanszié (Kabaré), Heródes (Jézus Krisztus Szupersztár), Nicky, Ricky, Kuki Mumus és Rosszcsontmackó (Avenue Q).
Több lemezen közreműködött (Revue Déjà Vu, Mese és Rajzfilmslágerek, Arany Óra). Eddig egy szólólemeze jelent meg Ajándék címmel, Psota Irén közreműködésével.
Előző

Megosztom… Miller Zoltán, színész, ...

Következő

Megosztom… Tenki Dalma, színésznő...

Kövess minket!