2021. Augusztus 05. | Krisztina
Előző

Ilyen az ideális őszi étrend...

Következő

Fantasztikus siker...

A borok a partra költöztek

Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal hívogat a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt Zelna Borbár és Vinotéka.

 

A stílusos belsőépítészeti megoldások, a hangulatos, árnyas terasz és az ízletes tapasok mellett Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, a borászat teljes szortimentje kóstolható, sőt, akár haza is vihető, de bőven tartogat újdonságokat is.

 

Talán közhely, mégis igaz, hogy a borbárral a fiatal borászcsalád régi vágya valósult meg: egy hely, ahol boraikat kifinomult, mégis családias környezetben, szélesebb közönségnek is megmutathatják.

 

A Zelna borok mellett találunk izgalmas tételeket más környékbeli termelőktől is. A borvidék sokszínűségét a Rizling Generáció tagjainak legszebb borain keresztül szeretnék megmutatni a tulajdonosok, elsősorban olyan fajtákkal, amelyek a borászat választékában nem találhatók meg.

 

A környék talán legszínesebb és legszélesebb borlapjáról természetesen nem hiányozhatnak a borászat névjegyeként jegyzett Bárka birtokborok sem, melyek néhány hónapja jelentek meg a piacon. A vörös és fehér Bárkát a borászat legfontosabb fajtái alkotják, és a dűlős olaszrizlingekhez hasonlóan hordós érlelést is kaptak. A borászat célja, hogy a Bárka birtokborokon keresztül évről-évre megmutathassa saját stílusát, az évjáratok, a fajták és a területek egyediségét. 2017-es Bárka Vörös már szinte toszkán erejű, leginkább a brunello di montalcino-ra emlékeztet.

 

A vörös és fehér házasítások mellett néhány nappal ezelőtt, a borbárral egyidőben debütált a borászat első, saját pezsgője is. A mindössze 600 palackos mikrotétel 100%-ban furmintból készült, tradícionális eljárással. Különlegessége, hogy az alapbor négy hónapon keresztül hordóban is érett, a pezsgő pedig több mint másfél évig pihent palackban a degorzsálás előtt – tudtuk meg Varga Dávidtól, a kitűnő a sommeliertől.  

 

A bor nem jár egyedül. Legalábbis a Zelna Borbárban biztosan nem. Kállai Csaba séf olyan, gondosan válogatott, innovatív fogásokat alkotott, amik tökéletesen passzolnak a borokhoz. A mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások mellett olyan ételeket is kóstolhatunk, mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók vagy a zöldfűszeres, citrusos mangalica sárgabarackkal.

 

A Borbár karakteres, art decoval fűszerezett belső tereiben a terazzo, a fa és a réz dominál, az pedig különösen jó hír, hogy mindezt, a borokkal és a tapasokkal együtt, egész évben élvezhetjük!

 

 

 

 

 

Előző

Ilyen az ideális őszi étrend...

Következő

Fantasztikus siker...

Kövess minket!